 |
חמאה היא הסמל הנצחי של החיים הטובים והדבר הכי טעים שאפשר למרוח על לחמניה טרייה בבוקר, בתנאי כמובן שהיא לא קשה כמו אבן ומוכנים להתעלם מכל הקלוריות, השומנים והכולסטרול שהיא מכילה. מרביתנו, מתברר, מוכנים להתעלם מכך. סקר שערכה חברת TNS- טלסקר עבור חברת אוליביה מלמד, כי 71.5% מאיתנו קונים חמאה ו-56.4% משתמשים בה כממרח על לחם או לחמניות. לדברי צביקה ויליגר, מנכ"ל וילי פוד, "בפסח עולות מכירות החמאה בכלל וממרחי החמאה בפרט באופן ניכר".
שוק החמאה בארץ מוערך ב-118 מיליון שקל. תנובה היא יצרנית החמאה הוותיקה והגדולה בישראל, ועל-פי נתוני אי.סי נילסן ל-2004 בממוצע שנתי וכמותי, תנובה מחזיקה נתח שוק של כ-80%. השאר הם ארלה, קמפינה, טרה, אלוויר ואחרים. אף שהצריכה לנפש בארץ נמוכה ביחס למדינות אחרות, שוק החמאה כאן נמצא במגמת עלייה.
"בשנים האחרונות החמאה נמצאת בתהליך של שינוי. היא הופכת להיות מוצר פרימיום המוסיף טעם לכל ארוחה", אומרת חגית אדלר, מנהלת חטיבת עסקים ושיווק בתנובה. הבעיה היא שחמאה רכה אינה באמת חמאה, אז למען הסדר הטוב החלטנו לברר את ההבדל בין סוגי החמאה השונים.
"על-פי התקן, חמאה היא אך ורק מוצר חלבי", אומר יואל בנאש, הטכנולוג הראשי של חברת אוליביה. בנאש מסביר שעל-פי הגדרות התקן, חמאה צריכה להכיל 80% שומן והיתר הוא מים או חלב. חמאה עושים משומן חלב רגיל על-ידי הפרדת השומן מהחלב, או מחלב מפוסטר שמשנה מעט את הטעם. "מרבית החמאות מפוסטרות, וזאת כדי לשמור ולהגן עליהן", אומר בנאש ומוסיף שהחמאה קשה מטבעה. מעבר לכך אין הבדל בין חמאה בעלת גוון צהבהב לחמאה בעלת גוון לבן. הגוון תלוי בעיקר בסוג החלב שממנו עושים את החמאה, ומושפע מסוג המזון שהפרות מקבלות.
במילים אחרות, או ליתר דיוק בערכים מספריים, חמאות רגילות מכילות 80 גרם שומן, מעל 720 קלוריות ו-170 מ"ג כולסטרול, ומחיריהן נמוכים יותר מאלה של בנות המשפחה האחרות. לצורכי השוואה, ריכזנו את הנתונים בטבלה.
חמאה קלה או רזה נכללת גם היא בקטגוריית החמאות, ועל-פי הגדרות התקן היא מכילה 40% שומן וכמחצית מערכי הקלוריות והכולסטרול. לעומת זאת, ממרח חמאה הוא מוצר שיש בו פחות מ-40% שומן והשאר שמן צמחי, כגון סויה, קנולה או תירס, שהופך את המוצר לרך ונוח יותר למריחה. כיוון שזה לא מוצר חלבי, הוא לא יכול להיקרא "חמאה" - לכן במעין התחכמות לתקן קוראים למוצר "ממרח חמאה". ערכי השומן, הקלוריות והכולסטרול שלו לא בהכרח נמוכים מאלה שבחמאה רגילה, ועל-פי רוב הוא יקר ממנה.
השנה יהיה קל למרוח את המצות, שגם הן, אגב, מוצעות בשלל אפשרויות. אבל זה כבר סיפור אחר.
|
 |
 |
 |
 |
|
|