ראשי > כלכלה > צרכנות > כתבה
בארכיון האתר
לא קוראים תווים
בקרוב יקבלו רבים מאיתנו תווי שי לקראת הפסח. אבל לפני שנמהר לחנויות, כדאי שנקרא את האותיות הקטנות. אז נגלה שהתווים שווים הרבה פחות ממה שנדמה לנו
לכתבה הקודמת דפדף בכלכלה לכתבה הבאה
נורית קדוש
1/4/2005 9:55
פעם היתה הרכישה באמצעות תווי קנייה עיסקה משתלמת. היום, כשאנחנו עומדים בקופה עם התווים ומגלים את כל הסייגים, המגבלות והערך המופחת של התו, אנחנו מרגישים פראיירים. ובצדק. הקנייה בתווים הפכה לעוגמת נפש מתמשכת וחובקת רשתות. הקנאה באלה ששולפים את התווים התחלפה במבטי רחמים, ובהזדהות עם איך שהם עומדים להפסיד את המבצעים הכי שווים בעיר, ואיך הם ייאלצו לשלם יותר ממה שחשבו. בימים אלה מתחילה ההמתנה לשי שנקבל ממקום העבודה לכבוד פסח.

מסקר שערכה חברת ועדים עולה, כי מומלץ מאוד להימנות עם עובדי ענף הבנקים והפיננסים, שם ישקיעו בעובדים כ-950 שקל . ואם לא בנקים, אז לפחות חברת החשמל, רשות שדות התעופה או מקורות, שם התקציב לעובד מגיע ל-875 שקל בממוצע. ואם לא תצליחו להשתחל לאחת החברות הללו, תוכלו להסתפק בעבודה במגזר הממשלתי ולקבל כ-725 שקל. המגזר הפרטי מדורג רק במקום ה-8, ומעניק כ-350 שקל בממוצע. יש חברות שקובעות בעצמן את המתנה, ואילו אחרות, דוגמת קוקה קולה, משקיעות בקטלוגים מהודרים המציעים שלל אפשרויות - מסט מצעים עד מגהץ קיטור, ויש אפילו מסך מחשב דק בתוספת תשלום. אך בסופו של דבר, ברוב המקרים, המתנה מסתכמת בתווי שי בערכים שונים, בהתאם לתקציב החברה.

על פניו נראה שהתווים הם אכן המתנה המשתלמת ביותר, בעיקר מפני שבאמצעותם ניתן לרכוש את כל שאר האופציות. אבל כשבודקים את העניין לעומק (רצוי עם זכוכית מגדלת, אחרת לא בטוח שתצליחו לקרוא את כל מה שהחברות לא רוצות שתקראו אבל חייבות לציין), המסקנות פחות מרנינות.

תווי הקנייה
מגיעים לארנקנו במספר דרכים. הראשונה, הוותיקה והמוכרת מכולן היא כשי לחג מטעם מקום העבודה. במקרים מסוימים מאפשר לנו מקום העבודה לרכוש את התווים בהנחה של 14%-10% מערכם . דרך שלישית היא לרכוש את התווים בהנחה דומה דרך חברים שעובדים בארגונים שונים, כמו המשטרה, חבר וארגוני גמלאים. בעבר היו התווים צ'ופר ליחידי סגולה, וככאלה אכן היוו הטבה משמעותית ומשתלמת. עתה פוחת מעמדם, הם הפכו זמינים לכל-וכיום ניתן לשמוע יותר תלונות משבחים.

הממונה על הגנת הצרכן, עו"ד יצחק קמחי, שאליו התנקזו כל התלונות, הוציא באוקטובר האחרון הנחיות והמלצות לרשתות השיווק לגבי התווים שהן מפיצות. במכתבו ציין קמחי שהגיעו תלונות רבות בנוגע לשווי התו - מתברר שערך התו בפועל היה ברשתות שונות נמוך מהערך המוטבע על התו באותיות קידוש לבנה. תלונות אחרות התייחסו להעדר פרטים מהותיים על התו - כמו תאריך התפוגה או זהות המנפיק והאחראי להתחייבות הגלומה בו - שגם אם הופיעו, לא ניתן היה לזהותם בקלות.

קמחי יודע על מה הוא מדבר: על גב "רב תו" נקוב ערכו המקורי, 100 שקל, בספרות שגובהן 2 ס"מ. לעומת זאת, ערכו המופחת- 90 שקל ב מגה ו-85 שקל ב שפע שוק - כתוב בספרות שגובהן 2 מ"מ בלבד. הסיבה לכך נעוצה אולי בעובדה שקמחי רק המליץ, ולא חייב, לציין את ערך המימוש החלקי בגודל פונט שלא יפחת מ-6 מ "מ. כך יכולה רשת הריבוע הכחול להרשות לעצמה לפרסם את התו שלה ככזה המכובד ב-100% מערכו בסניפי סופר סנטר. אבל במקביל היא מצניעה את העובדה שערך התו יורד ל-85% בלבד בתת-הרשת שפע שוק.
התווים עולים יותר
ואם אתם חושבים שעדיין מדובר בעיסקה משתלמת, ראו מה קרה לרב תו: מתברר שרכישתו בארגון הגמלאים של ההסתדרות ניתנת בהנחה של 14%: כלומר, על תו שערכו הנקוב 100 שקל, תשלמו 86 שקל. רווח מכובד, נכון? אבל, כפי שמצוין בפונטים זעירים על התו, ברשת שפע שוק יכובד התו ב-85% מערכו- 85 שקל . כך שאם תגיעו עם התו לשפע שוק, כדאי שתכינו עוד שקל. עכשיו תכפילו את השקל הזה במיליוני השקלים שהופצו בתווים, ותגלו כמה משתלם להיות הריבוע הכחול. (מהריבוע כחול נמסר בתגובה כי הרשת מוכרת להסתדרות הגמלאים תווי רב תו באחוזי הנחה הגבוהים מ-15%, ואלה תקפים ב-100% מערכם ב-103 סניפי סופר סנטר. אין לריבוע הכחול שליטה על אופי ואחוז ההנחה של ארגונים המוכרים את תלושי רב תו בפחות מ-15%.)

התווים עברו השנה שינויים נוספים, חלקם קוסמטיים בלבד. רשת קלאבמרקט השקיעה בפן הוויזואלי והתו נראה השנה כשטר דולר, כשערכו המלא מצוין ב-4 הפינות , ואילו ערכו המופחת (90% בג'מבו וב ניו-פארם) מצוין במרכז התו בעשירית מגודל הספרות של הערך המקורי. בקלאבמרקט קיבלו את הנחיות הממונה על הגנת הצרכן כלשונן, וציינו בצמוד לכל רשת את הסייגים והמגבלות. אבל אלה תופסים שטח רב יותר מרשימת הרשתות, ונראה שהיה קל יותר לפרט מה כן מכבדות הרשתות מאשר מה שאינן מכבדות. כמה מאיתנו יבדקו אם יוכלו לשלם באמצעות התו בטרם יבחרו שטיח, מנורה או מכשיר חשמל קטן בהום סנטר - שמראש מפחיתה 5% מערך התו הנקוב - סביר שמעטים מאוד. רובנו נשמע על כך לראשונה בקופה, ואז כבר לא נוותר על הקנייה, אלא נשלוף את הארנק.

ולפני שתשלמו באמצעות התווים ביטבתה, כדאי שתדעו שלא תקבלו החזר כספי על התווים שתמסרו, ולא ברור מה תקבלו במקומם, אם בכלל. גם ברשת מקסידור, המשווקת סורגים ושערים חשמליים, לא תקבלו זיכוי כספי או עודף מכל סוג אם תבחרו להשתמש בתווים. עניין העודף בזיכוי הוא אולי המכעיס ביותר, כיוון שניתן היה להימנע ממנו לו היו הרשתות המנפיקות מגלות מעט אכפתיות כלפי הצרכנים, במקום הדאגה לאינטרסים המשותפים שלהן ושל החנויות.

במודעות הפרסום של רשתות השיווק הן מציגות תווי קנייה שערכם 100 או 50 שקל, ולצדם תווים בשווי 20, 25 ואפילו 10 שקלים. אבל איכשהו יוצא שהתווים בעלי השווי הנמוך אף פעם לא מוצאים את דרכם לארנק של הצרכן. אם היו מוצאים, ניתן היה לשלם באמצעותם כמעט במדויק על מוצרים שקונים בחנויות, ולהימנע מהצורך בתשלום בתו בעל ערך גבוה וקבלת עודף בזיכוי.

רשתות השיווק, כמובן, יטענו שמנהלי הכספים בחברות דורשים את התווים בעלי הערכים הגבוהים כדי לחסוך זמן בחלוקתם לעובדים. ובכל זאת, ניתן היה לאפשר למחזיקי התווים לפרוט אותם לערכים נמוכים, או לחייב חנויות לתת עודף בתווים חלופיים בעלי ערך נמוך, במקום לתקוע את הצרכן, שבא לשלם עם תו המכובד בעשרות חנויות, עם זיכוי התקף לחנות אחת.
לא שווה כסף
ב"תו הזהב" לא תמצאו שינויים רבים לעומת שנים קודמות. ייאמר לזכותו של תו הזהב, שהוא לא מצניע את הערך המופחת של התו (95% בהיפרנטו ו-90% בקוסמוס ובזול פה) ומדגיש אותו בספרות גדולות, ברורות וקריאות. גם הסייגים מופיעים בצורה ברורה יותר, כשכל רשת וסייגיה ממוסגרים בנפרד. מה שכמובן לא משנה את העובדה שקיימים יותר קשיים והגבלות מאשר הטבות, ובמדינה שחיה ממבצע למבצע הופכים התווים שאינם תקפים במבצעים להרבה פחות שימושיים ואטרקטיביים.

עו"ד ירון לוינסון, ממלא מקום מנכ"ל רשות ההסתדרות לצרכנות, גורס כי אין די בהנחיות הממונה על הגנת הצרכן, וכי הצרכנים טרם הטמיעו את הבעייתיות הגדולה שבשימוש בתווים. לדבריו, יש לחשוב היטב לפני שמחליטים לקנות תווים, שכן אנו נותנים כסף שאינו מאבד מערכו ומכובד בכל מקום, תמורת מה שנדמה לנו כשווה כסף. בפועל אנו מקבלים מוצר שלא רק שאינו שווה לכסף מזומן או להמחאה, אלא כולל גם סייגים והגבלות הפוגמים בסחירותו ובערכו. "כיום מורכב רוב התו מסייגים והגבלות, והיצע החנויות שבהן ניתן להשתמש בערכו המלא הולך ומצטמצם - כך ששוויו המעשי פוחת משמעותית עם השנים", מוסיף לוינסון.

בימים אלה בוחנת הרשות את עמדתה באשר לעובדה שההסברים המופיעים בגב חלק מהתווים אינם עומדים בתקנות הגנת הצרכן, העוסקות בגודל אות בחוזה אחיד, ולפיהן הרווח בין השורות לא יקטן מגודל האות בשורה.

מרגיז, נכון? חשוב לזכור שברוב המקרים המעסיקים מכניסים את ה"מתנה לחג" לתלושי השכר של העובדים, ועל ההטבה הזו אנחנו משלמים מס - כך שלעובדים יש כוח להשפיע. כדאי אולי לנסות להמליץ לוועדים על אופציות חלופיות, מה שאולי יגרום למנפיקים לחזור לימים שלפני הסייגים וההפחתות.
תמונות
מינויים
ביטוח
דעות
נתוני בורסה
בארץ
צרכנות
שוק ההון
  מדד הגולשים
הנדל"ן לא מתקרר:...
                  34.64%
לא מורידים את...
                  11.8%
"אנחנו נשתה קולה"
                  9.65%
עוד...

צרכנות
מגהצים יותר: זינוק של 10% בסך הרכישות בכרטיסי אשראי  
תווי שי - הנחה שעולה ביוקר  
בעקבות המיתון: השי לחג מתכווץ  
עוד...