/images/archive/gallery/277/642.jpgשטר של בנק ישראל
ארכיון מעריב
אמינות מדיניות הריבית עלתה
שיעור האינפלציה הממוצע בישראל ירד ל-1.4% ב-6 השנים האחרונות, לעומת 9.9% בשנים 92' עד 98'
דפדף בכלכלה
יוסי גרינשטיין 28/3/2005 10:15
האמינות של מדיניות הריבית עלתה בשנים האחרונות תוך צמצום הפער בין הציפיות לאינפלציה לבין יעד האינפלציה הרשמי. כך עולה מדוח בנק ישראל שיפורסם בשבוע הבא.
התנודות התכופות בשערי החליפין יוצרות תנודות במדדים החודשיים. שיעור האינפלציה הממוצע בישראל ירד ל-1.4% ב-6 השנים האחרונות, לעומת 9.9% בשנים 92 עד 98. הציפיות לאינפלציה ירדו ל-2.6% בממוצע, לעומת 11.2%.
הצפיות לאינפלציה בשוק ההון נגזרות מפער התשואות בין אג"ח לא-צמודות לבין אג"ח צמודות. הפער בין יעד האינפלציה הרשמי לבין הצפיות לאינפלציה הוא אינדיקטור למידת האמינות של המדיניות המוניטרית. בשנים האחרונות גברה האמינות של מדיניות הריבית, שסבלה מזעזועים בעשור הקודם.
מתברר כי הפער וסטיית התקן קטנים במשך כל התקופה - סטיית התקן הנמוכה מלמדת על אמינות גבוהה בדך כלל של המדיניות המוניטרית. עם זאת, בתקופה הראשונה נרשם פער נמוך ומובהק בין הצפיות ליעד ומכאן נראה שהאמינות של המדיניות בתקופה זו הייתה פחותה מהתקופה השניה.
התנודות בשיעור האינפלציה בשנים האחרונות יצרו פער בין האינפלציה ליעד הרשמי והקשו על הערכה שוטפת של סביבת האינפלציה. תופעה זו של תנודות חדות בקצב האינפלציה החודשי נובעת מתנודות בקצב הפיחות שנותרו גבוהות בשנים האחרונות. עם זאת, הנתונים מצביעים על התפתחות מגמת ירידה בסטיית התקן בשנים האחרונות, שהתחזקה בשנת 2004.