ראשי > כלכלה > צרכנות > כתבה
בארכיון האתר
שוק הבשר
הישראלים לא מוותרים על תחושת הביטחון שבבשר הקפוא: הוא אמנם פחות איכותי, אך לפחות ניתן לדעת מהיכן הוא הגיע
לכתבה הקודמת דפדף בכלכלה לכתבה הבאה
נורית קדוש
17/2/2005 8:54
הישראלים, כך מתברר, ממש לא מהווים גורם משמעותי בשוק הקרניבורים הבינלאומי. ישראלי ממוצע אוכל 17 ק"ג בשר בשנה בלבד, לעומת 44 ק"ג בשנה שאוכלים האמריקנים ו-69 ק "ג בשנה שצורכים הארגנטינאים. היקפו של שוק הבשר הישראלי נאמד ב-76 אלף טונות בשנה, ושוויו מוערך ב-1.35 מיליארד שקל.
 
מה עוד מאפיין את שוק הבשר הישראלי?הוא קפוא!70% מהמכירות הן של בשר קפוא, והשאר הן של בשר טרי ומופשר. תופעת הבשר המופשר - נתחים שהיו קפואים, הופשרו, ונמכרו לצרכן במסווה ובמחירים של בשר טרי - הגבוהים בהרבה ממחיר הבשר הקפוא. תופעה נוספת שרווחת בשוק הבשר הישראלי היא הזרקת מים, צבעי מאכל וחומרים נוספים.
 
אז איך נדע אם הבשר שאנחנו קונים באטליז או בסופר הוא באמת טרי? מסתבר שיש כמה פטנטים, שכוללים בעיקר מישוש והתבוננות (ראו מסגרת). אבל רבים מהלקוחות פשוט מתרחקים ממקררי הבשר הטרי, מחשש שמדובר בבשר קפוא שהופשר, ומובילים את עגלת הקניות היישר למחלקת הקפואים - שם המחירים נמוכים יותר ואין ספק כי מה שקפוא קפוא.
 
חלק מרשתות השיווק מצהירות כי הן מוכרות בשר טרי.אחדות מודות בפה מלא שהן
מוכרות בשר קפוא שהופשר. הבשר הקפוא, אגב, מניב בסוף תהליך הבישול נתח קטן בהרבה מזה שהיה מניב נתח טרי במשקל התחלתי זהה.
 
בחברת תנובה מתיימרים לחולל מהפכה בתחום, עם השקת סדרת "אדום אדום": מוצרי בשר בקר טרי וארוז, שיוצבו על מדפי השירות העצמי ובקצביות במרכולים, וכן באטליזים הפרטיים. המוצרים ייוצרו במפעל "בקר תנובה" החדש, שנחנך בסוף 2004 בהשקעה של כ-120 מיליון שקל, וישווקו ב-3 קטגוריות שונות: תבשילי קדירה, צלייה בתנור וסטייקים, שיכללו יחד 30 מוצרים שונים (מהם 11 במדפי השירות העצמי ו-19 בקצביות ).
 
מנכ"ל תנובה, אריה רייכמן, טוען כי "השקת המוצרים החדשים מהווה קפיצת מדרגה משמעותית בענף הבשר המקומי". לדבריו , בתנובה מעריכים כי יצירת הקטגוריה החדשה תביא לעלייה כוללת בצריכת בשר הבקר הטרי בישראל. המוצרים למדף השירות העצמי ייארזו ב"אווירה מבוקרת", והנתחים המיועדים לקצביה ייארזו באריזת ואקום. מה עוד? על גבי האריזה יוטבע מחיר מומלץ לצרכן, שיהיה אחיד בכל נקודות המכירה - מחירי המנות הארוזות על מדפי השירות העצמי יהיו זהים למחירי הנתחים הדומים בקצביה.
מצננים את ההתלהבות
בתנובה מצהירים כי אורך חיי המדף של המוצרים יעמוד על כ-10 ימים מיום האריזה. אבל האם בשר טרי באמת עדיין טרי אחרי 10 ימים? במשרד הבריאות אומרים את ההפך. הנחיות המשרד קובעות כי בשר טרי שנחתך לחתיכות קטנות ניתן לאחסון במקרר לתקופה שלא תעלה על יומיים. נתח של למעלה מק"ג ניתן לשמור טרי לימים ספורים בלבד, ובכל מקרה פחות מ-10. בתנובה טוענים בתגובה, כי הנחיות משרד הבריאות נוגעות רק לבשר שנחשף לאוויר, והאריזות המיוחדות של תנובה יקנו למוצרים חיי מדף ארוכים יותר.
 
הגורמים הקיימים בשוק הבשר הישראלי ממהרים, מצדם, לצנן את ההתלהבות ולהטיל דופי במהלכים של תנובה. כיום נחלק שוק בשר הבקר בין המפעלים מרבק (26%), החברה הצפונית (18%),חולון (15%), דיר אל-אסד (16%), וספקים אחרים באום אל-פחם, נצרת, מג'דל שמס ושפרעם (יחד 25%).
 
בתנובה מעריכים כי יגיעו בשנה הקרובה לנתח שוק בשיעור 30% מהשוק הטרי, ואף מצפים להגדיל שוק זה על חשבון השוק הקפוא. אבל גורמים בענף לא חוזים למהלך הצלחה מסחררת, ולא רואים כיצד תהפוך תנובה לגורם מוביל כפי שהיא טוענת. המתחרים אומרים כי "תנובה מציגה מהלך שלפיו היא מגדלת את העגלים, כשבפועל היא מייבאת עגלים מחו"ל, מטפלת בהם 3 חודשים בארץ ומובילה אותם לשחיטה".
 
לטענתם , "גידול ופיטום בישראל, שאינה שופעת מים, הם בעייתיים ויקרים מאוד, וזה המעקף שהם מצאו בכדי להוזיל עלויות". ומה רע בזה? המתחרים אומרים שמדובר בשאלה של אחריות: "כשמדובר בעגל שלא גידלת מהתחלה, אינך יכול להבטיח את איכותו, כפי שיכול היית לעשות אם היית מגדל אותו מהיום הראשון", אומר אחד מיצרני הבשר.
כשר אבל יקר
בעיה נוספת שאיתה צפויה להתמודד תנובה היא בעיית הכשרות. מכיוון שהחברה שוחטת את העגלים בארץ, היא חייבת להשתמש גם בחלקים האחוריים של הבקר, שהכשרתם בעייתית ויקרה: כדי להכשירם יש לבצע תהליך שנקרא ניקור, ובמהלכו מושלכים 30% מהבשר לפח. התוצאה: מחירם מזנק.
 
ההערכה היא ששומרי הכשרות, שאינם רגילים לצרוך נתחים אלה (שכלל לא מגיעים לארץ כאשר מדובר בבשר מיובא), ממש לא יתלהבו לרכוש אותם ועוד במחירים הגבוהים יחסית הצפויים. מחיריה של תנובה כולם גבוהים ממחירי הבשר הקפוא והמופשר. אין ספק שהבשר הטרי איכותי יותר, אך האיכות הזו עולה ביוקר - לעתים פי 2 מהבשר המופשר ופי 3 מהבשר הקפוא.
 
קשה מאוד להשוות את מחיריהם של מוצרי הבשר הטריים לאלה של תנובה. כל קצב מתעקש שלא ניתן להשוות את הנתח שבו הוא מחזיק לנתח של המתחרה, וההערכה היא גם שבחלק מהאטליזים נמכר בשר מופשר במסווה של בשר טרי.
 
התרוצצות בין כמה אטליזים וקצביות מובילות מגלה, עם זאת, כי המוצרים של תנובה יקרים בהרבה מהקפואים והמופשרים. סטייק אנטרקוט, לדוגמה, עולה 45-40 שקל לק"ג כשהוא מופשר ו-30-25 שקל כשהוא קפוא; המחיר של תנובה: 69.99 שקל. מחירו של נתח סינטה מופשר לרוסטביף, שנמכר ב-50 שקל לק"ג, מטפס כשהוא טרי ל-69.99 שקל.
 
גם את קוביות הבשר לתבשילי קדירה, שנמכרות בתנובה ב-49.99 שקל, ניתן להשיג בגרסה המופשרת ב-25 שקל , ובקפואה ב-15 שקל בלבד. בשר כתף לקדירה שעולה כ-27 שקל כשהוא מופשר, ו-19 שקל כשהוא קפוא, יעלה בתנובה 56.99 שקל . הנתח המבוקש ביותר לקראת החגים, פילה-מדומה לקדירה, יימכר בתנובה ב-64.99 שקל , ולעומת זאת בגרסה המופשרת הוא יעלה כ-30 שקל בלבד.
תמונות
מינויים
ביטוח
דעות
נתוני בורסה
בארץ
צרכנות
שוק ההון
  מדד הגולשים
הנדל"ן לא מתקרר:...
                  34.64%
לא מורידים את...
                  11.8%
"אנחנו נשתה קולה"
                  9.65%
עוד...

צרכנות
מגהצים יותר: זינוק של 10% בסך הרכישות בכרטיסי אשראי  
תווי שי - הנחה שעולה ביוקר  
בעקבות המיתון: השי לחג מתכווץ  
עוד...