ראשי > כלכלה > צרכנות > כתבה
בארכיון האתר
פירות יבשים, הגירסה האורגנית
הטרנד האורגני הגיע גם לנשנושים של חג האילנות, אבל למרות האמונה הרווחת - לא בטוח שהם יותר בריאים
לכתבה הקודמת דפדף בכלכלה לכתבה הבאה
נורית קדוש
24/1/2005 9:22
הממתקים מהטבע הולכים להיות האורחים הרשמיים שלנו הערב. מסקר שערך אתר האינטרנט של דפי זהב עבור מעריב בקרב 1,170 נשאלים , עולה כי רק 10% יקנו פירות יבשים אורגניים, לעומת מרבית הנשאלים (64%), שיקנו פירות יבשים רגילים. ל-16% מהנשאלים לא משנה אילו פירות יבשים ירכשו, ו-10% הצהירו כי לא יאכלו השנה פירות יבשים.
 
חג האילנות הוא אחד החגים הבודדים שלא מחייבים ארוחות בנות 7 מנות בצוותא עם כל קרובי המשפחה האפשריים, אלא דווקא פעילות פיזית מתונה בדמות נטיעות ביערות הקרן הקיימת. אבל אצל הישראלים אין כזה דבר חג בלי אוכל, ואם אין גפילטע פיש אז לפחות שיהיו כמה תמרים, משמשים ושזיפים לרפואה. לרפואה? לא בטוח. מעיון זריז ברשימת הרכיבים המופיעה על גבי האריזות של הפירות היבשים הנמכרים ברשתות השיווק ניתן לזהות חומרים כדוגמת אשלגן סורבטי, סולפיט, E220 וסורבט .
 
בדיקה של מריאנה אורבך, מנהלת היחידה לתזונה ודיאטה במחוז דן-פ"ת של שירותי בריאות כללית, מעלה כי E220, המצוין על אריזת צימוקים, הוא לא אחר מחומר נוגד חמצון, שתופעות הלוואי שלו הן גירוי במערכת העיכול, פגיעה בוויטמין E והיפראקטיביות בילדים. כמענה לאותם כימיקלים ולאזהרות מפני ההשפעה שלהם על אוכלוסיות רגישות, וכחלק מהרחבת נישת המוצרים הבריאים, הוציאה חברת הרדוף סדרה של פירות יבשים אורגניים, שלדברי היצרן יובשו בעזרת קרני השמש בלבד ואינם מכילים כל חומר משמר. אבל מדובר בפירות יקרים יותר.
 
אז במה בעצם כדאי לבחור, כמה נוראים החומרים הכימיים והאם המוצר האורגני עדיף בכל מחיר? שלחנו 10 אריזות של פירות שונים מיצרנים שונים למעבדת בקטוכם לצורך ספירה כללית של חיידקים ובדיקת הימצאות שמרים, עובשים ותרכובת הגופרית SO2. הממצאים מראים באופן חד-משמעי כי אחוזי תרכובות הגופרית, כמו גם החיידקים, העובש והשמרים, אינם חורגים ממסגרת המותר, ואף נמוכים מכך.
 
למעט באריזת תמרים המיוצרים באילות, שבה נמצא עובש בכמות חריגה מאוד, הפתיעו תוצאות המוצרים האחרים לטובה. דווקא בגזרת הפירות האורגניים נרשמה כמות גבוהה יחסית של שמרים ועובש לעומת המצב במוצרים הלא אורגניים, על אף שמדובר עדיין בתחום המותר. פרופ' שמואל ינאי, מומחה לרעלים במזון מהטכניון, קובע כי למי שרגיש לחומרים מסוימים מספיקה חשיפה חד-פעמית לכמות קטנה כדי לגרום תגובה המתבטאת בעיקר בקוצר נשימה.
 
"כדי לאפשר תהליכי ייבוש איטיים בשמש ללא חשש מקלקול מיקרוביאלי, נהוג להשתמש בחומרי שימור ובעיקר בתרכובות גופרית משני סוגים: גופרית דו-חמצנית במצב גז, שנוסחתה SO2, ומלח של חומצה גופריתית, נתרן בי-סולפטי, המכונה NaHSO3. השימוש בתרכובות נעשה בכדי למנוע את תהליכי החמצון ואת ההתקפה המיקרוביאלית במיוחד על-ידי חיידקים ופטריות עובש". השימוש בתרכובות אלה נועד גם למנוע את תהליך ההשחמה של הפירות ולאפשר את השמירה על הצבע המקורי של הפרי. אבל לא מדובר רק בפן האסתטי. התרכובות תורמות למניעת ריחות וטעמים לא רצויים.
 
עכשיו נשאלת השאלה האם האוכלוסיה הרגישה תמצא מענה בגזרה האורגנית? פרופ' ינאי מסביר כי לא מדובר בתחליף מושלם, וכי הפירות האורגניים אינם נטולי בעיות. "הפירות היבשים המכונים אורגניים עוברים ייבוש בשמש. בתהליך הייבוש בקרני השמש בלבד חלה לעתים קרובות תסיסה, הצבע משתנה ויחד איתו גם הטעם והריח. בעיה נוספת היא שהשימור בדרך זאת חושף את הפרי לחיידקים, פטריות ועובש, ואין מה שיגן עליו מפניהם.
 
פרי מתוק, כדוגמת עינב שעובר ייבוש בשמש במשך ימים אחדים, עלול להניב תוצרת יבשה בעלת טעם חמוץ בגלל התקפת חיידקים ופטריות עובש. כך שאין בהם את הטוב שבכל העולמות", אומר פרופ' ינאי. למי שטרם זיהה את רגישותו לתרכובות, ד"ר אלכס שטרנהרץ, המנהל הרפואי של מרכז נובו מדיס, מציע לערוך בדיקה מקדימה לזיהוי הרגישות. "הליך קצר ופשוט יבדוק אם קיימת אצלכם רגישות לפירות הללו, ואם מתקבלת תשובה חיובית, הימנעו באופן מוחלט מאכילתם ".
תמונות
מינויים
ביטוח
דעות
נתוני בורסה
בארץ
צרכנות
שוק ההון
  מדד הגולשים
הנדל"ן לא מתקרר:...
                  34.64%
לא מורידים את...
                  11.8%
"אנחנו נשתה קולה"
                  9.65%
עוד...

צרכנות
מגהצים יותר: זינוק של 10% בסך הרכישות בכרטיסי אשראי  
תווי שי - הנחה שעולה ביוקר  
בעקבות המיתון: השי לחג מתכווץ  
עוד...