ראשי > כלכלה > צרכנות > כתבה
בארכיון האתר
נלחמים בקמטים
יש אנשים שבערימת הגיהוץ שלהם ניתן למצוא מצעים וגרביים, וערב מול קרש הגיהוץ הוא עניין שבשגרה. מה קורה בשוק המגהצים?
לכתבה הקודמת דפדף בכלכלה לכתבה הבאה
נורית קדוש
18/1/2005 8:24
יש אנשים שלא מגהצים. עבורם זהו עיקרון הנשמר שנים, והם מקפידים עליו היטב בכל מסע קניות. גם כשהם רואים בגד מחמיא, בדיוק בצבע המתאים ובגזרה המפחיתה מהצדודית שלהם לפחות 5 ק"ג, הם לא יישברו. הבגד דורש גיהוץ? לא תודה. פריטי הלבוש הבודדים המחייבים גיהוץ בארונם של בעלי חרדת המגהץ - נשמרים לאירועים מיוחדים בלבד ונשלחים למכבסה לצורך גיהוץ. עד שלא ימציאו מכשיר שאליו מכניסים את החולצה המקומטת מצד אחד ומוציאים אותה מהצד השני מגוהצת למשעי, אין אצל הלא-מגהצים סיכוי לפשתן, לכותנה ולשאר הבדים ש"כבס ותלה" עובד לגביהם.
 
הכתבה הזו אינה מיועדת לאנשים אלה. מאידך
גיסא, יש אנשים שמגהצים הכל, אפילו תחתונים וגרביים. מסקר שערכה חברת בראון באמצעות מכון גיאוקרטוגרפיה, עלה כי כשני-שלישים מהנשאלים נוהגים לגהץ רק בגדים, 11% הודו שהם מגהצים מצעים, 6% מגהצים מגבות, 4% מגהצים תחתונים ולבנים אחרים ו-3%, לא פחות, מגהצים גם גרביים.
 
עוד עולה מהסקר כי 63% מהמגהצים הן מגהצות, רק 14% הם גברים, ו-3% מטריחים את העוזרת לצורך המשימה. המגהצים הסדרתיים מתחלקים לקטגוריות על-פי שיטת הגיהוץ: 39% נוהגים לגהץ בכל פעם שהם צריכים פריט מסוים, 29% מגהצים בכל פעם שהם מורידים כביסה ו-22% ממתינים שתצטבר ערימה ורק אז מתפנים לעניין.
400 אלף בשנה
אז אחרי שמיקמתם את עצמכם בקטגוריות השונות, כדאי שתדעו אילו כלים עומדים לרשותכם ומה ההבדלים ביניהם, מלבד המחיר. ראשית המגהצים: המגהץ הישן והטוב פינה בשנים האחרונות את הזירה למגהצי אדים, שאליהם הצטרפו גם מגהצי קיטור מקצועיים שבעבר ניתן היה לראות רק במכבסות.
 
מגהץ האדים בנוי מגוף חימום בודד אשר לתוכו מכניסים מים, ההופכים עם הדלקת המגהץ והתחממותו לאדים החודרים לבגד. מגהץ הקיטור, לעומת זאת, בנוי משני גופי חימום, האחד במגהץ והשני במכל, וכל תהליך היווצרות הקיטור מתבצע במכל הלחץ, ותפקיד המגהץ הוא לשמור על טמפרטורה גבוהה.
 
ההבדל המהותי בין מגהץ אדים למגהץ קיטור טמון במקום היווצרות האדים ובעובדה שבמגהץ הקיטור האדים יוצאים בכמות ובלחץ גדולים יותר, כך שהשימוש בו קל ומהיר יותר, שכן כמות אדי הקיטור הגדולה מרככת את סיבי הבד בזריזות.
 
בחברת ניופאן מעריכים את שוק המגהצים בכ-80 מיליון שקל בשנה. מספר המכשירים הנמכר בשנה הוא 400 אלף, רבע מהם מגהצי קיטור והשאר אדים או מגהצים רגילים יבשים. בשנה האחרונה חל גידול של 20%-15% בשוק זה, ומורגש מעבר משימוש במגהצי האדים למכשירי הקיטור. מגהצי האדים מאפשרים גיהוץ קל ונוח, כשהאדים היוצאים באופן קבוע מתחתית המגהץ מסייעים ביישור הקמטים בבד. על-פי רוב, מגהצים אלה בעלי גימור נירוסטה או טפלון.
 
לדברי אילן אסולין, סמנכ"ל שיווק ומכירות בחברת שריג אלקטרוניקה, יבואנית מורפי ריצ' רדס, נחלק שוק מגהצי האדים לשתי קבוצות עיקריות: "הקבוצה הראשונה היא של מגהצים המיובאים מסין, אשר להם יכולת הוצאת אדים בסיסית, והם לא מותאמים לשימוש בארץ בשל קשיות המים היוצרת אבנית. הקבוצה השנייה היא של מגהצי אדים, המצליחים להגיע לאיכות גיהוץ כשל מגהץ קיטור".
 
לפני רכישת מגהץ אדים, מומלץ לבדוק כי קיים לחצן המאפשר "מכת אדים" לגיהוץ קמטים קשים ומכפלת, שישנה אופציה למדידת כמות האדים היוצאים בגרמים לדקה, וכי יש לחצן המשחרר מים להרטבת הבד ולריכוכו טרם הגיהוץ. מגהצי האדים של חברות מובילות, כמו פיליפס, טפאל, בראון, לנקו ומורפי ריצ'רדס, נמכרים במחירים בין 149 ל-549 שקל , בהתאם לדגם ולפונקציות.
כריות אוויר
מגהצי הקיטור נחלקים אף הם לשתי קבוצות, כאלה המייצרים את הקיטור בגוף המגהץ, ואחרים המייצרים את הקיטור בדוד הנמצא במכל, ומועבר בלחץ באמצעות צינור למגהץ. מגהצים אלה מאפשרים פעולה רצופה בלחץ קיטור קבוע, מכיוון שלחץ האדים נוצר בדוד. יתרונו הבולט של מגהץ קיטור על פני מגהץ אדים הוא חיסכון של עד כ-60% בזמן הגיהוץ, משום שהקיטור חודר לתוך האריג ומגהץ את כל השכבות במקביל. החיסרון הגדול של מגהץ הקיטור טמון במשקלו הכבד, ההופך את פעולת הגיהוץ למעין הרמת משקולות. יש לקחת בחשבון גם את פרק זמן הממושך הלוקח למכל המים להתחמם לטמפרטורת קיטור, של כ-130 מעלות צלזיוס, כך שלא משתלם להשתמש בקיטור לגיהוץ פריטים בודדים.
 
אינסוף חידושים ופטנטים קיימים במגהצי הקיטור. למשל, חברת דלונגי פיתחה פטנט טכנולוגי, המאפשר בחירה של כמות הקיטור, הטמפרטורה והאופן שבו האדים יוצאים, והתאמתם לסוג הבד שתבקשו לגהץ.
 
בחברת רוונטה תוכלו למצוא מגהצים המאפשרים מילוי מים במכל נשלף תוך כדי גיהוץ, תחתית מונעת שריטות והדבקות הבד, ואפילו כריות אוויר המאפשרות "גלישה" קלה של המגהץ על הבגד. המגהץ של רוונטה נמכר יחד עם שולחן גיהוץ במחיר 1,998 שקל .
 
החידוש הבולט של חברת מורפי ריצ'רדס בתחום הוא ערכת גיהוץ, המשלבת מגהץ קיטור רב-עוצמה בעל ידית שעם ובסיס רחב, עם שולחן חשמלי מקצועי היונק את אדי הקיטור ומונע את חימום סביבת הגיהוץ והחשיפה לאדים. למגהץ מכל מים ענק בנפח 1.6 ליטר , הניתן לפירוק ומילוי תוך כדי עבודה, דוד נירוסטה למניעת אבנית וחלודה, וכן אפשרות לגיהוץ אנכי ולגיהוץ יבש. אלמנט נוסף הוא אקדח קיטור לניקוי הבגד בזמן הגיהוץ וידית לגיהוץ שרוולים. הבעיה היחידה היא שכדי לרכוש את הערכה תצטרכו להיפרד מלא פחות מ-3,990 שקל .
דגש על אמינות ושירות
אז רגע לפני שתסתערו על החנויות, הנה מספר פרמטרים שכדאי לקחת בחשבון בטרם הרכישה: כדאי לבחור מגהץ קל, שנוח לניידו. יש לבדוק מה לחץ האדים במגהץ, שמעיד על כמות האדים שיוצאת לתוך הבגד. פרמטר זה נמדד בגרמים לדקה, כשבמגהצי אדים מוצע טווח של 100-25 גרם לדקה, ובקיטור 180-70 גרם לדקה. תחתית המגהץ ( " סוליה" ) הבסיסית עשויה על-פי רוב אלומיניום, ומומלץ להעדיף נירוסטה או טפלון במגהצי אדים ונירוסטה עבה בקיטור. הנפח הסטנדרטי למילוי מים באדים עומד על 280-100 מ "ל, ו-1.5 ליטר בקיטור.
 
רצוי לבחור מגהץ בעל מכל מים שקוף, המאפשר לראות את הכמות, מתקן מילוי נשלף, כמו-גם נורות חיווי למים ולעוצמת הקיטור, המאפשרות בקרה. כמו כן, ככל שחרירי האדים מפוזרים על פני שטח נרחב יותר, כך המגהץ אפקטיבי יותר. חשוב לבחור מגהץ עם ידית שעם למניעת הזעה, ועדיף מגהץ בעל מנגנון המונע היווצרות אבנית, והעובד עם מי ברז, כך שהוא חוסך רכישת מים מזוקקים. יותר מהכל, כדאי לבחור מוצר השייך לחברה אמינה עם מערך שירות נרחב.
תמונות
מינויים
ביטוח
דעות
נתוני בורסה
בארץ
צרכנות
שוק ההון
  מדד הגולשים
הנדל"ן לא מתקרר:...
                  34.64%
לא מורידים את...
                  11.8%
"אנחנו נשתה קולה"
                  9.65%
עוד...

צרכנות
מגהצים יותר: זינוק של 10% בסך הרכישות בכרטיסי אשראי  
תווי שי - הנחה שעולה ביוקר  
בעקבות המיתון: השי לחג מתכווץ  
עוד...