ראשי > כלכלה > שוק הון > כתבה
בארכיון האתר
"אחרי כל ירידה - באה עלייה"
גד זאבי ממש לא מתכוון לוותר על עסקיו: "הנכסים שלי הם מהמעולים במשק. הם נבנו בעמל של שנים רבות, ואיני מוכן להיפרד מהם ללא הצדקה" * בפועל הוא נלחם בשתי חזיתות. בזירה המשפטית הוא מערער על כל החלטה. בחזית העסקית הוא אמנם מוכר את אחזקותיו בשידורי קשת - אבל דואג שהמכירה תהיה הפיכה, ולא - הוא ממש לא מתכוון למכור את יפנאוטו, יבואנית סובארו, שהניבה לו ב-2004 הכנסות של כ-600 מיליון שקל
לכתבה הקודמת דפדף בכלכלה לכתבה הבאה
יהודה שרוני
18/1/2005 11:21
שופטת בית-המשפט המחוזי בתלאביב, דניה קרת-מאיר, אמורה להחליט בימים הקרובים אם להפוך לחלוטה את החלטתה למינוי כונס נכסים לחברת גלקסו אחזקות, שבבעלות איש העסקים גד זאבי, או לעכבה. החלטה ראשונית שנתנה הובילה לפני כחודש וחצי למינויו של עו"ד ליפא מאיר לכונס החברה, שהיא בין השאר בעלת השליטה בחברת מל"ם מערכות, אייס קנה ובנה והחזיקה עד לא מכבר גם ב-22% ב שידורי קשת, שנמכרו בינתיים מחשש שענני אי-הבהירות עלולים לפגוע בהכנות הקבוצה למכרז ערוץ 2.
 
אנשי זאבי כבר החליטו: במקרה של הפיכת החלטת הכינוס לסופית הם יערערו עליה לבית-המשפט העליון. בקבוצה מגלים אופטימיות, במיוחד לנוכח ההחלטה על עיכוב ההליכים שניתנה בבית-המשפט העליון בעניין בקשתו של עו"ד יוסי שגב לפרק חברה אחרת שבבעלות זאבי - כלל אינווסטמנט האוס.
 
ההחלטה הראשונית בעניין כלל אינווסטמנט היא גם זו שהאיצה את פירוק גלקסו, ואילו כעת - בעקבות העיכוב בעניינה - ייתכן שגם ההחלטה בעניין גלקסו תעוכב. מבולבלים? אכן אין זה פשוט לעקוב בימים אלה אחרי מהלכיו המשפטיים של זאבי. בשנתיים האחרונות הוא הפך,
שלא ביוזמתו, ל' יקיר' המערכת המשפטית, ובמרבית עסקיו יש מעורבות משפטית כזו או אחרת. לבד מבקשת הכינוס של הבנק הבינלאומי בעניין גלקסו, הגיש הבנק לפני כחודש בקשת כינוס נוספת לעסקיו הצפוניים של זאבי, מה שמכונה'הקבוצת הצפונית', בגין חובות של כ-200 מיליון שקל.
 
ועדיין לא דיברנו על תביעה משפטית שהגיש זאבי כנגד המדינה באמצע 2004, באמצעות עו"ד משה שחל, בגין הנזקים שנגרמו לאחזקותיו בבזק כתוצאה מעיכוב הפרטת החברה. שנה קודם לכן, באמצע 2003, אישר בית-המשפט את מינויו של עו"ד אלקס הרטמן ככונס לאחזקות זאבי בבזק (19.6% ממניות החברה), והמניות עברו לבעלות הבנקים, שהעניקו לזאבי בגין עיסקה זו אשראי בהיקף של 640 מיליון דולר.
 
בקיצור, ידיה של עו"ד ניצה פוזנר, המייצגת את זאבי בענייניו המשפטיים מול המערכת הבנקאית, מלאות עבודה. עד להחלטת בית-המשפט גזר על עצמו זאבי שתיקה, והוא ממתין בדריכות ומתכנן את צעדיו העתידיים בהתאם. גם לכתבה זו הוא סירב להתראיין, אך בסופו של דבר נענה בחיוב להשיב על מספר שאלות בתחום האישי, המנותקות מהמחלוקות המשפטיות.
 
איך אתה מחזיק מעמד מול גל הלחצים המופעל עליך?
"אני עשיר בניסיון של יותר מ-40 שנה בעסקים בארץ ובחו"ל, ופועל תחת לחצים משתנים. אני יודע, כמו אחרים, שאחרי כל ירידה יש עלייה, ואין לי בעיה לעמוד בלחצים". ב
 
עבר היה זאבי אורח רצוי בפורומים כלכליים ועסקיים, שבהם הירבה להשמיע את דעותיו, אבל בחודשים האחרונים הוא נעדר יותר ויותר מאירועים ציבוריים.
 
האם אתה מרגיש שהסביבה העסקית עוינת לך היום יותר מבעבר?
"אני לא מרגיש שום עוינות. תרמתי לקהילה, אני תורם ואמשיך לתרום. מי שהיה חבר - נשאר חבר, ומי שלא - מוטב כך. אין לי טינה כלפי אף אדם".

הפר הבטחה מפורשת
הבנק הבינלאומי ביקש את כינוסה של גלקסו בגין חוב של 280 מיליון שקל, ולבד מהנימוקים של איפירעון החובות במועד ואי-עמידה בתשלומי הריבית היה נימוק מקורי נוסף. זאבי התחייב לבנק הבינלאומי בכתב, כי במקרה של פירוק כלל אינווסטמנט האוס הוא לא יתנגד לבקשת הבנק לכינוס נכסי גלקסו.
 
בבינלאומי שוב הופתעו לגלות כי זאבי הפר את הבטחתו המפורשת. כלל אינווסטמנט נכנסה להליכי פירוק, אבל זאבי נאבק כמו אריה למניעת פירוק גלקסו. בקבוצת זאבי מאשרים אמנם כי ניתנה הבטחה בכתב, אבל היא ניתנה כחלק מהסדר כולל לפריסת חובות. עוד טוענים שם, כי הבינלאומי נהג שלא בתום-לב כשנמנע מהתנגדות לפירוק כלל אינווסטמנט, וכי ההחלטה על פירוק כלל אינווסטמנט אינה סופית - ולראיה מביאים את העובדה שהעליון עיכב את ההחלטה.
 
במערכת הבנקאית מתייחסים להתכחשותו של זאבי למכתב כהפרה נוספת בשורת הפרות ההסכמים וההבטחות שניתנו בעבר לבנקים. "אי-אפשר לסמוך במילה על ההבטחות של זאבי. כל הבטחה שנתן בעבר - הוא הפר. אי-אפשר לעשות עסקים עם האיש הזה", אומר בכיר במערכת הבנקאית.
 
הבנקים שהרבו לעשות עסקים עם זאבי הם הבינלאומי ובנק דיסקונט, ולצדיק בינו - בעל השליטה בבינלאומי-יש היסטוריה עסקית ארוכה עם זאבי, ולא תמיד בהיבט החיובי. לבינו, שהוא גם בעל השליטה בפז, היו בעבר מחלוקות עם זאבי בכל הנוגע להתנהלות החברה. כשבנק המזרחי הוצע למכירה לפני 10 שנים זכה זאבי במכרז, אבל השמחה היתה מוקדמת. בהמשך הדרך נמנע זאבי מביצוע העיסקה, ובמערכת העסקית מעריכים, כי בינו - שהתמודד אף הוא על הבנק-דאג לטרפד אותה משיקוליו העסקיים. לזאבי אין חיים קלים עם בינו, בלשון המעטה, כבעל השליטה בבינלאומי.
 
הסבלנות של בינו פקעה במהירות גדולה יחסית, מאחר שלדברי מקורביו "הוא יודע בדיוק עם מי יש לו עסק". גם מערכת היחסים של אריה מינטקביץ', יו "ר דיסקונט, עם זאבי אינה סוגה בשושנים. השניים סוחבים מערכת יחסים עכורה עוד מהעבר הרחוק, כשמינטקביץ' שימש יו"ר פז, וזאבי היה אחד מבעלי המניות בחברה. אבל עסקיו של זאבי עם דיסקונט מצומצמים יחסית לאלה שיש לו עם הבינלאומי.
צדיק בינו
"מאוהב בנכסים שלו"
בנק דיסקונט נושה על מחצית מחובותיו של זאבי לרכישת חברת יפנאוטו (50 מיליון דולר), ובעבר שימש נושה של זאבי מחשבים, שלבקשת הבנק מונה לה כונס. בינו הוא שדחף את הבינלאומי להגשת התביעה לפירוק חברת גלקסו.
 
זאבי הופתע מהתביעה, שמבחינתו מהווה הפרת התחייבות מוקדמת שהבנק נתן לו. דובר הבנק הבינלאומי מסר בתגובה, כי דעתו של הבנק על זאבי והנורמות העסקיות שלו מופיעות בפירוט בתביעות המשפטיות, וכי הבנק אינו מעוניין להתייחס לדברים מעבר לכך. עם מתן ההחלטה הראשונית הגיע עו"ד מאיר מיידית למשרדי הקבוצה בגבעת שמואל וביקש להפסיק את עבודתה של אלה ויימן, נציגתה של משפחת חפץ בגלקסו.
 
עלות העסקתה של ויימן כדירקטורית בחברות הקבוצה הסתכמה בכמיליון שקל לשנה, והסיבה להעסקתה היא שמשפחת חפץ מחזיקה - באמצעות חברות זרות - ב-25% ממניות גלקסו. ביתרה מחזיק, כאמור, זאבי. אבל בינתיים הוחזרה ויימן לתפקד כדירקטורית, וזה גם המקום להדגיש שחברות נוספות בקבוצה - ובכללן מל"ם ואייס קנה ובנה - ממשיכות לתפקד כרגיל למרות החלטת הכינוס. קבוצות עסקיות שונות מגלות עניין ברכישתן (במיוחד במל"ם), אבל בינתיים אין שום דבר ממשי.
 
זאבי אומר בהקשר זה: "העסקים ממשיכים כרגיל, ולראיה, כל אחת מהחברות בקבוצה עשתה ב-3 השנים האחרונות - משנה לשנה - רק ביצועים טובים יותר, ואין סיבה שהדבר לא יימשך גם בעתיד".
 
במערכת העסקית טוענים שאתה מאוהב בנכסים שבבעלותך, ולא מוכן להיפטר מהם, אלא אם-כן מאלצים אותך לכך.
"הנכסים בקבוצה הם מהמעולים במשק. הם נבנו בעמל של שנים רבות והושקע בהם ממון רב מכספי הפרטי, בסכומים העולים על אלה שהבנקים תובעים ממני. יש להם פוטנציאל פיתוח רב, ואיני מוכן להיפרד מהם ללא הצדקה". אבל למרות זאת, הכינוס הביא למכירה מיידית של אחזקות גלקסו בשידורי קשת תמורת 2.9 מיליון דולר, שכן זאבי לא רצה להכשיל את שותפיו העסקיים בקשת - ובראשם מוזי ורטהיים - ולפגוע בסיכוייהם לזכות במכרז ערוץ 2.
 
ואולם , תחקיר עסקים מצביע על כך, שלא מדובר בעיסקה סופית, אלא בכזו שהיא בהחלט הפיכה. לגלקסו ניתנה אופציה לשוב ולרכוש בתוך שנתיים את המניות בקשת בערכן הכלכלי, במקרה שהליכי הכינוס כנגד זאבי יופסקו. זאת ועוד: אם יתברר כי קשת זכתה במכרז ערוץ 2, תינתן לכונס אופציה לשוב ולקנות את המניות במחיר שייקבע על-פי הערכת שווי.
 
כך או אחרת, מניות זאבי בקשת מוחזקות בשלב זה עלידי קשת עצמה, ולא על-ידי השותפים. עד להחלטת בית-המשפט בעניין עיכוב המינוי של כונס לגלקסו גם עבודתו של עו"ד מאיר אינה מתקדמת. בפני הבנק הבינלאומי מונחת הצעה של גמול השקעות, בשיתוף חברה בורסאית נוספת, לרכישת השליטה בגלקסו תמורת 165 מיליון שקל, ונזכיר כי הבנק תבע את כינוס החברה בגין חוב של 280 מיליון שקל. הבינלאומי דחה בשלב זה את ההצעה וממתין לפסיקת בית-המשפט.
 
חוגים עסקיים מעריכים, כי בכל מקרה יישאר גם זאבי בתמונת העיסקה. אם בית-המשפט יעכב את הכינוס, סיכויי התממשותה של עיסקת גלקסו טובים, אבל קיימת גם אפשרות שבית-המשפט יאשר סופית את הכינוס. במקרה כזה יערער זאבי, כאמור, על ההחלטה לעליון. לעו"ד מאיר צפויה עבודה רבה ככונס. רשלנות העבר של הבינלאומי גרמה לכך שחלק מהחברות בגלקסו, אייס קנה ובנה ומל"ם, משועבדות גם לבנקים אחרים. לא ברור איך ניתן יהיה לפתור את ההסתבכות הזו ולמכור את החברות בתיאום עם הבנקים האחרים. בתגובה לפניית עסקים אישר עו"ד מאיר כי הוא ממתין להחלטת בית-המשפט, אך סירב להתייחס לנושאים העסקיים שעל הפרק.
עטים על יפנאוטו
בבעלותו של זאבי נכסים שונים בצפון הארץ, כמו'קניון לב המפרץ' ו' בית-החולים אלישע', שבעניינם לא מתנהלים הליכים משפטיים כלשהם, אך היהלום שבכתר עסקיו הוא, נכון להיום, חברת יפנאוטו, יבואנית סובארו.
 
מאז נפתחו ההליכים המשפטיים בעניין גלקסו הפכה יפנאוטו למחוזרת ביותר, ורבים - ובתוכם יבואני רכב כמו יצחק מנור - מגלים עניין רב ברכישתה. אלה עטים כמוצאי שלל רב על יפנאוטו, למרות שהיא ממשיכה להתנהל כרגיל. קשה מאוד להניח כי זאבי יסכים להיפרד מיפנאוטו. מדוע? כי מנתונים הנחשפים בתחקיר זה לראשונה עולה, כי מכירות החברה - שהיא פרטית ונתוניה אינם חשופים - בשנת 2004 גדלו ב-32% לכ-600 מיליון שקל.
 
רווחיותה התפעולית של החברה מסתכמת ב-25 מיליון שקל, וזאבי מושך ממנה מדי שנה דמי ניהול והוצאות אחרות בהיקף של 14 מיליון שקל. אלה משמשים, בין השאר, מקור לתשלומי הריבית בגין חובותיו לדיסקונט ולבינלאומי.
 
בדצמבר 2004 חשפנו כי ליווינגסטון קוסברג, משקיע מיוסטון, טקסס, המיוצג בידי עו"ד יהודה רווה, הציע לדיסקונט לרכוש את החובות של זאבי לבנק בגין יפנאוטו (28 מיליון דולר) תמורת 22 מיליון דולר. העיסקה לא קרמה עור וגידים, בין השאר משום שלא תואמה עם בעל החוב השני-הבנק הבינלאומי. מנכ"ל הבינלאומי, דוד גרנות, שב השבוע מחופשת סקי בחו"ל, ועל שולחנו ימצא הצעה לקנות גם את חובו של זאבי בגין יפנאוטו לבינלאומי (כ-30 מיליון דולר נוספים), כך שמלוא 100% ביפנאוטו יועברו למשקיע מטקסס.
 
האם זה הגיוני שזאבי יוותר למען המשקיע האמריקני על השליטה בתרנגולת שמטילה לו ביצי זהב? מתחקיר עסקים מתברר שלא. ראשית, לזאבי תינתן אופציה לשוב ולרכוש את השליטה ביבואנית סובארו בתוך 3 שנים, על-פי תנאים שיוסכם עליהם מראש, כמובן. שנית, המשקיע מטקסס יבקש מזאבי להמשיך להיות מעורב גם בעתיד בניהול החברה ובדירקטוריון שלה - בתשלום מלא כמובן. בסביבתו של זאבי מוכנים להישבע, כי הוא אינו מעורב במגעים שמנהל קוסברג, וכי כל המגעים מול המערכת הבנקאית נעשים באמצעות עו"ד רווה. המילה האחרונה בעיסקת יפנאוטו טרם נאמרה.
יפנאוטו - יבואנית סובארו
"אין לו בעיה של מזומנים"
במערכת הבנקאית עדיין לא נואשו מהאפשרות שזאבי ינסה להציל את הקבוצה באמצעות'כסף מהבית'. אך האם יש לזאבי כסף כזה? במערכת טוענים שבהחלט כן ומצביעים על עיסקת הרהפייננסינג שזאבי עשה במניות בזק, כשאלה היו עוד בבעלותו. ז
 
אבי ניצל אז את עליות השערים החדות במניות בזק, פנה לבנקים והבהיר כי כעת יש לו עודף בטחונות. הוא דרש וקיבל שינוי במבנה עיסקת האשראי, שהניב לו רווח כולל של 90 מיליון דולר. לאן הלך הכסף? כשליש מהסכום, כ-30 מיליון דולר, הגיעו לכיסו של מיכאל צ'רנוי, שהתברר כי בשנתיים האחרונות הזרים את 150 מיליון הדולרים, שהיוו את הבסיס ההוני לעיסקה.
 
9 מיליון דולר נוספים הועברו לדב תדמור, שתיווך בעיסקה, וכ-16 מיליון דולר שולמו כריבית לבנקים. את יתרת הרווחים מעיסקת הרה-פייננסינג, בסך 35 מיליון דולר, גרף זאבי, על-פי ההערכות בבנקים, לכיסו הפרטי. "לזאבי אין בעיה של מחסור באמצעים כספיים, אבל הוא אינו רוצה להכניס יד לכיסו הפרטי", מסר לנו מקור פיננסי בכיר. בסביבתו של זאבי לא מכחישים שזאבי נהנה מעיסקת הרהפייננסינג בבזק, אבל מסרבים להתייחס לפרטי העיסקה, שחלקים ממנה - במעורבותו של צ'רנוי-נמצאים בחקירה משטרתית.
 
בתביעה שהגיש זאבי בעניין העיכוב בהפרטת בזק הוא הבהיר, כי הסכים לשתף-פעולה עם תוכניות'רשות החברות' - שכללו בין השאר היוון תשלומי דיווידנד בסך של 1.65 מיליארד שקל-לבקשת העובדים, בתנאי שההפרטה תצא לדרך עד לתאריך מסוים. בפועל ההפרטה עוכבה, והדבר הסב לו נזקים כספיים, שמנעו ממנו את האפשרות לשלם לבנקים ריביות בגין ההלוואות שקיבל.
 
הצדדים לתביעה, הבנקים וזאבי, מסרו את תגובותיהם, אולם המדינה עדיין לא העבירה את תגובתה. ייתכן מאוד, שלו היתה המדינה עומדת בהתחייבותה, היתה תמונת המצב של זאבי בבזק נראית שונה לחלוטין. בשבועות האחרונים מרבה זאבי לנסוע לחו"ל, בעיקר ליפן, ארה"ב ואירופה, ויש לזכור כי בבעלותו בית-זיקוק גדול ותחנות תדלוק בפורטו-ריקו.
 
זאבי שב לישראל בתחילת שנות ה-90, לאחר שנים ארוכות של פעילות עסקית בחו"ל, ובאותם ימים היה מעורב בעסקים רבים. הוא התמודד על רכישת בנק המזרחי, רכישת כלל סחר (שהפכה מאוחר יותר לזאבי אחזקות), רכישת יפנאוטו, הקמת קניון לב המפרץ, עיסקת בזק, כמובן, ועוד. בשנתיים האחרונות כמעט אינו עושה עסקים חדשים, אלא עסוק בעיקר בהתמודדויות משפטיות.
 
בתשובה לשאלה אם עקב כך יגביר את היקף פעילותו בחו"ל, עונה זאבי: "נכון שכמו רבים מאנשי העסקים, שסובלים מהבירוקרטיה ומחוסר הפירגון להצלחה בארץ, אני בהחלט נותן משקל גדול יותר לעסקיי בחו"ל". איך מתנהל זאבי אל מול החזית הבנקאית שנפתחה נגדו? לפני כשנה, כשגל התביעות גבר, הוא נראה כמי שחרב עליו עולמו, אבל בשבועות האחרונים משהו השתנה. מקורבים לו מעידים על כך שמראו החיצוני אינו מסגיר דבר וחצי דבר ממה שעובר עליו.
 
"הוא פנומן. מעולם לא נתקלתי בקור רוח כזה אצל איש עסקים הנמצא במצב פיננסי לחוץ כמצבו", אמר לנו אחד מאנשי העסקים המקורבים לזאבי.
תמונות
מינויים
ביטוח
דעות
נתוני בורסה
בארץ
צרכנות
שוק ההון
  מדד הגולשים
הנדל"ן לא מתקרר:...
                  34.64%
לא מורידים את...
                  11.8%
"אנחנו נשתה קולה"
                  9.65%
עוד...

שוק ההון
מכתב למלכה: סליחה שפספסנו את המשבר  
הנדל"ן מזנק ב-4.24%, אפריקה והחברה לישראל ב-6.86%  
דנקנר ממשיך להשקיע בקרדיט סוויס: כור הגדילה האחזקות ל-2.33%  
עוד...