ראשי > כלכלה > רכב
בארכיון האתר
נוכח-נעדר
אקס-טרייל, הג'יפון של ניסאן, עבר מתיחת פנים קלילה אך מוצלחת. הבעיה היא שלכל אחד מהג'יפונים היפניים המתחרים יש יתרון על פניו
לכתבה הקודמת דפדף בכלכלה לכתבה הבאה
גיל מלמד
18/1/2005 18:02
כאשר אנחנו מספרים לעמיתינו מחו"ל מהו מותג הרכב שמוביל את השוק בישראל, ובאילו הפרשים, התגובה הטיפוסית היא הפתעה. כאשר השיחה מוסיפה להתגלגל, ומגיעה לסקירת מצבם של מותגים אחרים מבחינת היקף המכירות, נרשמות תגובות הפתעה נוספות, בין השאר כשמדברים על ניסאן, יצרנית הרכב השנייה בגודלה ביפן.
 
איך שלא הופכים את זה, ניסאן היא אחת מיצרניות הרכב המוצלחות והמצליחות בעולם, ולמרות תקלות ניהוליות שהביאו אותה אל סף פשיטת רגל לפני מספר שנים, עדיין מדובר ביצרנית שמתאפיינת בכמות וגם באיכות. לא כאן המקום לחלק את האשמה לנוכחות החלשה של ניסאן בשוק שלנו בין היצרנית ליבואנית, אבל במבחן התוצאה, היצרנית היפנית המוערכת הזו לא זכתה עד היום למיצוב ולנתח השוק הראויים לה בארץ הקודש.
 
למעט 'טראנו', שהצליח לא רע בקטגוריה שלו, אף אחד מעשרות הדגמים שניסאן מציעה לא עשה
עלייה מוצלחת מדי ארצה. אחת הדוגמאות האומללות במיוחד הוא 'אקס-טרייל'-ג'יפון חביב ונעים - אשר לדברי אייל פביאן, סמנכ"ל השיווק החדש של בני משה קרסו (יבואני רנו וניסאן), מוביל את הקטגוריה שלו באירופה. יחסית לג'יפונים של טויוטה והונדה, אקס-טרייל הוא כלי נעדר פוזה למדי, ואולי נכון יותר לומר שהגדולה שלו (כמו של סובארו 'פורסטר') היא דווקא באיפוק העיצובי שהוא משדר.
 
יכול להיות שבעין ישראלית האיפוק הזה פועל נגדו, אבל סביר יותר שאייל פביאן צודק גם בנקודה נוספת: אקס-טרייל פשוט לא חדר למודעות של הרוכש הפוטנציאלי שלו בישראל. נסיון העבר מלמד אמנם שכלי רכב שיובאו ארצה ולא'התרוממו' בשנים הראשונות סובלים מסטיגמה של כישלון, דבר שמכניס אותם למעגל אימים. אבל פביאן סבור שדווקא מפני שהכלי הזה לא קיים כלל במודעות הישראלית, שום סטיגמה לא היתה יכולה לדבוק בו.
מבט מבפנים
שדרוג פסיכולוגי ושיווקי
כך או אחרת, אקס-טרייל, אותו נוכח-נעדר בשוק הג'יפונים שלנו, חוזר כעת לאחר מתיחת פנים קלילה אך מוצלחת, ובחובו הפתעה: את מנוע ה-2.0 ליטר מחליף מנוע בנפח 2.5 ליטר, שמהווה 'שדרוג פסיכולוגי' חשוב ויתרון שיווקי מסוים. בסביבת הנהג, ההצלחה הגדולה ביותר של מתיחת הפנים היא עידון מסוים של מה שבסיבוב הקודם נראה כמו עיצוב מוגזם מעט.
 
העסק עדיין שונה מעט מן הפרישה המקובלת במכוניות נוסעים (כל השעונים, למשל, מרוכזים באמצע) אבל הרבה יותר נעים לעין וגם שימושי יותר. אהבתי במיוחד את מגוון התאים הקטנים שבהם ניתן לאחסן חפצים, וגם את השימוש בבורר מכאני גס ופשוט להחלפה בין מצבי ההנעה: כפולה 'קבועה', כפולה 'משתנה' ולשני גלגלים בלבד. למעשה, הן עם הבורר הקודם והן עם החדש, העיקרון לא השתנה: מחשב ההנעה הכפולה 'יודע' טוב יותר מהנהג מתי צריך להפעיל רק צמד גלגלים ומתי יש לשלב את כל ה-4, ולכן כל מה שתברור לעצמך בבורר הוא בעיקר המלצה כללית.
 
פחות אהבתי את המיקום של כמה מפתחי האוורור, שמקפיאים בעיקר את כפות הידיים ביום קיץ חם ומעלים שאלות נוגות לגבי הקרבת השימושיות למען העיצוב. אבל ברמה השימושית, מה שהפריע לי יותר מכל הוא דווקא בורר ההילוכים, שלא תמיד מסייע לבחור את ההילוך הנכון, ובכל מקרה, נראה ארכאי מאוד בעידן ה'טיפטרוניק' (תפעול 'ידני' של תיבת הילוכים אוטומטית).
 
אקס-טרייל מוצע הן בתצורה מהודרת והן בתצורה ספורטיבית, ובעיניי דווקא התצורה הפחות יקרה עולה חד-משמעית על זו המאובזרת, בעיקר בזכות ריפוד המושבים שהוא, לא תאמינו, שימושי יותר ובוודאי מתאים יותר לכל מי שאי-פעם באמת יחפוץ להתפלש עם הכלי הזה בחול או בבוץ. יחסית לג'יפונים, ובוודאי שיחסית למכוניות פרטיות, אקס-טרייל מגהץ טוב מאוד את פגעי מע"צ, למרות שיכולת ספיגת המהמורות שלו בינונית פלוס, לא יותר.
 
גם המרחב הפנימי שלו טוב, תא המטען יעיל, ובסך הכל מתקבל כלי שימושי למדי, במיוחד לנוכח הפעולה החלקה והנעימה של המנוע. מה שמשבש את העניינים ופוגע בממוצע הוא איכות די בינונית של פלסטיקה באופן כללי, ושל הרכבה - ודאי יחסית לכלי רכב יפניים מודרניים. התוצאה הסופית, לכן, נופלת לא רק מן המתחרים לבית סובארו וטויוטה, אלא - הייתי אפילו מרחיק לכת ואומר - גם מ'טוסון' של יונדאי. הבעיה הגדולה היא, שבניסאן'לא סופרים' את הטוסון כמתחרה באקס-טרייל.
הטוסון של יונדאי
בעיה קטנה ובעיה גדולה
היתרון הגדול של ניסאן, יחסית ליפניות, הוא המנוע שגדל והשתפר. מבחינת ניסאן יש כאן גם סגירת פערים - שכן בתצורה הקודמת אקס-טרייל היה די רופס - וגם פתיחת פער קדימה. יש רק בעיה קטנה, שקוראים לה מנוע ה-V6 2.7 ליטר של יונדאי טוסון, בין אם סופרים אותו ובין אם לא, והמספרים מדברים בעד עצמם.
 
לאקסטרייל המחוזק יש 165 סוסים ו-23.4 קג "מ מומנט-נתונים מכובדים ללא ספק לטוסון יש 175 סוסים ו-24.6 קג "מ, ואיך שלא נהפוך את זה, זה יותר טוב. התנהגות הכביש של האקס-טרייל טובה יחסית לג'יפונים, אם כי לא כדאי להפריז במשחקי הגה כי בשלב כלשהו הוא יתחיל לבעוט למרות ההנעה הכפולה המתוחכמת שלו.
 
ההיגוי עצמו מדויק ומפתיע לטובה, אך קצת קשה מדי. בשטח מציג האקס-טרייל תחושה נעימה של קשיחות, אבל עם מרווח גחון דומה למתחרים לא נראה שהוא מציע יתרון עבירות משמעותי. השורה התחתונה לא ממש מעודדת מבחינתו של האקס-טרייל. תג המחיר שלו, כ-220 אלף שקל, לא מקנה לו יתרון יחסית ליפניים המובילים, ולכל אחד מאלה יתרון כזה או אחר על פניו.
 
הטוסון ש 'לא נספר' מציע לא פחות, ותג המחיר שלו צנוע בהרבה. לכן, למרות הוספה מצוינת של חצי ליטר נפח מנוע, ולמרות מתיחת פנים נעימה שגם מוסיפה, האקס-טרייל נידון להישאר במשבצת של'נוכח-נעדר' בשוק שלנו, אלא אם אנשי ניסאן יפתיעו אותנו עם משהו שבאמת יקפיץ את המכירות.
תמונות
מינויים
ביטוח
דעות
נתוני בורסה
בארץ
צרכנות
שוק ההון
  מדד הגולשים
הנדל"ן לא מתקרר:...
                  34.64%
לא מורידים את...
                  11.8%
"אנחנו נשתה קולה"
                  9.65%
עוד...

רכב
כוחו האמיתי של המנוע  
המאזדה החדשה הגיעה לארץ  
אריזה משפחתית  
עוד...