ראשי > כלכלה > כלכלה בארץ > כתבה
בארכיון האתר
לא מוותרת על הכיסא
שמעתם פעם על אריאלה סיסו? ראש ועד עובדי השופרסל האלמונית הצליחה השבוע להשיג לקופאיות הרבה יותר משהצליחה ההסתדרות במאבק זהה - על זכות העובדים לשבת. עם הרבה רגשנות ודמעות, נחישות ותחכום, מצליחה הקופאית מקרית עקרון לדאוג ל-7,900 העובדים שהיא מייצגת. "אני חשה מחויבות ושליחות", היא אומרת, "יש מי שבוחן אותי מלמעלה" - והיא לא מתכוונת להנהלה
לכתבה הקודמת דפדף בכלכלה לכתבה הבאה
יעל גרוס
10/12/2004 8:37
קופאית אלמונית מאחד מסניפי יוניברס קלאב באזור באר-שבע הציתה את המאבק הגדול שהתחולל השבוע על זכות הקופאיות לכיסא - והיא אפילו לא יודעת את זה. דמותה של אותה קופאית - עומדת, בהריון מתקדם ומנסה בהסתר להיתמך בארגז - שימשה כסמל ודלק למנוע הטורבו של יו"ר ועד עובדי שופרסל, אריאלה סיסו, (43) בקרב שלה בדרך להשגת כיסא לכל קופאית.
 
במאבק הזה הצליחה ראש הוועד האנונימית להשיג הרבה יותר משהצליחו ההסתדרות והגופים החברתיים במאבק דומה שניהלו נגד רשת סופר-פארם. הכל התחיל במפגש בין נציגים של ועדי סניפים בעיצומו של מאבק השכר בשופרסל, שכמעט הוביל להשבתת הרשת. בין הדוברים קם גם זורי מזרחי, יו"ר ההסתדרות בראשון לציון, וסיפר שהוא לא קונה ביוניברס כי הוא לא מוכן לקנות במקום שבו הקופאיות עומדות. "כשהוא אמר את זה, התביישתי", מתארת סיסו, "התהפך בי משהו בבטן. זה פגע בי.
 
הרגשתי מושפלת והרגשתי שלא מילאתי את התפקיד שלי כמו שצריך. ואז אמרתי לעצמי שאני הולכת על זה. החלטתי לסייר עם עוד שתי חברות-ועד בסניפים של יוניברס. בשני הסניפים הראשונים הצגתי את עצמי ודיברתי עם קופאיות, אבל בסניף השלישי החלטתי להיכנס כקונה. ואז ראיתי את התמונה ששברה אותי. קופאית בהריון מנסה להישען, בלי שישימו לב, על ארגז משלוחים, ביד אחת היא החזיקה את הבטן וביד השנייה העבירה את המוצרים של הלקוחה. "ניגשתי אליה בסוד.
 
הצגתי את עצמי ואמרתי לה שאני רוצה לדבר איתה. שאלתי אותה למה היא לא ישבה על הארגז. היא אמרה לי שהיא מפחדת ושהרשת דאגה לשטיחונים אורתופדיים. הבטחתי לה שאני אדאג לכסאות. היא חיבקה ונישקה אותי ואמרה:'אלוהים ישמור אותך. באזור הדרום אין לנו מקומות עבודה אבל קשה
לנו להחזיק מעמד בעבודה הזאת. אם תשיגי כסאות, את תתני מקום עבודה קבוע להרבה בנות'. הלב שלי נקרע. ראיתי שאני עומדת לבכות, נישקתי אותה והלכתי".
 
הסיפור הזה חושף הרבה מדמותה של סיסו. עם הרבה "נשמה", " כפרה", " מאמי", ו "כנסי לראש שלי", עם "ברכת הבית" ענקית ממוסגרת, תמונת חתונה של הבת ותמונה של הנכדה ( "מעיין, שנה וחודש" ) בבית המצוחצח ( " אני חולת ניקיון" ) בקרית עקרון, ועם גישה שמשלבת רגשנות ודמעות לצד נחישות ותחכום פילסה סיסו את הדרך מתפקיד הקופאית הראשית באחד הסניפים לתפקיד יו"ר ועד עובדים, האחראית על 7,900 עובדים , כ-6,600 מהם בהסכם קיבוצי.
 
היא בוכה הרבה. סף הכעס שלה גבוה, אבל כשהיא יודעת שהצדק איתה היא מתרגזת מהר ומתקררת לאט, ובעיקר - לא מוותרת, ויודעת ליצור מצבים שבהם שני הצדדים יוצאים ברווח. את הניצנים אפשר היה לראות כבר לפני שנים, אז, כשהיתה קופאית ראשית בסניף רחובות של רשת הגל הירוק שנקנתה על-ידי שופרסל, היא שינתה את החלטת ראשי הרשת לפצל את עובדי הסניף, והביאה לכך שעובדי הסניף עברו כמקשה אחת לסניף החדש בקניון רחובות. "זאת בחורה שכשזורקים אותה דרך הדלת היא נכנסת מהחלון ", מעיד אריק לבינזון, כיום סמנכ"ל התפעול והמכירות ברשת קלאבמרקט, ואז סמנכ"ל התפעול של שופרסל.
 
"היא נכנסה אליי ושכנעה אותי שבגל הירוק הם היו כמו משפחה, שאסור לפצל את העובדים ושיותר נכון מקצועית להעביר את כולם ביחד". לבינזון זוכר עוד סיפור בולט עם סיסו: כשהרשת פתחה את הסניף הראשון באילת היה קשה לקלוט שם עובדים. סיסו ירדה יומיים לאילת, שכנעה עובדים פוטנציאליים שכדאי להם לעבוד ברשת וקלטה כל עובד. "קראתי לה' לך ולנסה'", הוא אומר.
אברהם ביגר, יו"ר שופרסל
נשק לא קונבנציונלי
אחד הסיפורים הבולטים מהתקופה האחרונה, שמצביע על הקשר העז בין סיסו לעובדים ועל יכולתה להשתמש בדמעות, גם בספונטניות שבהן, לתועלת המאבק, אפשר לראות בפרשת סניף היפרנטו בקניון איילון. שופרסל איבדה את הזיכיון לסניף, ובעקבות כך צפויים כ-100 עובדים , רובם ותיקים, לקבל מכתבי פיטורים ביוני הקרוב. לדברי עובדים, סיסו קיבלה את הסגירה הצפויה בסערת רגשות.
 
היא נפגשה עם יו"ר מועצת המנהלים, אברהם ביגר, הטיחה בו שמדובר בכשל ניהולי, והודיעה לו שוועד העובדים לא יעבור על כך לסדר היום. לאחר הפצרות רבות של ביגר, ניאותה סיסו להיפגש עם המנכ"ל אפי רוזנהויז, וגם ממנו לא חסכה את לשונה. אך אז היא החליטה שהיא עוזבת הכל והולכת לסניף: "אין לי זמן, יש לי 100 עובדים שרועדים ולא יודעים מה יהיה איתם.
 
אני הולכת אליהם" - אמרה, קמה מהכיסא ונסעה. ההנהלה, שחששה שסיסו תתסיס את העובדים, מיהרה להיכנס למכוניות וניסתה להקדים אותה. אבל כשההנהלה הגיעה, סיסו כבר כינסה את העובדים. רוזנהויז דיבר ראשון, אחר כך סיסו הבטיחה לעובדים שינוידו או ילכו עם פיצויים מוגדלים. הדמעות לא איחרו לבוא. בגרון חנוק ובדמעות, מתפרצות היא המשיכה את דבריה כשהיא סוחפת עובדים נוספים לבכי.
 
 "האולם כולו בכה איתה", סיפרה ל מעריב עובדת בסניף, "מצד אחד היא הראתה לעובדים שהיא איתם, ושהיא דואגת להם, ומצד שני - היא לא המרידה אותם, אלא עזרה להם לקבל את הדין". רוזנהויז הבין שמול הנשק הלא-קונבנציונלי של דמעות אי-אפשר להילחם. הוא בא וחיבק.
אסטרטגית וטקטית
האסטרטגיה המועדפת על סיסו היא אסטרטגיה של Win-Win - מצב שבו גם הרשת וגם העובדים מרוויחים. כל מי שניהל איתה משא ומתן, גם אם קשה, יודע לספר שהיא עניינית. מצד שני, אם יש לה תחושה של חוסר צדק ושל עוול שנעשה לה ולעובדים-היא לא "דופקת חשבון". במאבק האחרון מול ההנהלה, שהסתייעה ביועץ שלום גרנית, סיסו לקחה את יעקב זלוטניק כיועץ פנסיה,ואת היועץ יוסי ליבוביץ' למאבק התקשורתי הצפוי, זאת בנוסף להיכרות והסתייעות רבת-השנים עם יורם אורנשטיין, מזכיר חטיבת המסחר בהסתדרות.
 
סיסו מכירה את אורנשטיין, שבתפקיד קודם היה מנהל מרחב רחובות בהסתדרות, מתחילת דרכה. הוא היה בין אלה שדרבנו אותה להציג את מועמדותה ליו"ר הוועד הארצי. בפגישה בביתו של אורנשטיין, תוך כדי כרסום טוסטים שהכינה להם אשתו, הוא אף עזר לה לכתוב את נאום השכנוע שלה ליום הבחירות.
 
שני מהלכים אסטרטגיים מעניינים נוספים שביצעה סיסו היו יצירת פורום יושבי הראש של ועדי העובדים ב-3 רשתות השיווק למזון (יחד עם יהודה צופיוף, יו"ר ועד העובדים של הריבוע הכחול, ו אלברט עשור, יו"ר ועד העובדים של קלאבמרקט), ופנייה לעובדים ברשתות המזון הפרטיות להילחם לשיפור מצבם. הרציונל הוא שעבור בעלי הרשתות המאורגנות, הרשתות הפרטיות משמשות כרף התחתון של תנאי העובדים בענף, ולשם הם מכוונים. ככל שהרף התחתון יהיה גבוה יותר, כך תוכל סיסו להשיג התקדמות גדולה יותר.
 
"למה לשאוף למטה במקום לשאוף קדימה? ", הסבירה לאחד מחברי הוועד. הטעות הגדולה ביותר של מי שעומד מולה היא להסתכל בקנקן. הקנקן הוא אישה עם פן, קופאית ראשית לשעבר מקרית עקרון. לא בוגרת מינהל עסקים או יחסי עבודה, לא דמות שמתנסחת במונחים מקצועיים שלקוחים מתיאוריות של משא ומתן, או משתמשת בביטויים הנוצצים של תיאוריות ארגוניות. אבל שורה רחבה של בכירים ברשת, בעבר ובהווה, לא מהססים להרעיף עליה סופרלטיבים.
 
"יש לה יכולת מנהיגות טבעית", אומר עליה מנכ"ל הרשת לשעבר, עמי סגיס, "יש בה שילוב של מנהיגות, אכפתיות ויחסי אנוש. יש לה חוסן נפשי, ופיקחות בעוצמה שגם מנהלים בכירים יכולים ללמוד ממנה". את תפקיד יו"ר הוועד יצרה סיסו, באופן הדרגתי במשך כמה שנים, כתפקיד עצמאי עם שכר ורכב, לאחר שלאורך השנים בוצע התפקיד בהתנדבות, במקביל לתפקיד ברשת. מי שסייע לה לא מעט בהפיכת התפקיד לעצמאי ודאג לה לרכב היה מנכ"ל הרשת לשעבר, עמי סגיס. כיום היא מסתובבת הרבה מאוד בין הסניפים. היחס שלה להסתדרות אמביוולנטי.
 
לצד הסתייעות מרובה ואהדה רבה מאוד ליורם אורנשטיין, האחראי הישיר, בשיחות פרטיות היא לא חוסכת ביקורת על יו"ר ההסתדרות, עמיר פרץ. בין השאר קבלה על כך שמעולם לא קיבלה טלפון מפרץ, למרות גודלו של ועד העובדים שהיא מופקדת עליו. ברשת יודעים לספר על שיחת טלפון שיזמה איתו, ובמהלכה נזפה ביו"ר ההסתדרות לאחר שזה ביקר בהנהלת הרשת מבלי לבקר אצלה.
 
3 החודשים האחרונים היו מהפך מטאורי, מדמות אלמונית הפכה סיסו לפנים ושם מזוהים. היא חוששת מהחשיפה התקשורתית, ולמעט שיחה קצרה, לא רצתה לשתף פעולה עם הכתבה. מצד שני, סיסו מודעת לתחושת הלכידות שהכתבות עליה יוצרות אצל העובדים, שטובתם היא שמניעה אותה. בשיחות שונות עם סיסו, היא תיארה את המוטו שלה: "בתפקיד שלי יש תחושה של שליחות ומחויבות. תחושה שיש מישהו שבוחן אותי מלמעלה". וכשהיא אומרת "למעלה", היא מתכוונת לאלוהים.
תמונות
מינויים
ביטוח
דעות
נתוני בורסה
בארץ
צרכנות
שוק ההון
  מדד הגולשים
הנדל"ן לא מתקרר:...
                  34.64%
לא מורידים את...
                  11.8%
"אנחנו נשתה קולה"
                  9.65%
עוד...

ניצחון כפול. אריאלה סיסו יצאה למאבק והשיגה ניצחון גדול


בארץ
פסיקה עקרונית: תושבי המושב הם בעלי הקרקע  
אגד לא תעסיק יותר נהגים בחוזה אישי  
אחרי 3 רבעונים רצופים של ירידות - ענף הנדל"ן מתייצב  
עוד...