ראשי > כלכלה > כלכלה בארץ > כתבה
בארכיון האתר
המשחרים לבזק
אתמול בערב הסתיים החלק הראשון בהליך מכירת גרעין השליטה בחברת התקשורת הלאומית. 8 חברות הגישו בקשות להשתתפות במכרז, כולן הפקידו ערבות של 10 מיליון שקל
לכתבה הקודמת דפדף בכלכלה לכתבה הבאה
שמוליק שלח ועומר שרביט
28/10/2004 10:00
אתמול בערב הסתיים השלב הראשון במכרז למכירת חברת התקשורת בזק. שמונה גופים הגישו בקשות להשתתפות במכרז, ולאחר מכן החל שלב מיון המשתתפים. הגופים שביקשו להשתתף במכרז: אי.די.בי אחזקות, קרן מרקסטון, בני אלג'ם, דוד עזריאלי, חיים סבן, קרן אייפקס, קבוצת מעריב (ולדימיר גוסינסקי ועופר נמרודי), ופולאר השקעות (שרפ"ק).

המדינה מציעה למכירה, בעזרת בית ההשקעות מריל לינץ', את גרעין השליטה בבזק שהוא 30% מהמניות בתוספת אופציה לרכישה של 10.66% מהמניות ומספר אחוזים נוספים יועמדו כאופציות במשך השנתיים הקרובות לרכישה ע"י העובדים. סך הכל מחזיקה המדינה כעת 46.38% מהמניות כאשר שאר המניות שהיו בידי המדינה נמכרו במהלך השנה האחרונה.
 
על פי הליך המכירה, שפרסמה לפני חודשיים רשות החברות בניהולו של אייל גבאי, הגישו אתמול המעוניינים בקשה להשתתף בהליך בתוספת ערבות בנקאית של 10 מיליון שקל. לאחר מכן תבחר המדינה את המתמודדים אשר יוזמנו להשתתף בהמשך תהליך המכירה. בין השיקולים יהיו גם יכולת
פיננסית של המועמדים, ניסיון בתחום התקשורת. המשתתפים אשר הוזמנו להמשיך יוכלו לעיין במסמכי החברה, חלקם מסמכים מסווגים, אשר יוצגו להם בחדר המידע. לאחר מכן יחתמו המשתתפים על הסכם מכירה ויגישו הצעות מחיר עם ערבות בנקאית נוספת בגובה 65 מיליון שקל. הליך המכירה אמור להסתיים ברבעון הראשון של 2005, כך העריך גבאי.
 
אחד הנושאים שיעמדו בהליך המכירה הוא הנושא הביטחוני. על מנת לאפשר את מכירת החברה נעשו שינויים בחוק בזק וחלק מהליך המכירה נדרש אישור ע"י השב"כ, כך שידע בדיוק מי עומד מאחורי הקניה. אחד התנאים הבסיסיים הוא שהמועמדים לא יהיו ממדינות עוינות. כך גם נדרש תנאי נוסף והוא שבכל קבוצה שניגשת למכרז יהיה לפחות 19% אחזקה של גורם ישראלי. מכיוון שאין גורמים ישראלים רבים שיוכלו לגייס את הסכומים הנדרשים על מנת להתחרות על החברה, העריך גבאי כי הגופים הזרים יהיו הדומיננטיים ברכישה. אלו לא יאלצו לצרף את המשקיע הישראלי מיד עם הגישה למכרז, ויוכלו לגבש קבוצה גם בשלב מאוחר יותר.
בכל קבוצה יהיה גורם ישראלי
הוכח במכרזים קודמים על נכסי המדינה (מכרז הפנסיה), שאת המחיר הגבוה מציעים דווקא המשקיעים שקשורים לישראל בצורה מובהקת יותר, שכן הם פחות מתייחסים לסיכון הישראלי. שלושת הזרים במכרז הנוכחי הם חיים סבן ובני אלג'ם ששקלו תחילה לגשת למכרז ביחד, ואיל הנדל"ן הקנדי - דוד עזריאלי. שלושה מגה מיליארדרים שעשו את הונם בחו"ל ובשונה מאי די בי למשל, מדובר בשלושה אנשים ולא חברות.
 
בני אלג'ם הוא ישראלי לשעבר שייסד את חברת החומרה פקרד בל ב-1986, כיהן בה  כמנכ"ל והפך אותה ליצרנית המחשבים המובילה בעולם בשנות ה-90. בשלב מסויים עבר אלג'ם לזירת הנדל"ן והחל לרכוש נכסים בלוס אנג'לס באמצעות אלג'ם קפיטל. לאחרונה הוא רכש את המלון 'בברלי הילטון' בבברלי הילס תמורת סכום צנוע של 130 מיליון דולר.
בני אלג'ם
חיים סבן
איל המדיה חיים סבן, הודיע על כניסתו הרשמית למירוץ אתמול באמצעות  SCGשהינה חברת השקעות פרטית בבעלותו. סבן עשה את ה'מכה' העיקרית שלו עם מכירת ערוץ 'פוקס פמילי' לדיסני. אדם צ'זנוף, נשיא קבוצת סבן אמר "אנו מאמינים כי לבזק יש פוטנציאל להיות הזדמנות אטרקטיבית להשקעה. אנו מזהים את האתגר ומצפים לבדוק הזדמנות זו".
חיים סבן
דוד עזריאלי
איל הקניונים מקנדה, דוד עזריאלי, יפגוש במכרז פרצופים מוכרים: אחת מהם היא הדיירת אי די בי שמשכירה אצלו וכמובן בזק עצמה שהתנחלה ב-17 הקומות התחתונות של המגדל המשולש. עזריאלי קיבל השבוע את האישור לבנות את הבניין המרובע שיצטרף למשולש ולעגול. לאחרונה בדק עזריאלי אפשרות לקנות את אחזקות בנק דיסקונט ופישמן בכאל אך העיסקה התפוצצה. 
דוד עזריאלי
אי.די.בי
אי די בי מוזכרת כאחת המועמדות היותר רציניות להגיע לקו הגמר. נוחי דנקנר עשוי להוביל נבחרת של משקיעים שיחברו אליו. אם תזכה במכרז, תאלץ אי די בי להיפרד מאחזקתה (25%) בסלקום באמצעות דסק"ש, שכן סלקום היא מתחרה של בזק. לדנקנר כבר יש נסיון עם חברת תקשורת מובילה: אי די בי באמצעות כלל קום מחזיקה ב-44% ממניות ברק, שהודיעה לאחרונה כי היא מתקשה לעמוד בתשלומי הריבית השנתיים ולא תשלם את קרן האג"ח שלה המיועדת לפרעון ב-2007. אי די בי מתנערת מאחריותה לחוב של ברק ונהגה באופן דומה עם תבל שהועברה לידיו של צבי יוכמן. ההבדל הוא שאי די בי נשלטה אז על ידי הרקאנטים ולא על ידי נוחי דנקנר.
נוחי דנקנר
אייפקס פרטנרס
קרן ההשקעות האירופאית אייפקס פרטנרס, מנהלת קרנות בהיקף של 12 מיליארד יורו בעיקר עבור משקיעים מוסדיים מהעולם. לקרן ישנן רכישות רבות בתחום הטלקום בעולם. בארץ משקיעה הקרן במספר חברות היי-טק בעיקר באמצעות קרן ההון סיכון שהיא מפעילה בגובה 600 מיליון דולר. הקרן תיגש למכרז על בזק לא כחלק מההשקעות שלה בארץ אלא כהשקעה אסטרטגית נפרדת שתתבצע ע"י קרן האם באירופה.
תמונת ארכיון
פולאר השקעות
פולאר השקעות, שבשליטת שרפ"ק (שרם, פודים, קלנר) תתמודד על בזק באמצעות בנק רוטשילד. על פי הערכות תחזיק פולאר ב-20% מהקבוצה המתמודדת. שרפ"ק מחזיקה בנכסים בשווי של כ-2.5 מיליארד דולר ומחזיקה באמצעות פולאר בכ-2.5% ממניות חברת הסלולר פרטנר, ב-26% מזכיינית ערוץ 2 רשת וכן במניות מחברת הלווין יס ובחברות נוספות.
אביגדור קלנר
קבוצת מעריב
קבוצת מעריב ואיל התקשורת ולדימיר גוזינסקי הגישה אף היא את מועמדותה למכרז וכנראה תרוץ עם משקיע נוסף. גוזינסקי, שמחזיק ב-27% ממניות מעריב ונמרודי צפויים לשים כ-100 מיליון דולר והמשקיע נוסף עד 250 מיליון. לאחרונה אמר עופר נמרודי לעיתון גלובס כי "אם המשקיע הנוסף שאמור להצטרף לקבוצה שלנו יחליט שלא לעשות כך, אמליץ שלא להמשיך ולהתחרות על בזק. אנחנו לא חולמים ללכת על בזק באופן עצמאי".
עופר נמרודי
קרן מרקסטון
גוף נוסף שניגש למכרז הוא קרן מרקסטון, שמנוהל ע"י אליוט ברוידי, אמיר קס ורון לובש. מרקסטון מחזיקה כ-500 מיליון דולר, שגויסו בעיקר מקרנות הפנסיה בארה"ב וכן מגופים מוסדיים בארץ. עד היום לא ביצעה מרקסטון כל השקעה בארץ, אך אתמול הודיעה כי רכשה 100% מחברת דפי זהב מידי עורק בתמורה ל-500 מיליון שקל.
אמיר קס
תמונות
מינויים
ביטוח
דעות
נתוני בורסה
בארץ
צרכנות
שוק ההון
  מדד הגולשים
הנדל"ן לא מתקרר:...
                  34.64%
לא מורידים את...
                  11.8%
"אנחנו נשתה קולה"
                  9.65%
עוד...

בארץ
פסיקה עקרונית: תושבי המושב הם בעלי הקרקע  
אגד לא תעסיק יותר נהגים בחוזה אישי  
אחרי 3 רבעונים רצופים של ירידות - ענף הנדל"ן מתייצב  
עוד...