ראשי > כלכלה > כלכלה בארץ > כתבה
בארכיון האתר
המדד המשולב מאבד עוד 0.3% בספטמבר
בנק ישראל: השינויים במדד המשולב בחודשים האחרונים מצביעים על האטה בקצב ההתרחבות במשק. הלמ"ס: סך הפדיון בענפי המשק גדל ב-0.3% בלבד והייצור גדל ב-4% ביוני-אוגוסט
לכתבה הקודמת דפדף בכלכלה לכתבה הבאה
יוסי גרינשטיין,
24/10/2004 13:55
הרעה בפעילות במשק. המדד המשולב למצב המשק של בנק ישראל ירד בספטמבר בשיעור של 0.3%, בהמשך לירידות מתונות יותר בחודשיים האחרונים. במחלקת המחקר של בנק ישראל מציינים, כי השינויים במדד בששת החודשים האחרונים מצביעים על האטה בקצב ההתרחבות במשק, לאחר עליה משמעותית בפעילות ברבעון האחרון של 2003 וברבעון הראשון של השנה.
 
בסך הכל, ירד המדד המשולב ב-0.1% ברבעון השלישי השנה לעומת עליות חדות בארבעת הרבעונים הקודמים. בנק ישראל מעדכן כלפי מעלה את המדד של חודש אוגוסט לירידה של 0.1% לעומת ירידה של 0.2% באומדן קודם.
 
בבחינת ההתפתחות רכיבי המדד ניכרת ירידה חדה בעיקר ברכיבי היצוא והיבוא. ביצוא, נרשמה בספטמבר ירידה של 9.5%, לאחר עליה חדה  של 21.1% באוגוסט. מדד היבוא ירד בספטמבר בשיעור של 10.6% בהמשך לעליה חדה של 30.1% באוגוסט (העליות החדות
בחודש אוגוסט קשורות לשביתה בנמלים בחודש זה). מדד הפדיון של המסחר והשירותים ירד באוגוסט בשיעור של 0.6%, בהמשך לירידה של 0.3% ביולי. מדד הייצור התעשייתי עלה באוגוסט ב-0.8%, לאחר ירידה של 1.7% ביולי.

גם מדד מלניק למצב המשק, של פרופסור רפי מלניק מהמרכז הבינתחומי הרצליה, ירד בחודש ספטמבר ב-0.3% אחוזים. לדברי פרופ' מלניק, ברביע השלישי של שנת 2004 עלה "מדד מלניק" בשיעור של 0.5%, בהשוואה לעליות של 1.7% ו-2.2% במדד ברביעים השני והראשון בהתאמה.
 
עיקר הירידה בשיעור הגידול של המדד, טוען מלניק, נגרמה בעקבות התייצבות ואף ירידה קלה של הפדיון בענפי המסחר והשירותים. ככל הנראה ירידה זו משקפת בלימה זמנית בהתרחבות של הצריכה הפרטית והתייצבות של הביקושים המקומיים, הקשורה לאי הודאות הפוליטית שמאפיינת את החודשים האחרונים.   

הלמ"ס: האטה ביצור וקפאון בפדיון
בחודשי הקיץ נרשמו קיפאון בפדיון במשק והאטה ניכרת בייצור התעשייתי ובייצור ההיי-טק. סך הפדיון בענפי המשק גדל ב-0.3% וסך הייצור התעשייתי גדל ב-4% בלבד (בקצב שנתי). כך עולה מנתוני המגמה של הלמ"ס לחודשים יוני-אוגוסט 2004. הנתונים חושבו בקצב שנתי  ובניכוי עונתיות ורעשים שונים.
  
סך הפדיון במשק גדל בשיעור זעום של 0.3% בלבד ביוני-אוגוסט לעומת עליה של 4.8% ב-3 החודשים הקודמים (מרץ-מאי 2004). בפדיון ענף החינוך, נרשמה ירידה חדה של 8.8%, ומנגד נרשמה עליה של 12% בשירותים אישיים ו-2.2% בפדיון שירותי בריאות וסעד.
   
הייצור התעשייתי גדל ב-4% ביוני-אוגוסט, לעומת 7% במרץ-מאי 2004. מספר השכירים עלה ב-0.8% בלבד, לעומת 3% בחודשים הקודמים. מספר שעות העבודה עלה ב-1.3% בלבד, לעומת 2.6% במרץ-מאי.

על פי הנתונים, ההאטה ניכרת גם בענפים ה"דוחפים" את המשק: הייצור בענפי ההיי-טק גדל ב-10.6% בלבד, לעומת 17.4% במרץ-מאי . יצוא ההיי-טק גדל ב-11% לעומת 27% במרץ-מאי ומספר השכירים בהיי-טק עלה ב-6.1%, לעומת 7.6% ב-3 החודשים הקודמים.
  
בענפים הישנים (הלבשה ומזון) ירד הייצור ב-2.9% בהמשך לירידה קלה של 0.9% בחודשים הקודמים. מספר השכירים בענפים אלו ירד ב-2% לאחר שעלה ב-1.5% ב-3 החודשים הקודמים.



החגים והקיץ העלו את המכירות ברשתות השיווק
הישראלים צורכים יותר. סך המכירות ברשתות השיווק גדלו בחודשי הקיץ והחגים (בחודשים יולי –ספטמבר) ב-8.9% לאחר שעלו ב-6.5% ב-3 החודשים הקודמים (אפריל-יוני 2004). מכירות המזון ברשתות נסקו ב-10.4% בחודשים אלו, לאחר שעלו בשיעור מתון של 3.7% באפריל-יוני. כך עולה מנתוני המגמה של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה. הנתונים חושבו בקצב שנתי ובניכוי עונתיות ורעשים שונים. בלמ"ס מתייחסים לנתוני המכירות ברשתות השיווק כאינדיקטור לצריכה הפרטית.
 
בלמ"ס מדגישים כי "הגידול הניכר במכירות הרשתות ובמכירות מזון בפרט הושפע מרכישות המזון המוגברות בתקופת החגים שהיו גבוהות מהרכישות הרגילות ע"פ העונתיות הרגילה והשפעת החגים". ואכן, את הקפיצה בצריכה "ארגן" חודש ספטמבר בו עלו המכירות ברשתות השיווק בשיעור שנתי של 6.7%, כאשר על פי נתוני המגמה (שמשקללים גם אינפורמציה לגבי הטווח הארוך) עלו הרכישות ברשות בשיעור של 0.7% בספטמבר בדומה לעליות דומות בארבעת החודשים הקודמים.
תמונות
מינויים
ביטוח
דעות
נתוני בורסה
בארץ
צרכנות
שוק ההון
  מדד הגולשים
הנדל"ן לא מתקרר:...
                  34.64%
לא מורידים את...
                  11.8%
"אנחנו נשתה קולה"
                  9.65%
עוד...

בארץ
פסיקה עקרונית: תושבי המושב הם בעלי הקרקע  
אגד לא תעסיק יותר נהגים בחוזה אישי  
אחרי 3 רבעונים רצופים של ירידות - ענף הנדל"ן מתייצב  
עוד...