/images/archive/gallery/106/043.jpgיואב להמן, המפקח על הבנקים
צילום: רובי קסטרו
בנק ישראל: קנס לבנק שגובה עמלה שלא כדין
הצעת חוק של בנק ישראל: לתת למפקח על הבנקים 'שיניים'. במסגרת סמכותו יוכל לקבוע מחיר מירבי לעמלות רגישות בבנקים ובחברות כרטיסי האשראי
דפדף בכלכלה
יוסי גרינשטיין 2/9/2004 14:01
בנק ישראל ממליץ לתת סמכות חוקית למפקח על הבנקים לקבוע מחיר מירבי לעמלות רגישות בבנקים ובחברות כרטיסי האשראי, ולהטיל קנס על בנק שגובה עמלה שלא כדין.
הבנק מציע להעביר בחוק את סמכות הפיקוח על עמלות הבנקים ממשרד התמ"ת לבנק ישראל. הצעת החוק תוגש לאישור הממשלה. בנק ישראל רוצה לתת 'שיניים' לפיקוח על הבנקים ולתת לו סמכות חוקית לפיקוח על עמלות רכישות בבנקים (ובחברות כרטיסי האשראי שלהם) ולהטלת עונשים על בנקים סוררים. "ככלל, עמלות הבנקים צריכות להיקבע ע"י כוחות השוק בסביבה תחרותית בין הבנקים. רק במקרים חריגים יש מקום להתערב בפיקוח על מחירים", מוסר בנק ישראל, "מוצע לתקן מצב זה ולקבוע הסדר שלם לעניין הפיקוח על העמלות, כולל עמלות של חברות כרטיסי אשראי בבעלות הבנקים. הצעת החוק קובעת את העילות להתערבות המפקח בגובה העמלות, כדי לצמצם ההתערבות למינימום ההכרחי".
העילות שבנק ישראל מציע להתערבות בגינן: עמלות שעלולות להיות חסם לתחרות; עמלות בפעולות שאין תחרות בין הבנקים והלקוח חייב לבצען בבנק מסויים; עמלות בגין שירות חיוני בקשר עם חשבון עו"ש ועמלות הנגבות ללא צידוק סביר כמו עמלה כפולה או עמלות ללא שירות ממשי.
"מוצע שהמפקח יוסמך לפקח על העמלות האמורות ובמסגרת פיקוח זה יוכל לקבוע מחיר מרבי לעמלות הנכללות ברשימה האמורה ולקבוע איסור על גביית עמלה מסוימת. כן יוסמך המפקח לא לאשר עמלות במקרה של שירות בפיקוח ללא מחיר מרבי. חוק הפיקוח על מחירי מצרכים ושירותים לא יחול על עמלות הבנקים כדי למנוע פיקוח כפול עליהן", נאמר בהצעה.
"עוד מוצע להסמיך את המפקח על הבנקים להטיל קנס כספי על בנק שגובה עמלה שלא כדין. מוצע שסמכות זו תינתן גם לגבי הפרת הוראות של הנגיד בחוק הבנקאות כמו גילוי נאות".