ראשי > כלכלה > צרכנות > כתבה
בארכיון האתר
עצות שימושיות
שנת הלימודים מתקרבת, ורכישות ספרי הלימוד בעיצומן. ספרים משומשים מקטינים את העלויות, ויש ספרים שאפשר לקנות באמצע השנה
לכתבה הקודמת דפדף בכלכלה לכתבה הבאה
יעל גרוס
9/8/2004 10:02
ההתרגשות לקראת החזרה לבית-הספר גואה וכמו בכל שנה, ההורים יוציאו סכום לא מבוטל עבור ספרי הלימוד. בשבוע שעבר הבאנו לפניכם שתי כתבות המסבירות למה המצב השנה בתחום ספרי הלימוד הוא מעט יותר טוב מבשנים עברו, ועל כך שעדיין יש הבדלים גם במחירי ספרים מפוקחים. אולם בסופו של דבר, תמונת המצב היא שלמרות הכל, סל ספרי הלימוד יעלה לנו 800-350 שקל .
 
אז איך אפשר להקטין את ההוצאה הזו? קודם כל, לא תמיד כדאי לרוץ ולקנות את כל הפריטים מהרשימה שקיבלתם מבית-הספר. לא תמיד המורים מספיקים להשתמש בכל הספרים. לכן, מומלץ לברר עם בית-הספר באילו ספרים מתחילים וכך תהיו בטוחים שאתם לא מבזבזים כספים על ספרים מיותרים.
 
קיימות מספר דרכים להוזיל את עלות הסל בעשרות ואפילו במאות שקלים. אופציה אחת היא הספרים המשומשים. למרות שחיבתם הבסיסית של הילדים היא לספרים חדשים, אפשר בכל זאת לנסות ולשדל אותם לקנות לפחות גם ספרים משומשים.
 
הפערים במחירים בין ספרים חדשים למשומשים הם גדולים מאוד, ומצדיקים את המאמץ בחיפוש אחריהם. בבדיקה שערכנו מצאנו כי המחיר המקובל הוא חצי עד שני שלישים ממחיר ספר חדש, כלומר 15-10 שקל ויותר, ובמשא ומתן בין אנשים פרטיים אתם צפויים למצוא מחירים זולים יותר. כך למשל: הספר "בראשית שלי" עולה 42.20 שקל , וכספר משומש תוכלו
לרכשו ב-25.32 שקל . חוברת עבודה משומשת "בראשית שלי" עולה 25.32 שקל , בעוד שחוברת חדשה עולה 35.45 שקל .
 
הפערים גדולים עוד יותר כשמדובר בספרים המיועדים לכיתות הגבוהות, או בכאלה שאינם בפיקוח. למשל: מחירו של ספר משומש "אלגברה 3 יחידות", של בני גורן,עומד על 51 שקל,לעומת 85 שקל לספר חדש. מחיר הספר "אלגברה 4 יחידות", של אספיס, הוא 45 שקל לספר משומש, לעומת 75 שקל לספר חדש.
 
אז איפה אפשר למצוא ספרי לימוד משומשים? קודם כל: באתרי האינטרנט. אחד האתרים המרכזיים לספרים משומשים הוא בוקשופ דינה (www.bookshopdina.co.il). האתר מתמחה בספרים משומשים, אך מוכר גם ספרים חדשים. באתר תוכלו גם לקבל אומדן על שווי הספרים המשומשים שבידכם, אם תרצו למוכרם.
 
קיימים עוד מספר אתרים לבירור והחלפה של ספרים משומשים בין אנשים פרטיים, כגון אתר הספרים של חברת סינרגיה (www.findabook.co.il) והאתר של ישראבוקס (www.israbooks.co.il). מלבד האינטרנט, יש גם את ירידי הספרים המשומשים שנערכים כמעט בכל עיר או יישוב.
 
גם ברשתות הספרים הגדולות אפשר למצוא ספרים משומשים: כך, למשל, בחלק מהסניפים של רשת צומת ספרים מוכרים גם ספרים משומשים. בנוסף, בכל עיר יש חנויות "מיתולוגיות" שמתמחות בספרים משומשים, כמו למשל מיסטר הייד בגבעתיים.
לא למהר לזרוק
הוצאות הספרים כמובן מעדיפות שנרכוש ספרים חדשים. אחת הטכניקות שלהן לגבות מחיר יקר יותר על ספרי לימוד ולמנוע אפשרות לרכישת ספרים משומשים היא להוציא "מהדורה מחודשת". לפעמים מדובר באמת בהבדלים מהותיים, אבל לפעמים ההבדל מסתכם רק בסדר הדפים או בעוד שני עמודים שאפשר לצלם ולהוסיף.
 
אם יש לכם ספרים בבית מאחים גדולים יותר או חברים, אל תמהרו לזרוק אותם רק בגלל שחידשו את המהדורה. תבדקו מה ההבדלים ביניהם. דרך נוספת לצמצום ההוצאה על ספרים עוברת דרך ועדי ההורים. אפשר לנסות לסכם עם המורה על קניות מרוכזות (כמובן, לאחר השוואת מחירים לעומת הספרים המשומשים).
 
לא לשכוח לבקש שרכישות אלה יהיו מדורגות בהתאם להתקדמות בחומר הנלמד. גם אם לא הצלחתם להתארגן דרך ועד ההורים, תוכלו לנסות לבצע רכישות מרוכזות ישירות מהוצאת הספרים.
תמונות
מינויים
ביטוח
דעות
נתוני בורסה
בארץ
צרכנות
שוק ההון
  מדד הגולשים
הנדל"ן לא מתקרר:...
                  34.64%
לא מורידים את...
                  11.8%
"אנחנו נשתה קולה"
                  9.65%
עוד...

צרכנות
מגהצים יותר: זינוק של 10% בסך הרכישות בכרטיסי אשראי  
תווי שי - הנחה שעולה ביוקר  
בעקבות המיתון: השי לחג מתכווץ  
עוד...