 |
כאשר איש העסקים האיטלקי ג'וזפה בגנוני חש דחף לא-בר-כיבוש ללגום ויסקי, לבד או בחברת ידידים, הוא עומד בפני החלטה לא פשוטה: היצע הוויסקי שלו חצה באחרונה את קו עשרת אלפים הבקבוקים. רבבת הבקבוקים כוללת ויסקי מסוגים שונים, כאלה שהוכנסו לחביות עץ לפני עשרות, ולעתים מאות שנים, וניחוחם לא אבד עם הזמן, אלא רק השתבח. בהם גם כאלה שבאו לעולם עוד במאה ה-19. כבר לפני שבע שנים הכירו עורכי ספר השיאים של גינס בבגנוני, מבעליו של מפעל לייצור מערכות כלי אוכל, כמחזיק בשיא העולמי בבקבוקי ויסקי. כשהוענק לו התואר לראשונה, היו לבגנוני רק כ-6,000 בקבוקים , ומאז הוא מקפיד להשתתף כמעט בכל מכירה פומבית של ויסקי, כדי להבטיח לא רק שכמות הפריטים באוספו תגדל, אלא שגם האיכות תישמר. בגנוני הקים אתר אינטרנט: "גן-עדן לוויסקי", המסייע לאספנים לאתר בקבוקים בעלי ערך העומדים למכירה. אספנות יין מוכרת כתחביב כבר שנים רבות, אבל רק בשנות ה-80 החל הוויסקי להצית את דמיונם של אספנים. מאז נערכות מכירות פומביות בקביעות, בעיקר בסקוטלנד ובאנגליה. בארצות-הברית מכירות כאלה הן עניין נדיר, בין היתר בשל חוקי האלכוהול. קשה להאמין, אבל בחלקים ניכרים של אמריקה מכירת משקאות חריפים היא בזכיון המדינה, ממש כמו בימים הרחוקים בפולין ובאוקראינה, כאשר היהודים קיבלו את זכיון האלכוהול מן הפריץ, כדי לפתוח בית-מרזח בלב הכפר. הוויסקי המשובח ביותר הוא זה שמיוצר מסוג אחד בלבד של לתת (מאלט), ממזקקה אחת, ולא מעירוב של סוגי דגנים שונים. אחד משיאי המכירות נשבר בשנת 2002, כאשר בקבוק ויסקי בן 62, ממזקקת דאלמור, נמכר תמורת 42 אלף דולר. עליית ערכם של בקבוקי ויסקי ישנים גררה קמפיין של יצרני המשקה, לעידוד ההשקעה בבקבוקי ויסקי. כך, היו מזקקות שהבטיחו למשקיעים תשואה של 18% בשנה. גם ללא השקעות כאלה, הוויסקי מגלגל סכומי עתק: בשנה שעברה ייצאה בריטניה ויסקי בערך כולל של 2.37 מיליארד ליש"ט-ששולמו תמורת 981 מיליון בקבוקים. כמה מהם הגיעו, כמדי שנה, גם לאוספו של בגנוני באיטליה, ולאספנים אחרים באירופה, באמריקה ובאסיה. המגזין פורבס מפרסם בגליונו האחרון את המתכון האולטימטיבי להנאה מוויסקי, על פי ריצ'רד פאטרסון, רב-המזקקים של מזקקת דאלמור. ואלה ההוראות: מיזגו לכם ויסקי לכוסית רחבה. לצידה הכינו ספל של קפה קולומביאני, אולי עם מעט חלב. קחו לגימה מן הקפה, ואחר-כך לגימת ויסקי. אך אל תמהרו לבלוע: תחילה גלגלו את המשקה המשובח בפה, נניח 32 פעמים, כך כל אחת משיניכם תחוש בוויסקי. כאשר הוויסקי גולש סוף סוף לגרונכם, מצטרפת לחגיגה גם פיסת שוקולד מריר, גודייבה, אלא מה, עם 75% קקאו. ולקינוח - גם סיגר משובח (ההמלצה: פארטאגאס 4D). התוצאה של שילוב הקפה, השוקולד והסיגר עם הוויסקי, לדברי פאטרסון, מיוחדת במינה. "צפויה לכם אורגזמה מיידית", הוא מבטיח. רוצו לנסות. rafimann@maariv.co.il
|
 |
 |
 |
 |
|
|