ראשי > כלכלה > שוק הון > כתבה
בארכיון האתר
נאסדק לא סוחב
9% איבד הנאסדק בחודש האחרון, והוציא את האוויר מבועת ההיי-טק שהחלה שוב להתנפח. מה גרם לשינוי הכיוון בשווקים ועד מתי ימשיכו הירידות?
לכתבה הקודמת דפדף בכלכלה לכתבה הבאה
סופי שולמן
30/7/2004 9:20
"לא כל כך מהר, אדוני" - זה מה שמנסה שוק המניות האמריקני לומר למשקיעים, שבחודש האחרון מביטים בהשתאות במסכי הבורסה המאדימים מיום ליום. השוק ניסה לומר זאת למשקיעים, בעדינות, עוד לפני כן, עם מעידות קלות מדי פעם באפריל ובמאי, אבל אף אחד לא קלט - או לא רצה לקלוט - את הרמז. הכספים המשיכו לזרום לוול סטריט, בעיקר למניות הטכנולוגיה, ששוב הפכו לנחשקות, כמעט כמו ב-2000. באוויר שוב אפשר היה לשמוע את הבאז המוכר הזה, בין אם נמצאים במספרה או בבנק - כמה שמת בנאסדק? זה הכל? תשים יותר, כי זה הולך לרוץ וכדאי שתתמקד בביוטכנולוגיה, כי הפעם החלום הזה באמת יתגשם.
 
שוב התחלנו להיתקל באנשים שהחליטו להפקיד את כל הכסף שחסכו במניית טבע, כי "אמרו לי שטבע זה כמו תוכנית חיסכון,
רק עם תשואה גבוהה יותר". אבל ביום רביעי הראתה טבע לכולם, כי על אף שהיא מניה מצוינת שנתנה תשואה עודפת במשך שנים, גם היא "רק" מניה, וגם היא יכולה לרדת. רבים בהו ביום רביעי במסכי הבורסה בחוסר אמון לנוכח נפילה של 7% במניית טבע בתל-אביב, שמאוחר יותר נוספה לה ירידה של 4% בוול סטריט.
 
בחודש האחרון נמאס לוול סטריט לחלק רמזים למשקיעים, והמסר הפך חד וברור הרבה יותר, עם ירידה של 0.5% לפחות בנאסדק כמעט מדי יום במהלך יולי. בחודש האחרון איבד מדד מניות הטכנולוגיה האמריקני 9.2%, ולפי ההתנהגות העצבנית שלו בימים האחרונים - יום של עליות חדות למדי, שמתחלף בירידות לא פחות חדות - הוא עוד לא השלים את מלאכת הירידה, או יציאת האוויר, כפי שאוהבים לכנות את התופעה בשוק.
"הנפילה של טבע זה שיא הפניקה"
יציאת אוויר זו היא בדרך כלל ריצה של המשקיעים הקטנים לבנקים במטרה להיפטר מהמניות. "הירידות האחרונות מכניסות את משקי הבית לפאניקה. זה לא נכון, משום שלא מדובר בהתפוצצות בועה, אלא בתיקון קל", אומר מנהל תיקים בכיר באחת מחברות ההשקעה בת"א, "הנפילה של טבע זה שיא הפאניקה".
 
הפר הידוע של וול סטריט, שמסמל את הרוח האופטימית של המשקיעים בניגוד לדוב הפסימי, כמו מנסה לומר - תירגעו קצת, אמנם אנחנו הולכים קדימה, אך הפעם זו לא תהיה דהירה כפי שאתם זוכרים משנת 2000. הפעם זו עלייה איטית יותר, ולא מן הנמנע כי ניתקל גם במכשולים בדרך, כמו מחירי הנפט המזנקים והבחירות בארה"ב. "עצבנות זה הדבר הכי בטוח שניתן להגיד היום על שוק המניות בוול סטריט, ובעיקר על נאסדק", אומר דניאל מירון, אנליסט בבנק ההשקעות הקנדי RBC, " הבעיה מתחילה בכך שהמשקיעים החליטו שחזרנו לצמיחה ושהיא תהיה מאוד מהירה, כשבפועל זה לא קרה".
 
המשק האמריקני אמנם צפוי לצמוח ב-4.7% בשנה הקרובה, תחזית צמיחה שכל כלכלן ישראלי היה שמח לאמץ, אך מדובר בצמיחה מחזורית בלבד. "הציפיות היו לצמיחה יציבה ובטוחה לאורך שנים וזה לא יקרה, משום שצמיחה מסוג זה צריכה להיות מונעת על-ידי שיפורים טכנולוגיים מהותיים, כפי שהתרחשו ב-2000, שהביאו לעלייה בפריון העבודה ולתזוזה של עקומת ההיצע והביקוש", מסביר מירון, "הפעם מדובר רק בתנועה על עקומת הביקוש - ולכן הצמיחה זמנית".
 
הצמיחה המחזורית היא גם ההסבר לדוחות הכספיים והתחזיות הפושרות של חברות טכנולוגיה רבות שהתפרסמו בשבוע האחרון. בזו אחר זו צנחו מניות הענקיות הישראליות - צ'ק פוינט, מרקורי, אמדוקס ו נייס - ביותר מ-10%. התוצאות שהציגו חברות הטכנולוגיה המובילות לרבעון השני היו טובות, אך התחזיות לרבעון השלישי היו נמוכות מהציפיות הקודמות ואיכזבו את המשקיעים. כתוצאה מהירידות במניות החביבות על המשקיעים הישראלים ועל מנהלי הקרנות, רשמו קרנות שמתמחות במניות חו"ל תשואות שליליות בחודש האחרון. כך, למשל, איבדה קרן נאסדק כפליים 15% וקרן נאסדק של פיא רשמה ירידה של 8% ביולי.
תמונות
מינויים
ביטוח
דעות
נתוני בורסה
בארץ
צרכנות
שוק ההון
  מדד הגולשים
הנדל"ן לא מתקרר:...
                  34.64%
לא מורידים את...
                  11.8%
"אנחנו נשתה קולה"
                  9.65%
עוד...

שוק ההון
מכתב למלכה: סליחה שפספסנו את המשבר  
הנדל"ן מזנק ב-4.24%, אפריקה והחברה לישראל ב-6.86%  
דנקנר ממשיך להשקיע בקרדיט סוויס: כור הגדילה האחזקות ל-2.33%  
עוד...