ראשי > כלכלה > צרכנות > כתבה
בארכיון האתר
אהבת חינם
כולנו נמשכים למודעות שקוראות לנו לקבל "מוצרים בחינם". בפועל, המוצרים ללא תשלום משרתים במקרים רבים את העסקים שמציעים אותם
לכתבה הקודמת דפדף בכלכלה לכתבה הבאה
נועה כץ
25/7/2004 8:47
לקבל מוצר בלי לשלם בכלל? ליהנות משירות לגמרי בחינם? מבחינת הצרכנים אין הצעה קורצת מזו. גם אם מדובר במוצר זול בבסיסו, במוצר לא מבוקש או במוצר שרחוק מלהיות חיוני - זה עובד. צמד המילים "ללא תשלום" עושה את שלו, ואנחנו נוהרים בהמונינו למוקדי הקניות. העסקים שמציעים שירותים ללא תשלום משתמשים בפריטים ללא תשלום כטריק שיווקי. באמצעות ה"חינמים" הם מושכים אותנו לחנויות, ובונים על כך שבשהותנו בחנות נתפתה להוציא לא מעט כסף. לפיכך, בשורה התחתונה ההצעות הללו אינן בחינם. לעיתים הן גם לא זולות.
 
בסיום הקנייה "ללא תשלום" אנחנו מגלים, שבעצם הוצאנו לא מעט כסף על מוצרים אחרים שנקרו בדרכנו. גם אם לא התפתנו לכך בעצמנו, הלחץ של הילדים מביא אותנו להוצאות כאלה. לעיתים קיים תשלום סמלי עבור המוצר, אולם המחיר הוא כה נמוך, עד שהאפקט של מכירה בחינם פועל גם במקרים כאלה.
 
כך היה, למשל, במבצע של איקאה שהסתיים לאחרונה. החברה הציעה "מיליון פריטים בשקל אחד" - מבצע
שגרם לרבים לעשות דרכם לאזור התעשיה בנתניה. אולם המבצע לא חל על כל פריטי החנות, כך שמוצרים שלא נכללו במבצע הוצעו במחירים רגילים. באיקאה ללא ספק הרוויחו ממשיכת הצרכנים למוקד המכירה. אמנם מוצרים מסוימים נמכרו במחיר זול במיוחד, אך עצם נוכחות הצרכנים בחנות ודאי הביאה לרכישות נוספות של מוצרים, שלא נכללו במבצע. באיקאה מציעים גם פעילויות לילדים ללא תשלום, וכך גם בקניונים, וזאת כחלק מאותו רעיון שיווקי של "תפיסת" הלקוח בעודו במקום.
 
במשך כל השנה, ובתקופת הקיץ בפרט, מציעים מרכזי הקניות פעילויות רבות לילדים, ולעיתים גם למבוגרים, ללא תשלום. מדובר במופעים, פינות הפעלה, מתקני משחקים ועוד אירועים. לדוגמה, בקניון הזהב בראשון לציון מארגנים בחופש הגדול תחרות כשרונות צעירים, תיאטרון בובות, שעות סיפור ומופעי סטנד-אפ. בקניון חולון נערכות מדי שבוע פעילויות בנושא מסוים, כגון שבוע מהאגדות ושבוע אהבה, ובקניון איילון ברמת-גן יקיימו מופעים של כוכבי טלוויזיה.
סיור לימודים ללא תשלום
בדומה לכך מציעות גם חברות שונות סיורים במרכזי מבקרים, הממוקמים במפעלים שלהן, ללא תשלום. למשל, חברת אסם מקיימת במפעלה בחולון סיורים לימודיים ללא תשלום, בנושא הליך ייצור הבמבה, הכוללים סרטי תדמית. בחברות אחרות מציעים ייעוץ בחינם. ברשתות הפארם ניתן ייעוץ בתחום האיפור ללא תשלום: ברשתות סופר-פארם וניו-פארם מזמינים את הלקוחות לימים מיוחדים שבהם ניתנת הדרכה על-ידי מאפרים מהארץ ומחו"ל.
 
דוגמה נוספת היא ענף מוצרי החשמל, שם מוצע "ייעוץ התקנה בחינם". בקיץ ניתן להיתקל בכך בעיקר בתחום המזגנים, אך התופעה קיימת גם לגבי מוצרי חשמל ואלקטרוניקה אחרים. בתחום האינטרנט ישנם בתי-קפה, כגון סניפים של רשת אר קפה, שמציעים אינטרנט מהיר ללא תשלום. בסניפים אלה יכולים לקוחות בעלי לאפ-טופ לגלוש באינטרנט, או ברשת החברה שבה הם עובדים, באמצעות חיבור פשוט של כרטיס אלחוטי המושאל במקום, ובאופן זה להמשיך ולעבוד גם כשאינם נמצאים מול המחשב במשרד.
 
כאמור, המרוויחות העיקריות מה"חינמים" הן החברות. איזה סוג של רווח הן מפיקות מכך? בחברות טוענים כי הרווח הוא בעיקר תדמיתי, אך לא שוללים את הרווח הכספי הישיר שלעיתים יכול להיווצר מהפעילויות ללא תשלום. באיקאה מסבירים, כי "החברה אינה מודדת השפעה ישירה של מהלכים אלה על המכירות, אבל מאמינה שחוויית קנייה מוצלחת תורמת למותג מעבר למכירה המיידית, ומחזקת אותו בעיני הלקוחות לטווח הארוך". איציק צאיג, סמנכ"ל שיווק באסם, מסביר כי "ביקור במרכז המבקרים תורם לחיזוק הקשר בין הילדים לבין מותגי החברה, וכך מתחזק הקשר בין אסם לקהל הצרכנים הצעירים". כצרכנים אנחנו עשויים להרוויח מהצעות ללא תשלום, אך רק אם ניקח אותן בעירבון מוגבל, ונשתמש בהן לטובתנו. כלומר: להיענות להצעות ובה-בעת להיות מודעים להשפעתן על הכיס שלנו. כך אולי, בסוף היום נישאר עם יותר מזומנים.
תמונות
מינויים
ביטוח
דעות
נתוני בורסה
בארץ
צרכנות
שוק ההון
  מדד הגולשים
הנדל"ן לא מתקרר:...
                  34.64%
לא מורידים את...
                  11.8%
"אנחנו נשתה קולה"
                  9.65%
עוד...

צרכנות
מגהצים יותר: זינוק של 10% בסך הרכישות בכרטיסי אשראי  
תווי שי - הנחה שעולה ביוקר  
בעקבות המיתון: השי לחג מתכווץ  
עוד...