ראשי > כלכלה > כלכלה בארץ > כתבה
בארכיון האתר
הטרנד הבנקאי: מחסלים את הבנקים למשכנתאות
מגמת חיסול הבנקים למשכנתאות, מאפיינת את כלל המערכת הבנקאית: פועלים, לאומי ומזרחי כבר עשו את זה ודיסקונט בדרך. הבנקים טוענים לחיסכון והתייעלות אבל יש גם מפסידים - הלקוחות כמובן
לכתבה הקודמת דפדף בכלכלה לכתבה הבאה
יהודה שרוני
2/7/2004 9:30
הקשר בין המילה אופנה לבנק נראה כמעט בלתי אפשרי, אך גם המערכת הבנקאית פועלת לא אחת על-פי אופנות. בנק אחד מתחיל בפעולה מסוימת והאחרים ממהרים לחקות אותו. השאלה המעניינת בכל אותם "טרנדים בנקאיים" היא מה אנחנו, הצרכנים, מרוויחים או מפסידים מכך.
 
לפני מספר שנים החלו במגמה של חיסול "הבנקים הייעודיים" בכלל, והבנקים למשכנתאות בפרט. במערכת הבנקאית הגיעו למסקנה כי מטעמי חיסכון והתייעלות, מוטב למזג את החברות הבנות הללו עם החברה האם - הבנקים. בנקים למשכנתאות שנשלטו על ידי בעלי שליטה פרטיים, כמו בנק כרמל, נמכרו לבנקים אחרים.
 
בנק הפועלים היה הראשון שהכתיב אופנה זו כשמיזג לתוכו את בנק משכן בסוף 2003. במקביל , יצא בנק לאומי בהצעת רכש למניות לאומי למשכנתאות במגמה למזגו. בשבוע שעבר התקבלה בדירקטוריון בנק המזרחי ההחלטה הסופית על מיזוג בנק טפחות. במערכת הפיננסית רווחות הערכות שלפיהן הבנק הבא בתור למיזוג הוא דיסקונט למשכנתאות. ולראייה: פעילי הבורסה מיהרו השבוע לרכוש את מניות הבנק (מתוך תקווה להצעת רכש במחירים נדיבים). מייד כשנודע על מיזוג טפחות-המזרחי, זינקה מניית דיסקונט למשכנתאות ב-6%.
 
הנימוקים
המרכזיים לחיסול הבנקים למשכנתאות ומיזוגם לתוך החברות האמהות נוגעים בעיקר להתייעלות, לחיסכון בכוח אדם, בהוצאות תפעול ובהוצאות מחשב, ומתוך הערכה כי ניתן להרחיב את פעילות לקוחות הבנקים למשכנתאות גם לתחומים מסחריים נוספים. מי שהצביע לראשונה על יתרונות שיתוף הפעולה בין המזרחי לטפחות הוא רואה-החשבון צבי יוכמן, שהכין עבודה פיננסית לפני 3 שנים עבור בנק המזרחי.
 
רו"ח יוכמן המליץ להגביר את שיתוף הפעולה בין הבנקים, אבל הוא לא היה נחרץ בדעתו לגבי השאלה אם יש לבצע את המיזוג. אחרי הכל, בנק טפחות, שהונו עומד על כשני שלישים מהונו של בנק המזרחי, תורם 50% מרווחי החברה האם (המזרחי). לכן קיים סימן שאלה בנוגע ליתרונות המיזוג. מנכ"ל טפחות עצמו, חיים פרייליכמן, הודיע כי הוא מתנגד נחרצות למיזוג ואף התפטר בשל כך מתפקידו. הוא טען שנכון יותר להמשיך להפעיל את הבנק באופן עצמאי, כך שתרומתו לבעלים תהיה גבוהה יותר מאשר למזגו ולאבד את הייחודיות שלו. למרות התנגדות המנכ"ל, בישיבת דירקטוריון המזרחי - שאישרה בשבוע שעבר את המיזוג - אף אחד מחברי הדירקטוריון לא טרח או ביקש לשמוע ממנו את חוות דעתו.
צבי יוכמן, הצביע על היתרונות
שיקולי אגו
למרות שיתרונות המיזוג בין הבנקים מוטלים בספק, דבר אחד כבר ברור: המיזוג מגביר את הריכוזיות במערכת הבנקאית ופוגע באינטרסים של הלקוחות. כלכלני חברת מודי' ס סבורים כי מגמת המיזוגים תפחית את התחרות בין הבנקים, ומי שייפגעו מכך הם הלקוחות. הבנקים למשכנתאות בכלל ובנק טפחות בפרט העניקו הלוואות משכנתה בתנאים עדיפים על אלה המקובלים במערכת הבנקאית.
 
את מקורות המימון הדרושים למתן ההלוואה גייסו הבנקים, בין השאר, מהציבור הרחב באמצעות פקדונות או תוכניות חיסכון. בנק טפחות שיכלל מאוד את שיטת גיוסי ההון, ועשה זאת, בין השאר, באמצעות האינטרנט ובחדרי עיסקאות שבהם ניתן היה להפקיד את הכספים ביעילות רבה. תהליך ההפקדה היה פשוט, ואפילו לא הצריך פתיחת חשבון בנק. הריביות שהוצעו ללקוחות, הן בפקדונות והן בתוכניות המדדיות, היו עדיפות בהרבה על אלה המקובלות בבנקים המסחריים. טפחות היווה, אם כן, אלטרנטיבה של ממש לבנקים המסחריים בכלל ולבנק המזרחי בפרט.
 
שיתופי הפעולה בין טפחות למזרחי היו מוגבלים, ולא פעם יצא בנק טפחות ביוזמות עיסקיות שלא תואמו עם החברה האם, אבל כל עוד הבנק המשיך להציג את הרווחיות יוצאת הדופן שלו, לא היתה כל סיבה למנוע ממנו את הפעילות הזאת. כעת, כשטפחות ייעלם ממפת הבנקים למשכנתאות, אין ספק כי המתחרים שלו יכולים לנשום לרווחה. גם בהנהלת המזרחי נושמים לרווחה. כמו כן, אי אפשר להתעלם מהאפשרות שגם שיקולי אגו השפיעו על החלטת המיזוג, מאחר וטפחות זינב במזרחי, ולא פעם נשמעו טענות שרווחי המזרחי נובעים בעיקר מפעילות טפחות.
 
אולם בניגוד לבנקים האחרים, הציבור דווקא הפסיד מהמהלך, מאחר ואפשרויות ההשקעה החלופיות יצטמצמו עם היעלמותו מהשוק של שחקן דומיננטי ביותר. אמנם גם לאחר מיזוג טפחות יהיו עדיין בנקים שיפעלו באופן עצמאי (כמו בנק אדנים או בנק ירושלים), אולם מדובר בבנקים קטנים ובינוניים בעלי אפשרויות עיסקיות מוגבלות יותר. מיזוג הבנקים יפגע לא רק בצד ההשקעות, אלא גם בתנאים לקבלת המשכנתאות. התחרות בין הבנקים איפשרה ללקוחות להתמקח ולקבל תנאי ריבית משכנתה נוחים יותר, ולמעשה, נחשב ענף המשכנתאות לתחרותי ביותר במערכת הבנקאית. כך, למשל, לאומי למשכנתאות התחרה נמרצות בשנתיים האחרונות בטפחות, שהיה בנק המשכנתאות הגדול ביותר.
 
בלאומי לא היו מוכנים לקבל את העובדה שבנק טפחות הוא הגדול בתחומו עם 300 אלף לקוחות, המהווים 29% מהשוק , בעוד שנתח השוק של החברה האם שלו (בנק המזרחי) נמוך מ-10% מהבנקאות המסחרית הרגילה. חלק ניכר מלקוחות טפחות הם לקוחות שחשבונות העו"ש והמשכורת שלהם מנוהלים בבנקים אחרים. מיזוג הבנקים יצמצם מאוד את אפשרויות ה"שופינג" שהיו עד כה, ויקטין את התחרותיות שאפיינה את המערכת.
יונס, מנכ"ל המזרחי: אדנים ימשיך להיות עצמאי
תמונות
מינויים
ביטוח
דעות
נתוני בורסה
בארץ
צרכנות
שוק ההון
  מדד הגולשים
הנדל"ן לא מתקרר:...
                  34.64%
לא מורידים את...
                  11.8%
"אנחנו נשתה קולה"
                  9.65%
עוד...

בארץ
פסיקה עקרונית: תושבי המושב הם בעלי הקרקע  
אגד לא תעסיק יותר נהגים בחוזה אישי  
אחרי 3 רבעונים רצופים של ירידות - ענף הנדל"ן מתייצב  
עוד...