ראשי > כלכלה > כלכלה בארץ > כתבה
בארכיון האתר
שכר הנשים נמוך ב-16% משכר הגברים
בוגרי אוניברסיטת ת"א ומכון ויצמן-שיאני השכר
לכתבה הקודמת דפדף בכלכלה לכתבה הבאה
טל פמסון
16/6/2004 9:32
שכרם של בעלי תואר בהנדסה הוא הגבוה ביותר -מרוויחים בממוצע כ- 11,152 שקלים בחודש. כך עולה ממחקר של בנק ישראל. מהנתונים עולה עוד כי המשכורות של בעלי תאר במדעי הרוח הן  הנמוכות ביותר - כ- 6,082 שקלים בחודש. המחקר שנערך בין השנים 1995-1980 בחן את השפעת הלימודים לתואר על השכר. 
 
מהנתונים עולה עוד כי ישנם פערים בשכר בהתאם למוסד הלימודים של בעל התואר: שכרם הממוצע של מסיימי מכון ויצמן ואוניברסיטת תל-אביב הוא הגבוה ביותר, ושכרם הממוצע של מסיימי אוניברסיטת חיפה הוא הנמוך ביותר. בבנק ישראל הסבירו את הפער בעקבות התמהיל השונה של התארים הנלמדים בכל אוניברסיטה.
 
באוניברסיטה העברית, באוניברסיטת תל-אביב ובמכון ויצמן שיעורם של מקבלי התואר גבוה יותר מאשר באוניברסיטאות האחרות. כמו כן, ההבדלים משפיעים על השכר גם בגלל תחומי הלימוד השונים שהאוניברסיטאות מתמחות בהם.
באוניברסיטאות תל-אביב, ירושלים, בר-אילן וחיפה מרבית המסיימים רוכשים תואר במדעי הרוח והחברה, במכון ויצמן מרבית המסיימים רוכשים תואר במדעים המדויקים ובטכניון - בהנדסה.
 
מאפיין נוסף שעולה מהמחקר מגלה כי השפעת הלימודים באוניברסיטה על השכר פוחתת עם הצטברות הניסיון התעסוקתי, נתון שמסביר את הירידה של שינוי גובה השכר, עם השנים. כמו כן,  התוספת לשכר בגין רכישת תואר מוסמך מעבר לתואר בוגר היא 30 אחוזים, ושל תואר  דוקטור, מעבר לתואר מוסמך 17 אחוזים. זאת בהנחה שמחזיקים את מאפייני מקום העבודה ומאפייני הפרט קבועים.
 
המחקר גם בדק את ההבדלים בשכר בין גברים לנשים בעלי תואר. מתברר כי, שכרן של הנשים, בהינתן שמאפייניהן ומקום עבדותן קבועים, נמוך ב-16 אחוזים משכרם של הגברים. פערי השכר הללו משתנים מאוד לפי תחום הלימוד, ובתחומי הלימוד המבוקשים ביותר הפערים קטנים יותר: במדעי החברה והרוח נמצאו הפרשי שכר של  20-17  אחוזים, ובמדעים המדויקים ההפרש הוא 8 אחוזים.
 
התופעה נמצאה גם בשכרם של העולים החדשים - שנמוך משכרם של הישראלים הותיקים בממוצע ב-28 אחוזים. אם זאת, בבנק ישראל מדגישים כי הפרש זה הולך ופוחת עם ההתערות בארץ ונעלם כעבור 7 שנים.
 
מבחינת מקום העבודה מתברר כי מפעלים גדולים יותר משלמים שכר גבוה יותר, וכי גם למבנה הבעלות על המפעל השפעה מובהקת על השכר: השכר הגבוה ביותר משולם במפעלים בבעלות קואופרטיבים, והנמוך ביותר במפעלים בבעלות פרטית. נמצא גם, כי שכרם של עובדים במפעלים הממוקמים באזור ירושלים היה נמוך ב-5 אחוזים מאלו שעובדים באזור המרכז.

תמונות
מינויים
ביטוח
דעות
נתוני בורסה
בארץ
צרכנות
שוק ההון
  מדד הגולשים
הנדל"ן לא מתקרר:...
                  34.64%
לא מורידים את...
                  11.8%
"אנחנו נשתה קולה"
                  9.65%
עוד...

בארץ
פסיקה עקרונית: תושבי המושב הם בעלי הקרקע  
אגד לא תעסיק יותר נהגים בחוזה אישי  
אחרי 3 רבעונים רצופים של ירידות - ענף הנדל"ן מתייצב  
עוד...