ראשי > ניו אייג' > תומר פרסיקו
בארכיון האתר
זה זן, זה?
האם מורה זן יכול להאמין באלוהים? האם הזן מחבר אותנו עם הנשמה שלנו? דני וקסמן, מחלוצי הזן והג'ודו בארץ, חושב שכן. תומר פרסיקו יצא לבדוק עד כמה יכולה שיחה עם מורה זן להפתיע
25/5/2006
:עוד בכתבה
קישורים נוספים
בספרו המפורסם, ה"שובוגנזו", כותב מורה הזן האגדי אייהיי דוגן כך:

"ללמוד בודהיזם פירושו ללמוד את העצמי; ללמוד את העצמי פירושו לשכוח את העצמי; לשכוח את העצמי פירושו להיות מואר על ידי הדברים כולם; להיות מואר על ידי הדברים כולם פירושו להיות חופשי מהיאחזות לגוף ולנפש שלך ושל אחרים".
לחשוב אי חשיבה
מורה הזן המהולל דוגן מסביר איך מתרגלים מדיטציית זן
לכתבה המלאה  


בימים אלו יוצא לאור, בפעם הראשונה בעברית, ספר ובו תרגומים של דבריו של דוגן. לספר אחראיים שניים, מורה ותלמיד: דני וקסמן ועופר כהן.

וקסמן, בן 70, הוא אחד מתלמידי הזן המנוסים בארץ, ומחלוצי התחום, כמו גם מראשוני מורי הג'ודו בישראל. בשנת 1958 הוא נסע ליפן ושם למד זן אצל פרופ' מסונגה (Masunaga), אחד המומחים הגדולים לספרו של מאסטר דוגן, השובוגנזו. מאז 1994 הוא מלמד זן פעם בשבוע ברמת גן. בשנת 2000 יצא לאור ספר שמקבץ שאלות ותשובות מתוך אותם מפגשים. כעת, כאמור, יוצא לאור הספר "הדרך הישירה לאני האמיתי ולתפקוד מלא בחיי היום יום", שכולל מאמרים מתורגמים של פרופ' מסונגה, וגם תרגומים של דברי דוגן עצמו. פגשתי את דני וקסמן בבית קפה קטן בזיכרון יעקב, וכמו שאמורה להיות פגישה עם מורה זן, השיחה היתה אסוציאטיבית ומלאה הפתעות.
וקסמן עם פרופ' מסונגה בשנות ה-50
תתאמן בג'ודו ואני אדאג לכל השאר
איך קיבוצניק בשנות ה-50 מתגלגל ליפן ללמוד זן וג'ודו?
"גדלתי בקיבוץ בית-אלפא ועבדתי בסבלות. העבודה הזיקה לגב שלי,
ואמי, שהיתה פיזיותרפיסטית, הפגישה אותי עם מכר שלה,
ד"ר פלדנקרייז, שטיפל בי ועזר לי מאוד. דרכו שמעתי לראשונה על הג'ודו. פלדנקרייז עצמו היה איש ג'ודו. הוא היה חבר של ג'יגורו קאנו, מייסד הג'ודו, שהוציא את תרגילי הג'ודו מתוך הג'יאו-ג'יטסו, ועשה מהג'ודו שיטה שהיא בריאותית ומעוגנת בפילוסופית חיים. אחרי שבעיות הגב שלי נפתרו החלטתי לנסוע ליפן.

בעקבות הג'ודו?
בעקבות הג'ודו. זה היה בשנת 58'. הלכתי למשרד החוץ ושאלתי אותם אם הם רוצים לעזור לי לצאת ללמוד ג'ודו. הם קישרו אותי עם איש העסקים המנוח שאול אייזנברג שהיו לו עסקים ביפן, וביקשו ממנו שיעזור לי".

למה שמשרד החוץ יעזור למי שרוצה ללמוד ג'ודו?
"זה לא היה כמו עכשיו. אני הייתי הראשון בשטח הג'ודו וזה עניין אותם. אז הלכתי לשאול אייזנברג והוא הסכים לממן אותי. טסתי לטוקיו ושם הגעתי למשרד של אייזנברג בטוקיו. הוא קישר אותי עם מורה לג'ודו. הייתי מתאמן עם יאקוטני סנסאי (Kotani) שהיה תלמידו הישיר של ג'יגורו קאנו ומורה בחסד עליון. וכל הזמן גרתי בחדר שנתן לי שאול אייזנברג והוא היה דואג לכל צרכי. הוא אמר לי: רק תתאמן בג'ודו ואני אדאג לכל השאר. הוא היה אדם גדול".

ומתי נכנס הזן לתמונה?
"שמעתי על זן עוד לפני שהגעתי ליפן. שם החלטתי לבדוק במה מדובר. אמרתי לנציג של אייזנברג ביפן שאיתו הייתי בקשר שאני רוצה ללמוד זן. הוא הסיע אותי לאיזה בית, שם אותי לפני הדלת ונסע. צלצלתי בדלת ומולי יצא אדם לא גדול, ושאל אותי מה אני רוצה. אמרתי לו: אני רוצה ללמוד זן. הוא אמר לי: לא נכון - אתה רוצה למצוא את עצמך. מאז הייתי בא אליו כל יום ראשון, והיינו יושבים זאזן [מדיטציית זן - ת.פ.] ושותים תה. זה היה פרופ' מסונגה ריהו, שהיה פרופ' באוניברסיטת קומזווה (Komazawa), שהיא אוניברסיטה שמתמחה בבודהיזם ובייחוד בטקסטים של סוטו-זן, כלומר הזרם של הזן שייסד המורה דוגן. ופרופ' מסונגה היה מומחה לשובוגנזו, הספר המפורסם של דוגן. ובאופן עוד יותר מדויק, פרופ' מסונגה היה מומחה לבעיית הזמן של דוגן. הוא היה מהמעטים שהבינו את בעיית הזמן של דוגן".

מה הבעיה?
"הבעיה היא למצוא את האני האמיתי. דוגן אומר שאנחנו חיים בהרבה 'אניים' שקריים, אבל רק 'אני' אחד אמיתי".

את זה אומר דוגן?
"דוגן, בודהה, כל הזן-בודהיזם. אבל בעיקר דוגן".
מאסטר דוגן
לאמבה אין אני
מה שאתה אומר מעניין, כי הדעה הרווחת היא שהבודהיזם מלמד שאין אני. אז מה פתאום "אני אמיתי"?
"הפילוסופיה של הזן היא להשתחרר מהאגו. האגו הוא עריץ כל זמן שהוא שולט בנו, הקוסמוס, האנרגיה הנפלאה הזו שיש בכל מקום לא יכולה להיכנס בנו. ברגע שנשתחרר הוא ימלא אותנו. האגו לא נותן לנו להיות מאושרים".

למה זה ככה?
"ככה אלוהים יצר אותנו".

"אלוהים"? אני מדבר עם מורה זן?
"כן, יש אלוהים ויש אני אמיתי. גם דוגן מדבר על האלוהים".

דוגן לא מדבר על אלוהים מהסיבה הפשוטה שאין מילה כזאת בסינית או ביפנית.
"אז הוא מדבר על הבודהא. בכל אופן, כאשר אנחנו תינוקות אמא שלנו מעבירה לנו, דרך חבל הטבור, את האני האמיתי".

מה???
"כן, האני האמיתי עובר מאם לבנה. אין אדם שאין לו אני אמיתי".

יש אמֶבה שאין לה אני אמיתי?
"עזוב, אני לא יודע".

האם לכלב יש אני אמיתי?
"לא. אין לו. החיות לא התפתחו כמו בני-האדם. אין להם יכולת חשיבה".

אז האני האמיתי הוא סוג של נשמה בעצם?
"אולי. אני לא יודע. אין גוף בלי נשמה. כאשר אנחנו מתים אנחנו מתאחדים עם האני האמיתי. אבל אנחנו צריכים למצוא את האני האמיתי עוד לפני שאנחנו מתים. אז הדרך פתוחה להארה, לסָטוֹרִי".

ולמה זה חשוב?
"זה מאוד חשוב. זה הרגע, המציאות. זה האני האמיתי. איפה האני האמיתי נמצא? בהצטלבות של הזמן והחלל. אנחנו תמיד חיים מאחורי המציאות. אנחנו רודפים אחרי הזמן, אבל אנחנו לא יכולים להשיג אותו אף פעם. אלא אם נמצא את האני האמיתי. אז נחיה בהווה, שהוא הרגע היחידי שקיים. זה הנצח. נורא קשה להבין את זה. ברגע שאתה מוצא את האני האמיתי אתה מתאחד עם כל הישויות. ולא רק בני האדם: אתה מאוחד עם הכל".

נחזור רגע לאני האמיתי. זה בעצם מין סוג של נשמה אינדיבידואלית? האני האמיתי שלי שונה מהאני האמיתי שלך?
"דוגן ופרופ' מסונגה לא קוראים לזה נשמה, אבל הארה מקורית יש לכל אדם. אתה זה לא אני. אני זה אני ואתה זה אתה".

ומאידך כאשר אני מוצא את האני האמיתי אני מתאחד עם כל הישויות?
"אתה נעשה אוניברסלי. אתה אתה אבל אתה גם כל דבר אחר".
פרופ' מסונגה. עוד מורה זן שמאמין שיש נשמה
ג'ודו בשילוב עם זן זו הדרך הטובה ביותר
יש שלבים בהארה?
"להגיע אל האני האמיתי לוקח זמן, אבל ההארה היא כמו ברק שמאיר את השמים. רק אחרי שמזהים את האני האמיתי הארה אפשרית. בהארה אתה מגיע למציאות, שהיא מעבר לאני האמיתי. ואז אתה מבין את תפקידך האמיתי. ואתה עוזר לאנשים. אם נלמד את בעיית הזמן ונעבוד על עצמנו.... זה יכול לשנות את עתיד העולם".

אני חייב לומר לך משהו. אני למדתי קצת בודהיזם, ועיינתי בכמה טקסטים מכמה זרמים. אני חייב לומר לך שאני לא זוכר דיבורים על שום "אני אמיתי". לדיבורים כאלו יש ריח של הינדואיזם, לא בודהיזם.
"יש כאלה שאומרים שזה לא זן אבל זה החידוש של פרופ' מסונגה. הוא התאים את הזן למאה העשרים ואחת".

אהה..... אבל זה ש-99.9 אחוז מהבודהיסטים לא מדברים על האני האמיתי?
"הם לא הגיעו לזה, כנראה. אני לא רוצה להשמיץ, אבל כנראה... תראה, ככה פרופ' מסונגה הבין את דוגן. יש כאלה שאומרים שדוגן לא דיבר על האני האמיתי. אבל זה לא נכון. זה הזן של פרופ' מסונגה, שהביא את זה לעולם המודרני. הוא גם אומר שאפשר לשבת במדיטציית זאזן רק חמש או עשר דקות. לא צריך יותר. וצריך לחיות את חיי היומיום. כל יום כמה דקות לעבוד על עצמך. ומה זה זאזן? זה ההרמוניה בין האיברים הפנימיים, לנשימה ולמוח. דרך ההרמוניה הזו אנחנו מחיים את הגוף. הג'ודו מאוד טוב לזה".

מה באמת הקשר בין הג'ודו לזן?
"ג'ודו בשילוב עם זן זו הדרך הטובה ביותר כדי למצוא את האני האמיתי. יחד. הגופני והנפשי יחד. הרי צריך לסגור את ההפרדה שבתוכנו. צריך לאחד בין הגוף לנשמה.

כלומר בין הגוף לאני האמיתי?
"כן. הג'ודו עוזר לך להגיע אל האמת. אי אפשר לעשות ג'ודו טוב בלי להיות נחמד אל אנשים".

ואתה מלמד גם ג'ודו.
"כן. אני מלמד כל יום שישי במרכז מירב [מול מושב צרופה, על חוף הכרמל - ת.פ.]. ויש לי קבוצת זן שנפגשת בכל יום ראשון ברמת גן. הג'ודו והזאזן יחד זו הדרך הקצרה ביותר להארה. הספר שיוצא עכשיו לאור מקבץ בעצם שלושה ספרים של פרופ' מסונגה שעופר ואני תרגמנו, וגם קטעים מתורגמים מתוך השובגנזו של דוגן. למיטב ידיעתי זו הפעם הראשונה שדוגן מתורגם לעברית".


בזן היה מאז ומעולם יסוד פנימי של שבירת מסורת, אבל כשישבתי מול דני וקסמן, איש חם וחייכן, התקשיתי להאמין עד כמה באמת יכול להיות מפגש עם מורה זן מפתיע - טרם פגשתי מורה זן שמאמין באלוהים וטרם הכרתי תורת זן שמחפשת את הנשמה. מסתבר שזן מסוג מאוד מיוחד לימד פרופ' מסונגה המנוח. אבל האם ייתכן זן שיהיה זן כל כך משונה עד שלא נוכל יותר לכנות אותו זן? הנה חידת זן שאני מתקשה לפתור.
קישורים נוספים
לאתר של דני וקסמן
חוקר דת, אצלו ואצל אחרים

  מדד הגולשים
תשתחרר, בנאדם
                  40.86%
אני הוא זה
                  9.68%
האיש שפתח את הדלת
                  5.38%
עוד...

תומר פרסיקו
גאולה ללא משיח  
האלוהים של אובמה  
כה אמר זרתוסטרא (המקורי)  
עוד...
כל הכותבים
  

כותבים אחרונים
אבולוציה עכשיו
אביתר שולמן
ארז שמיר
בארי לונג
גבריאל רעם
ד''ר דבורה צביאלי
דוד מיכאלי
יונתן לוי
מיכל גזית
ערן גולדשטיין
סקר
על הבוקר
קפה
תה צמחים
סקס
מדיטציה