ראשי > ניו אייג' > פותחים ראש > כתבה
בארכיון האתר
טיפול באגדות
גיבורי אגדות יכולים לסייע לנו להתמודד עם מצוקות נפשיות, כך לפחות מאמין הפסיכולוג ד"ר אבי באומן, שגם כתב ספר בעניין
לכתבה הקודמת דפדף בניו אייג' לכתבה הבאה
סמדר הירש
קוסמת, מכשפה, מלך תחמן ורשע, אמא חורגת ערמומית, נסיכה יפה וחיוורת, צפרדע מכוערת שהופכת לנסיך על סוס לבן, גמדים במעבה יער חשוך ושד עם שלוש שערות זהב. כל אלה, כוכבי אגדות הילדים של האחים גרים, עושים עכשיו קאמבק בספר חדש "שערות הזהב של השד", שכתב הפסיכולוג ד"ר אבי באומן (הוצאת מודן), ובו הוא מסביר כיצד הדמויות באגדות מסייעות לנו להתמודד עם פחדים ועם
קונפליקטים נפשיים.

לדברי באומן, "האגדות מפגישות אותנו עם רגשות המצוקה של הגיבורים, שהם למעשה רגשות המצוקה שלנו לאורך כל החיים, מילדות לבגרות. דרך העולם הדמיוני והאפל של האגדות הקוראים יכולים לצאת למסע מודרך של התבוננות נפשית שכוללת נגיעה בלא מוכר, באפל, בלי להירתע מזוהמה נפשית, מזעם, מכיעור, מסטייה - מכל מה שנתפש כאפל או כחשוך".

אז הורים יכולים להמשיך לספר לילדיהם אגדות אכזריות כאלה, נוטפות אלימות ומיניות, שעלולות לנטוע בהם פחדים מיותרים?
"בוודאי. אני מאוד בעד. הרי רק דרך הסיפורים האלה ילדים, שבדרך כלל אנחנו מגוננים עליהם מדי, יכולים להיחשף לרוע שיש בעולם. ילד לא יכול להתבונן על העולם בצורה פסיכולוגית, ודרך חוויית הסיפור הוא מכיר את הרוע הבוטה, ויכול לפתח כלים להתמודד איתו.

"האגדות לא נוטעות בילדים את הפחדים, להפך, הן משחררות אותם מהם בגלל הניצחון של הטוב על הרע. הגישה היונגיאנית בפסיכולוגיה, שאני בא ממנה, סבורה שהאגדות האלה מבוססות על סיפורים טיפוסיים שמצויים בתת-המודע האנושי הקולקטיבי. זאת תהיה סתם הכחשה לא להתייחס לקיומם אצל כל אחד מאיתנו. כל מה שמודעים לו - מאפשר לנו שליטה יותר טובה. וכמו שיונג אמר, שכל מה שאנחנו לא מודעים לו, עלול לבוא במוקדם או במאוחר, מבחוץ, כגורל.

"הכישור הוא אמנם הכלי שדוקר את הנסיכה השמורה שמגוננים עליה כל חייה מפני הדקירה (בסיפור "היפהפייה הנרדמת" ), אבל צריך להבין שהוא גם הכלי שמוביל אותה קדימה, לקראת השינוי".

כלומר יש סמלים קבועים מאגדות מוכרות שמסמלים קונפליקטים נפשיים מסוימים?
"יש מטופלים שאני מיד מזהה את הסיפור שלהם עם אגדה מסוימת, ויש כאלה שאצלם הסמלים קצת יותר מעורפלים, חלקם צצים בחלומות בערבובייה. באמצעות הספר אפשר להכיר מה מסמלות הדמויות באופן כללי, ועד כמה הן מתחברות לעולם הפרטי של כל אחד. כל אחד יכול למצוא בין ההורים שלו הורה פסיבי מדי והורה דומיננטי מדי, בדיוק כמו באגדות, או באמא שלו, למשל, את הדמות של האם הטובה ואת הדמות של האם החורגת, הרעה - שתיהן בעצם הן שני צדדים של אותה אם".

למה בעצם באגדות נפוצה כל כך "אם חורגת", בעוד שאין מולה במקביל "אב חורג", למה רק דמות האם מפוצלת לאמא טובה ולאמא רעה?
"אמא היא החיבור הראשוני ביותר עבורנו. בשלב הראשון של הילדות היא מאוחדת איתנו באופן סימביוטי לכל דבר, אבל באופן טבעי צריך לקרות פיצול לקשר הזה. אבא הוא מלכתחילה נפרד יותר מהישות של ילדיו, ולכן אין צורך לפצל בין הטוב והרע בדמות שלו".
ד"ר באומן. הכל נמצא באגדות
החתונה היא התיקון
מה העניין עם הצפרדע שהופך לנסיך ועם שערות הזהב של הנסיכה? הרי אנחנו מלמדים את הילדים שהכל תלוי במראה החיצוני.
"בעניין היופי, מחקרים מראים שילדים נמשכים באופן טבעי ליפה ולאסתטי. האגדות לא צריכות ללמד אותם את ההעדפה הזאת. ועם זאת, שלגייה למשל צריכה לעבור מסלול של שינוי מסוים כדי לא לחזור על הטעות של אמה שנתלתה רק ביופי.

"לגבי הצפרדע, מדובר בייצור שמסמל שני דברים. מצד אחד היא מסמלת פוריות - מדובר בדו-חי שמסוגל לחיות גם במים וגם ביבשה, וכשהיא בהריון יש לה הרבה ולדות. מצד שני היא גם מסמלת את הביבים המלוכלכים שבהם היא חיה.

"הניגוד בין הנסיכה התמה לצפרדע המזוהמת עובד על העניין הזה שהם נעים על הציר שבין משיכה לדחייה וצריכים אחד את השני כדי שכל אחד מהם יגיע אל כל הצדדים של עצמו - היא אל הכיעור שלה והוא אל היופי שלו, וכך הם גואלים אחד את השני מהתסביכים.

"אגב, זו גם הסיבה שבגללה כמעט כל האגדות מסתיימות בחתונה - בגלל העניין של הגאולה והתיקון שמגיעים בדרך כלל באמצעות מציאת בן זוג וחיי אושר ועושר עד עצם היום הזה".

יש דמות אגדתית שאתה מזדהה איתה?
"בטח. הנער באגדה שעל שמה קרוי הספר: 'השד בעל שלוש שערות הזהב'. מדובר בילד תמים שגדל והיה לנער טוב לב, שחי בהכחשה מוחלטת של הרע. אני הוא הילד הזה. גדלתי כדור שני להורים ילידי גרמניה ואוסטריה שהגיעו לארץ כדי ליצור עתיד טוב יותר לילדים שלהם. לא דיברו על מה שהיה שם.

"גיליתי את הרוע רק בגיל מאוד מאוחר, דרך המלחמות שהשתתפתי בהן, דרך השירות הצבאי של הבן שלי. רק כשהוא היה ביחידה קרבית, לפני כשלוש שנים, עלו וצפו הזיכרונות שלי מהילדות ומהמלחמות שלי, ואז בעצם התחיל ההריון של הספר הזה.

"שנים שאני אוהב ללמד פסיכולוגיה דרך חומרים של ספרות ומיתולוגיה. אפשר להבין המון על ההתפתחות שלנו ולהרחיב את התודעה דרכם. אל המיתולוגיה היוונית עוד הגעתי קודם, אבל שם הדמויות סבוכות יותר ופחות קרובות אל היומיום. אגדות קלות יותר להבנה ואין כמעט אדם שלא חשוף אליהן, לכן קל ליצור באמצעותן שפה משותפת".
חדשות
פותחים ראש
מדיטציה
בודהיזם
אומנות לחימה
הספרייה
אסטרולוגיה
  מדד הגולשים
תשתחרר, בנאדם
                  40.86%
אני הוא זה
                  9.68%
האיש שפתח את הדלת
                  5.38%
עוד...

פותחים ראש
אימה ופחד: כך המוח מונע מאיתנו לעשות מדיטציה  
האל שבאל.אס.די  
על תפיסת הזמן של ספר ויקרא: פרשת שבוע