צמחים מהונדסים גנטית יכולים להיות התשובה הירוקה לניקוי אדמות מזוהמות
דפדף בניו אייג'
ד"ר דינה ראלט 14/2/2005 15:16
במאמר שפורסם בגיליון פברואר של המגזין Environmental Science & Technologyהראו חוקרים מקליפורניה כי בעזרת הנדסה גנטית ניתן להעצים פי חמישה את יכולתו של צמח לספוג מתכת רעילה כמו סלניום.
אמנם תהליך הטיהור הצמחי הזה (Phytoremediation) נוסה כבר בעבר ומזה שנים נעשה בו שימוש, אבל הנדסה גנטית יכולה בהחלט לשפר אותו על ידי ייצור צמחי-על מטהרים שיסייעו בניקוי קרקע מזוהמת. כרגע, בפועל, תהליך ניקוי האדמה מתבצע באמצעות בולדוזר שפשוט מזיז את האדמה הנגועה מהאזור.
החוקרים מקליפורניה הינדסו צמח חרדל הודי והגבירו את יכולתו לפרק סלניום על ידי כך שאיפשרו לו לספוג יותר סלניום מבלי להיפגע בעצמו.
סלניום מהווה בעיית זיהום חמורה במקומות בהם משתמשים בהשקיה לצורכי חקלאות, שכן מי ההשקיה המכילים סלניום, מתאדים והסלניום נצבר באדמה. כידוע, מעבר לרמה מסוימת הופך הסלניום לרעיל.
בשלב הבא מתכננים המדענים להגביר את תהליך פירוק הסלניום של צמח החרדל עד פי 100. את זאת הם מקווים לעשות על ידי הינדוס שיאפשר לצמח להפוך את הסלניום לגז בלתי רעיל שישוחרר דרך עלי הצמח.
טיהור סלניום הוא לא המטרה היחיד. בחברת Applied PhytoGeneticsעובדים כרגע גם על הינדוס צמחים לטיהור כספית שהיא מתכת בעלת פוטנציאל רעילות גבוה למערכת העצבים.