ראשי > ניו אייג' > יוסי רז
בארכיון האתר
בודהה בצליל אחד
יוסי רז מסביר למה חליל הזן היפני שאקוהאצ'י הוא הרבה יותר מסתם חליל
לכתבה הקודמת דפדף בניו אייג' לכתבה הבאה
יוסי רז
19/1/2005 12:34
לפני מספר שבועות הבן שלי החל ללמוד לנגן בחלילית. היו אלה ימים של שמחה גדולה עבורו.
שעות רבות היה יושב בחדרו ונושף בחלילית עד שהיה יוצא ממנה צליל אחד וארוך.
נשימת זן
חליל הזן המכונה שאקוהאצ'י (Shakuhachi) הגיע ליפן מסין למטרות מדיטציה. מכיוון שהחליל נוצר מהחלק התחתון והקשיח של הבמבוק, בהיותו חזק מאוד גם סמוראים השתמשו בו ככלי נשק באומנויות הלחימה שלהם.
 
צלילי החליל פשוטים וייחודיים. כדי להפיק אותם יש ללמוד לנגן בחליל בעל חמשת החורים במשך שנים רבות.  נזיר הזן מצמיד את פיו אל החליל והוא אמור להתאחד עימו בנשימתו ובתודעתו. כתוצאה מכך ניתן להפיק גוונים רבים ועמוקים המתווספים לצלילים הרגילים.
 
בהתחלה יש ללמוד לשלוט בנשימה. אחר כך, במשך הזמן, לומדים להתבונן בנשימה, ללא מאמץ מכוון, ובכך גם הנגינה משתבחת. מטרת תרגול הנגינה בחליל הזן היא להפוך לבודהה בצליל אחד: עם כל נשימה להיות נוכחים באופן מלא לרגע הזה.
חלילי שאקוהצ'י
אותנטיות
דרוש אומץ רב לעמוד פנים אל פנים מול האמת שלנו. "אם השלג איננו צריך להתנקות כדי להיות לבן, גם אתה אינך צריך דבר כדי להיות עצמך", אמר לאו טסה ורמז לכך שהיכולת להיות אותנטיים טבועה בתוכנו, ואם נתבונן מבעד לשכבות המיותרות העוטפות את עמוד השדרה האמיתי שלנו - נוכל לחשוף את טבענו הטהור והאמיתי.

מסורות זן מסוימות מציעות לתרגל את נגינת השאקוהאצ'י כדי להתחבר אל הפשטות של טבענו האמיתי. ההיגיון העומד מאחורי חליל הזן איננו היגיון מוזיקלי. החליל, כמו המדיטציה, הוא כלי רכב שמעביר אותנו אל החלקים האותנטיים שלנו. מאחורי שכבות הקריירה, המעמד, הכסף והידע נמצא המנגנון הטבעי של הנשימה.

הנגינה בחליל הזן מתרגלת את הנשימה הראשונה, נשימת החיים: השאיפה והנשיפה שיודעת לכווץ ולשחרר, להחזיק ולהרפות, הנשימה שמלמדת לקבל ולתת.

חליל הברזל
"...הירח על עצי האורן
והאוויר מתמלא בצלילי חליל הברזל.
אם אתה מכיר את הצליל שלו
נוכל להאזין לו ביחד". (דוגן)

בניגוד לחליל הזן, בקואן של דוגן מוזיקת חליל הברזל איננה נשמעת לאוזן הרגילה, מכיוון שהחליל הזה הוא מין צינור מתכת אטום ללא חורים לנשיפת האוויר. ובכל זאת דוגן טוען שהחליל מנגן. אנחנו לא שומעים את המנגינה כי האוזן שלנו רגילה לשמוע קולות וצלילים הבאים מן החוץ, ואילו הקולות והצלילים של חליל הברזל נמצאים בתוכנו.

מאסטר הזן דוגן אומר שזה ממש לא קשה לשבור עצמות. יותר קשה לאזן את התודעה  מהרעש הבלתי פוסק שלא מאפשר לנו לשמוע את מוזיקת חליל הברזל שנמצאת בתוכנו. רעשי התודעה אינם דווקא קולות וצלילים. אלה יכולים להיות המחשבות הפנימיות המוגזמות שאנחנו לוחשים לעצמנו, או הציפיות והשאיפות שאין להן אחיזה במציאות ובכל זאת אנחנו מתעקשים לאחוז בהן מבלי להרפות.
 
גשר לונדון
יום אחד, בעודי יושב בסלון, שמעתי את "גשר לונדון" מתנגן בהרמוניה נפלאה מכיוון החדר של בני. "האם זה בן שמנגן סופסוף משהו נעים וערב?", תהיתי ביני לבין עצמי.

הסתקרנתי. קמתי ממקומי, נכנסתי בשקט לחדרו, נעמדתי מאחוריו, וראיתי שהוא אכן מנגן את "גשר לונדון" כמו שצריך מתוך חוברת התווים. אבל כשהתקדמתי עוד צעד אחד והסתכלתי על פניו, כבר לא מצאתי בהן את שמחת החיים של הבודהה עם הצליל הארוך האחד.  

 
קישורים נוספים
לבית הרייקי, אתר הבית של יוסי רז  
לאתר המדיטציה
פרח נתינה    
ל
פורום מדיטציה ורייקי בקהילות  NRG בניהול יוסי רז

 
חדשות
פותחים ראש
מדיטציה
בודהיזם
אומנות לחימה
הספרייה
אסטרולוגיה
  מדד הגולשים
תשתחרר, בנאדם
                  40.86%
אני הוא זה
                  9.68%
האיש שפתח את הדלת
                  5.38%
עוד...
יוסי רז
על העיוורון  
הסיפור על דגי הבננה  
האפשרות היחידה  
עוד...