ראשי > ניו אייג' > חדשות > כתבה
בארכיון האתר
כשהאוזון רתח
כדור הארץ השתגע? סופות קיצוניות באירופה ובארה"ב גורמות למומחים לחשוש שאכן כך
לכתבה הקודמת דפדף בניו אייג' לכתבה הבאה
אלכס דורון
סוף השבוע החולף היה מוצלח במיוחד עבור אלו המאמינים שמזג האוויר בעולם השתגע. השלג במערב ארצות-הברית טיפס לגובה של כמעט שישה מטרים; עשרות בני אדם נהרגו באירופה בגל קור קיצוני שפגע בצפון היבשת; יותר מ-1,000 בתים נשטפו ו-400 אלף נותרו ללא חשמל וחימום; שני כורי חשמל גרעיניים בשבדיה נסגרו; כבישים, גשרים, נמלי תעופה ומסילות רכבת ניזוקו; אלפי אנשים בעיר קרלייל בבריטניה הועברו במבצע פינוי נרחב למקומות מחסה זמניים. אפילו במדינות האלה, שבהן השלג והקור אינם אורחים לרגע, היו די המומים מהמתקפה המפתיעה של החורף.
 
המומחים נוטים לאמץ חלקית את
תיאוריית "מזג האוויר השתגע". "רבים מדברים על כך באחרונה, ומן הסתם יש בזה משהו", מודים אבנר פורשפן ועמוס פורת, חוקרי אקלים מהשירות המטאורולגי בבית דגן. גם פרופ' פנחס אלפרט וד"ר קולין פרייס, מדענים מהחוג לגיאופיזיקה ומדעים פלנטריים באוניברסיטת תל-אביב, מבחינים במגמה של שינויים. "הגם שסופה אחת איננה מבשרת את החורף הקיצוני", מסתייג ד"ר פרייס. וכאשר כל זה מתרחש כשהעולם עדיין מצוי תחת הרושם האדיר של ממדי ההרס והמוות החד-פעמיים של האסון במזרח-אסיה, יש גם מי שקצת יוצא מפרופרציות. "הצונאמי של אירופה", זעקה אתמול הכותרת של עיתון טורקי.
סנט פטרבורג, רוסיה. ההצפות גרמו לסגירת הרכבת התחתית
לא צונאמי אבל די דינמי
את מהלומת מזג האוויר הקשה ביותר, והחזקה ביותר שידעו מזה שנים, ספגו דנמרק, שבדיה והאיים הבריטיים. הסופות דמו בעוצמתן להוריקנים, השטפונות גרמו להרס, והמוני אנשים פונו מבתיהם המוצפים. שירותי החיזוי הבריטיים הגדירו את הסופות החמורות ביותר ב-16 השנים האחרונות. 
 
גם מערב ארצות-הברית ידעה מזג אוויר קיצוני וחריג ביותר. אזורים רבים ברכס ההרים סיירה-נבאדה החוצה את המדינות נבאדה וקליפורניה כוסו בשלג כבד, שנערם לגובה של 5.7 מטר - אירוע שלא היה כמותו כמעט 90 שנה. בין הנפגעים: נמל התעופה של העיר רינו שבנבאדה, שנסגר ל-12 שעות לתנועת מטוסים, אזורי לייק טאהו וכמה מהכבישים המהירים החוצים את ההרים.
 
ד"ר פרייס מעריך, כי רצף האירועים הקרים הללו נגרם כנראה דווקא עקב התחממות כדור הארץ. "היום מתחזקת הערכת המומחים שההתחממות שעליה התריעו היא אכן אמיתית", הוא מסביר. "רואים באמת בשנים האחרונות אירועי מזג אוויר יותר קיצוניים משהיו קודם: הסופות יותר עוצמתיות וגלי החום בקיץ מכים בתדירות גדולה יותר. בגלל התאדות מי האוקיאנוסים, שמהווים את מקור הלחות והמשקעים, יש גם יותר ימי שלג בחורף. התחממות צפון האוקיאנוס האטלנטי משפיעה על האקלים באנגליה, ולמעט אירוע חריג, כמו בסוף השבוע, החורף שם יותר נעים מבעבר.
פרה אומללה לכודה בהריסות בשבדיה
מצד שני, הולכים ומתייבשים בקיץ
פרופ' אלפרט פירסם לאחרונה שני מחקרים שבהם ערך השוואה בין השינויים באירועי מזג האוויר ובאקלים בישראל שחלו בשנתיים האחרונות לבין ההתחממות הגלובלית. "באירופה גורמת ההתחממות ליותר גשמים ואילו באזורנו לפחות", הוא מגלה. "בדרום איטליה המצב באמת קטסטרופלי: ב-40 השנה האחרונות יורדים שם 30-20 אחוז פחות גשמים מבעבר. גם בספרד המצב דומה. אצלנו ובמזרח הים התיכון בכלל שיעור הירידה בכמות הגשם עומד על כעשרה אחוזים ב-50 השנים האחרונות. אבל במקביל מתגברים אצלנו האירועים הקיצוניים: הגשמים הכבדים, למשל, הם יותר שכיחים. יש פחות ימי גשם בעונת החורף, אבל שכיחות הימים המאוד גשומים עלתה. אבל בסך הכל, יש לנו בעונה פחות גשם". 
מגרש כדורגל בקרלייל, אנגליה
אפקט החממה ינצח
לדברי פרופ' אלפרט, הטמפרטורה הממוצעת באזורנו עלתה, בהשוואה להתחממות הכלל עולמית. בעוד שההתחממות הגלובלית עומדת על 0.6 מעלות צלזיוס ב-100 השנים האחרונות, באזורנו הטמפרטורות עלו בקיץ טיפסה ב-1.4 מעלות בממוצע בחצי השני של המאה ה-20 בלבד . "רואים התחממות אינטנסיבית בקיץ שלנו", הוא מסכם. "לדוגמה, בירושלים היה בשנות ה-60 וה-70 באוגוסט יום אחד בלבד מדי שלוש שנים שבו טיפסה הטמפרטורה ל-35 מעלות או יותר. מאז שנות ה-80 זה קורה בממוצע כל שנה. התופעה הזו בולטת גם בלונדון ובצפון אירופה, שבה בעבר לא היו זקוקים למזגנים בקיץ. עכשיו יותר ויותר חם שם והציוד הזה כבר נעשה הכרחי".
חדשות
פותחים ראש
מדיטציה
בודהיזם
אומנות לחימה
הספרייה
אסטרולוגיה
  מדד הגולשים
תשתחרר, בנאדם
                  40.86%
אני הוא זה
                  9.68%
האיש שפתח את הדלת
                  5.38%
עוד...

חדשות
מנהיג כת בילה עם בתולות עירומות ונעצר  
האם חבויים מסרים קבליים בקפלה הסיסטינית?  
פסטיבל הקולנוע הרוחני בסינמטק ת"א  
עוד...