ראשי > ניו אייג' > תולדות הניו אייג'
בארכיון האתר
באבא אמריקאי
פרופ' לפסיכולוגיה שהפך לאייקון פסיכדלי, נזרק מהאקדמיה ונסע להודו. באבא ראם דאס, גורו אמריקאי בן 74. תולדות הניו אייג', פרק 25
לכתבה הקודמת דפדף בניו אייג' לכתבה הבאה
אורי לוטן
24/11/2004 10:19
איכשהו החיבור בין אמריקה ורוחניות עדיין נשמע לאוזניהם של הרבה אנשים כאוקסימורון - משפט שסותר את עצמו. אני עצמי לא רואה כל ניגוד בין רוחניות כפי שאני חווה אותה ובין אמריקה כפי שאני מכיר אותה, אבל אני בהחלט יכול לראות מאיפה התהייה הזאת נובעת. יותר מכל היא מציצה מתוך שק הדעות הקדומות שאנחנו סוחבים איתנו, גם אלה מאיתנו שלא רואים חדשות וקוראים את הבאגוואד-גיטה לארוחת בוקר.

שנים של חינוך בבתי הספר הלא נכונים מילאו אותנו בדעות קדומות נגד עצם תהליך הלמידה, ושנים של למידה לא נכונה מילאו אותנו בדעות מקובעות גם כלפי המושג רוחניות, וגם כלפי המושג אמריקה. ולצורך העניין אני מתייחס לאמריקה לא כמדינה אלא כתופעה.

כלפי חוץ אמריקה עומדת בראש כל מה שמנוגד לדרך חיים רוחנית, או מה ששר המחשבות הגדיר עבורנו כדרך חיים רוחנית, הגדרה שהצטרפה בקלות לשק הדעות הקדומות. מנקודת המבט הזאת, אמריקה מייצגת אנטי-רוחניות
לשמה. אמריקה היא מעצמת על, מעוז הקפיטליזם, היא מובילה את תהליך הגלובליזציה, היא חיסלה את התרבות האינדיאנית, תרמה יותר מכל מדינה אחרת להרס הסביבה (אולי בגלל שתמיד היה לה יותר סביבה להרוס), ומאחורי השיטה הדמוקרטית (המתפקדת - למרות כל הביקורת) עומדים ארגונים פוליטיים ופיננסיים שהמינוח "כוחות אופל" לעולם לא יהיה גדול עליהם.

מול כל המרטין לותר קינגים, הקלינטונים והקנדים עומדים ניקסונים ורייגנים העוסקים בעניינים לא הרבה יותר דמוקרטיים מאלה של אימפריית הרשע שאותה הצליח רונלד לחסל מבלי לבזבז אפילו פצצת אטום אחת.

מצד שני, כדי למצוא משהו מחדש צריך לאבד אותו קודם. ניו אייג', שהוא למעשה פיתוח מודרני של אבני יסוד אנושיות עתיקות כמו הזמן עצמו, התחיל כתופעה לגמרי אמריקאית, וממש כמו ג'ינס וקוקה קולה הוא חדר למקומות שאליהם היה צריך לחדור. התנועה  הפמיניסטית, שהיא התפתחות תנועת ה
סופרג'טיות, האמריקאית, שכבר ב-1897 דרשה שוויון זכויות פוליטי לנשים, המהפכה המינית והתרבותית שאפיינה את הסיקסטיז, ויותר מכל המהפכה הטכנולוגית שיחד עם עוולותיה מימשה את האפשרות להעביר רעיונות מתקדמים ודרכי חיים חדשות למיליונים בכל העולם. למעשה אפשר לומר שהאינטרנט (שמולדתו, כמה אירוני, במרתפי הביון האמריקאי) העלה בעשרים השנים האחרונות יותר אנשים על דרך חדשה ונכונה יותר מאשר כל הגורואים של העידן הישן ביחד. כל אלה לא היו יכולים להתקיים, ולהתפשט ביעילות כזו בלי המטריה האמריקאית.

זאת הסיבה שדווקא היום, עשרים וארבע שעות לפני ש-290 מיליון איש בין ניו יורק וסן פרנסיסקו
יחגגו את החג האמריקאי ביותר פרט לארבעה ביולי, חג ההודיה, זהו הזמן לומר קודם כל תודה, דבר שלא יכול להזיק גם בימי חול, ולהוריד את הכובע בפני אחד האנשים שעשה יותר מכל אחר למען הגשר שבנייתו נראתה פעם בלתי אפשרית, החיבור המופלא והבלתי נמנע בין מזרח ומערב, באבא ראם דאס, האמריקאי היחיד שאפשר להעמיד אותו בלי למצמץ בשורה אחת עם גדולי המורים של דורנו. מורה שצמח אורגנית מתוך דור וודסטוק יחד עם מוזיקאים כמו ג'ימי הנדריקס וקרלוס סנטנה, ונשיאים כמו ביל לא-לקחתי-לריאות קלינטון.
החוויה הפסיכדלית
בבא ראם דאס נולד בבוסטון כריצ'רד אלפרט ב-1931. אביו ג'ורג' היה בין מייסדי אוניברסיטת ברנדייס המפורסמת, האוניברסיטה היהודית-חילונית היחידה באמריקה, ומבחינה אקדמית גם אחת המעולות שבה. תחילת דרכו היתה אקדמית לחלוטין, והצצה בחלק הזה של הרזומֶה שלו נראית כמו נדידה בין האוניברסיטאות הטובות ביותר בארצות הברית. את תואר הדוקטור שלו קיבל באוניברסיטת סטנפורד, שבין בוגריה גם אהוד ברק, ובין השנים 1938 ו-1963 היה חלק מהסגל האקדמי באוניברסיטת הארווארד. בין לבין הספיק גם להימנות על הסגל הבכיר של UCLA, השלוחה הלוס אנג'לסית של אוניברסיטת קליפורניה. תחומי התמחותו של ריצ'רד אלפרט היו מוטיבציה ופיתוח האישיות, ומחקריו בתחום התודעה האנושית הובילו אותו אל מי שהיווה לפחות בהתחלה את ההשפעה המכריעה ביותר בחייו עד אז - פרופסור טימותי לירי

הוא הצטרף לחבורה שכללה את ראלף מצנר, דוקטור לפסיכולוגיה וכיום
נשיא אגודת העולם הירוק,  ואלדוס הקסלי ואלן גינזברג שעסקו במחקר מעמיק באל אס די וכימיקלים פסיכדליים אחרים. מתוך המחקרים האלה צמח הספר "החוויה הפסיכדלית" שאותו כתב עם מצנר ולירי. הספר, המבוסס על ספר המתים הטיבטי נמכר עד היום בלמעלה ממיליון עותקים, אבל עורר כצפוי רעש גדול עם צאתו לאור, וגרם לגירושם של לירי ואלפרט מאוניברסיטת הארווארד.
טימוטי לירי. חבר למחקר
הבאבא ההודי
ד"ר ריצ'רד אלפרט המשיך במחקרים פרטיים עד שנת 1967 שבה נסע בפעם הראשונה להודו ופגש את האיש השני שהשפיע עמוקות על חייו, מורו הרוחני נִים קַרולי באבא, אחד המורים האֶניגמטיים ביותר בתולדות הודו. נים קרולי באבא מעולם לא נתן דארשן (הרצאה) במובן המקובל של המילה. דרך הלימוד שלו היתה מבוססת על סיפורים ודוגמאות פרקטיות. לא הרבה ידוע על האיש הנחשב בזכות פעולותיו ההומניטאריות לקדוש בעיני מיליוני הודים. הוא לא שייך את עצמו לדת כלשהי, ובשורתו היחידה הייתה לחיות חיים של אהבה ורוחניות. הוא לא היסס לצעוק, לנסות סמים ואפילו לאכול עם בני קאסטת ההאריג'אנים,  הטמאים. כדבריו, הוא היה "אף אחד" וחי מרבית חייו בפשטות מוחלטת. כאשר עזב את גופו הקדיש לו אלפרט את ספרו Miracle of love.

בהשפעת נים קרולי שינה אלפרט את שמו לראם דאס, שפירושו משרת האלוהים, זנח את הסמים הפסיכדליים ופתח בלימודי יוגה ומדיטציה אינטנסיביים באסכולות התֶראוואדה, מאהאיאנה, בודהיזם טיבטי, קארמה יוגה, סופיזם ולימודי יהדות. באותה תקופה כתב את ספרו המפורסם ביותר, "כאן ועכשיו", שהפך לסיסמת הדור ושינה את חייהם של מיליונים ברחבי העולם. הספר, שלא תורגם לעברית, הוא המבוא המתאים ביותר למסר של ראם דאס. חיים המבוססים לא על האגו שתפקידו להזכיר את העבר (החלום) או לפנטז על העתיד (אשליה) אלא על דרך המבוססת על בחינה מדוקדקת של הרגע הזה.
נים קרולי
כאן ועכשיו עם ראם דאס
אבל האלמנט החשוב ביותר במשנתו של ראם דאס הוא העזרה לזולת. ב-1974 הקים ראם דאס את "אגודת הָאנוּמָן " הקרויה על שמו של האל ההודי דמוי הקוף האנומן, המסמל יותר מכל את השירות חסר האגו לזולת. האגודה פיתחה בין השאר פרויקט מיוחד שמטרתו לשקם אסירים בעזרת מדיטציה ועבודה רוחנית תוך כדי שבתם בכלא. פרויקט נוסף שיזמה האגודה נועד לתמיכה רוחנית בהתנדבות באנשים הסובלים ממחלות סופניות. ראם דאס הוא גם בין מקימי אגודת "סיווא" ("שירות" בסנסקריט), ארגון בינלאומי שייעודו למנוע סבל בעולם. בין השאר מתעסקת האגודה גם בריפוי עיוורון בהודו ובנפאל, בהשבת האיזון האקולוגי לחקלאים מעוטי יכולת בגואטמלה, בשירותי רפואה לאינדיאנים אמריקאים ועזרה להומלֶסים בארצות הברית.

ראם דאס, אף שחיבר ספרים אחדים ונשא לא מעט הרצאות, מודה בעצמו שעזרה לזולת היא מרכז המסר שלו. כמו כן מעולם לא הפסיק את פעילותו למען פיתוח התודעה, אקולוגיה ואקטיביזם פוליטי. ב-1996 החל לשדר תוכנית רדיו בשם "כאן ועכשיו עם ראם דאס" ששודרה תחילה בלוס אנג'לס וסן פרנסיסקו והיתה אמורה להיות משודרת מחוף אל חוף, אלא שהגורל התערב וכשנה אחרי כן לקה דאס בשבץ מוחי שהותיר אותו משותק חלקית. תוכנית הרדיו נגוזה, אבל האיש לא הפסיק בשליחותו והשתמש בסבל שעבר ללימוד תהליך הסבל וההזדקנות. כיום הוא עדיין פעיל חלקית והדרך הטובה ביותר לשמוע אותו ישירות היא באמצעות
הרצאות מוקלטות שלו וגם ציטוט או שניים לא יזיקו:
"זכור, כולנו משפיעים על העולם בכל רגע בין אם יש בכוונתנו ובין אם לא. פעולותינו, מצבי רוחנו גורמים לשינוי, מכיוון שכולנו קשורים זה בזה, והדבר החשוב ביותר שיש בידינו לעשות הוא לעבוד על הכרתנו העצמית.

"העבודה העצמית לעולם אינה נפסקת. זו המתנה הגדולה ביותר שיש ביכולתך לתת לקהילה. מכיוון שככל שאתה מחלץ את השכל ממה שמטריד אותו, יותר ויותר אתה מתגבר את הקהילה. והדבר הראשון שיש לעשותו הוא ליצור קהילה".
 
באבא ראם דאס, האיש שפעם היה סמל למרד המעורים, הוא היום בן שבעים וארבע.
 
קישורים נוספים:
האתר הרשמי של ראם דאס
ראם דאס היום
חדשות
פותחים ראש
מדיטציה
בודהיזם
אומנות לחימה
הספרייה
אסטרולוגיה
  מדד הגולשים
תשתחרר, בנאדם
                  40.86%
אני הוא זה
                  9.68%
האיש שפתח את הדלת
                  5.38%
עוד...

תולדות הניו אייג'
האושר ועונשו  
עוד...