תצפית פורצת דרך: תועדה התנגשות של 2 כוכבי ניטרונים
מדענים הצליחו לחזות לראשונה בהתנגשות בין כוכבים דחוסים במיוחד, שהפיקה גלי כבידה, גרני גמא - וגם מתכות כבדות כמו זהב ופלטינה. "זה משנה את הבנתנו את היקום", אמרו החוקרים
מדענים הצליחו לראשונה לצפות בהתנגשות של שני כוכבי ניטרונים דחוסים במיוחד, אירוע בסדר גודל אדיר, דבר המאושש את תיאוריית היחסות של איינשטיין – כך הודיעו היום (ב') צוותי חוקרים נרגשים. אירועים כמו התנגשות כוכבים אלו יצרו לפחות חצי מהזהב ביקום.
צילום המתעד את ההתנגשות של שני כוכבי הניטרונים
צילום: EPA
גלי הלם והבזקי אור שנפלטו מכדור האש הקוסמי נעו מרחק של כ-130 מיליון שנות אור ונקלטו בחיישנים על כדור הארץ ב-17 באוגוסט, כך חשפו המדענים שקיימו ברחבי העולם מספר מסיבות עיתונאים סימולטניות, בזמן שיותר מ-10 מאמרים מדעיים פורסמו בכתבי עת מובילים.
"צפינו בהיסטוריה מתהווה מול עינינו: שני כוכבי ניטרונים מתקרבים יותר ויותר... מסתובבים מהר יותר ויותר אחד סביב השני, ואז מתנגשים ומפזרים הריסות בכל מקום", אמר אחד החוקרים שביצעו את התגלית, בנואה מור ממרכז המחקר הצרפתי CNRS.
התצפית פורצת הדרך פתרה מספר חידות בפיזיקה וגרמה לגלים של ציפייה בקהילה המדעית. התגלית המפתיעה ביותר הייתה המקור של אחוז גבוה מהזהב, הפלטינה, הכספית ויסודות כבדים נוספים ביקום. הטלסקופים קלטו עדויות לחומרים חדשים שנוצרו בהתנגשות – ואישרו חשד ותיק שקיים בקהילה המדעית.

צילום המתעד את ההתנגשות של שני כוכבי הניטרונים
צילום: EPA
"זה מבהיר שחלק נכבד, אולי חצי, אולי יותר, מהיסודות הכבדים ביקום נוצרים דרך התנגשויות כאלה", אמר הפיזיקאי פטריק סוטון.
כוכבי ניטרון הם הגרעין הצפוף והשרוף שנותר כשלכוכבים נגמר הדלק והם מתפוצצים ומתים. קוטרם כ-20 קילומטרים, אך יש להם מסה של יותר מהשמש שלנו, והם רדיואקטיביים וצפופים במיוחד: גוש חומר בגודל שניתן להחזיק ביד שוקל כמו הר אוורסט כולו.
מדענים שיערו שמיזוג של שני כוכבים כאלה ייצור גלים במבנה הזמן והמרחב הקרויים גלי כבידה, בנוסף להבזקים בוהקים של קרינה בעלת אנרגיה גבוהה בשם קרינת גמא. ב-17 באוגוסט, החיישנים קלטו את שתי התופעות, בהפרש של 1.7 שניות, שהגיעו מאותו מקום בקבוצת הכוכבים הידרה.

תרשים המתאר את ההתנגשות
צילום: EPA
"בתוך דקות היה לנו ברור שמדובר באיתור כפול של כוכבי ניטרון", אמר הפיזיקאי דיוויד שומייקר. "הסימנים היו הרבה יותר מדי יפים כדי להיות כל דבר חוץ מזה".
האירוע הזה מהווה נקודת מפנה באסטרונומיה התצפיתית, ויביא לאוצר שלם של תוצאות מדעיות", אמר בנגלור סתייפרקש מאוניברסיטת קרדיף.
הגילוי מוסיף עוד אישוש לתיאוריית היחסות של אלברט איינשטיין, שחזה כבר לפני יותר ממאה שנה את קיומם של גלי כבידה. שלושת המדענים בארי בריש, קיפ ת'ורן וריינר וייס, קיבלו לאחרונה פרס נובל לפיזיקה על כך שצפו בקיום גלי כבידה - תגלית שבלעדיה, התצפית הנוכחית לא הייתה מתאפשרת.
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg