מדע בחיתוליו: מדוע אנשים מדברים לעצמם?

רק לאחרונה החלו מדענים לחקור את התחום, וגילו שהאופן שבו אנשים משוחחים עם עצמם יכול להשפיע על תפקודים שונים של המוח

מקור ראשון
ארין בלייקמור, וושינגטון פוסט | 11/8/2017 11:41
תגיות: מדע,מדעי המוח
האם אתם מדברים לעצמכם? אל תיבהלו: מדענים אומרים שאינכם לבדכם. יתרה מכך, הדרכים שבהן אתם מפטפטים עם עצמכם - הן בראשכם והן בקול רם - משנים את מה שמדעני המוח יודעים על אופן החשיבה ובניית המוח האנושיים.

הפסיכולוג צ'רלס פרניו חשף ב'סיינטיפיק אמריקן' מדוע אנחנו בני השיחה הטובים ביותר של עצמנו. מדענים הצליחו רק לאחרונה ללמוד כיצד לחקור שיחה של אדם עם עצמו - וכך נפתחו בפניהם אפשרויות מחקר חדשות ומרגשות.
 
צילום: שאטרסטוק
אדם מדבר אל עצמו צילום: שאטרסטוק

מתברר שיש שתי דרכים לשוחח עם עצמך: ב"דיבור פנימי" אתה משוחח עם עצמך בלי להשמיע קול, וב"דיבור פרטי" אתה עושה את אותו דבר, רק בקול רם. השיחה הזאת משמשת לכמה מטרות, והיא יכולה לסייע לאנשים לשלוט בעצמם ולהתייחס לאחרים. עם זאת, תחום זה ידוע לשמצה כקשה במיוחד ללמידה.
 
לכן פרניו ועמיתיו פיתחו כמה דרכים יצירתיות לעודד אנשים לשוחח עם עצמם בזמן שהם נחים בתוך מכונת דימות תהודה מגנטית תפקודית (fmri). כשחקרו את מוחותיהם של אנשים שדיברו לעצמם בתוך ראשיהם, הבחינו אנשי הצוות  שהדיבור הפנימי הספונטני מפעיל חלק אחר של המוח מזה שעבד כשמשתתפי הניסוי התבקשו לומר בקול רם מילים מסוימות. כמו כן, נראה היה שאלה שהדיבור העצמי שלהם התגלם במעין מונולוג הפעילו חלקים אחרים של המוח מאלה שנקלעו לשיחה בתוך ראשם.
 
צילום: איי-אף-פי
צילום של המוח צילום: איי-אף-פי

מוקדם מדי לגזור מסקנות מדוע וכיצד אנשים מדברים לעצמם. עם זאת, המחקר רומז שדיבור עצמי עשוי לספק למדענים רמזים על האופן שבו אזורים שונים של המוח עובדים - הן לבדם והן במשותף עם יתר חלקי המוח.
אולי, הציע פרניו, המילים שאנחנו אומרים לעצמנו יוכלו יום אחד לפצח סודות נוירולוגיים ופסיכולוגיים גדולים יותר. עד אז יש עוד הרבה מה לגלות - וגם אינסוף שיחות שאנו צריכים לערוך בינינו לבין עצמנו.
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך

המומלצים