בנאס"א נערכים להחזיר חיים למאדים עד 2050

חוקרי סוכנות החלל התכנסו כדי לחשוב על דרכים ליישב את הכוכב האדום. בין היתר הוצגה תוכנית להשבת השדה המגנטי של מאדים מה שיוביל ליצירת אטמוספירה שתאפשר חיים

אסף גולן | 8/3/2017 12:27
תגיות: נאס"א,מאדים,החלל החיצון
האם ניתן ליישב את כוכב הלכת האדום - מאדים? החלום הזה מסתבר עומד בראשם של אנשים רבים בהם חוקרים מרכזיים בתחום החלל: בכנס גדול שנערך לאחרונה ביוזמת סוכנות החלל האמריקאית נאס"א נידונה ברצינות האפשרות של יישוב כוכב הלכת מאדים. הדיון נערך תחת הכותרת אתגרי "2050" ובו נידונו השאלות הקשורות למאדים כמו אובדן האטמוספירה שלו בעקבות חסרונו של שדה מגנטי שיגן עליו מסערות שמש כפי שהשדה המגנטי של כדור הארץ מגן עליו.

הקונצנזוס המדעי בעניין סובר כי היה מגן מגנטי סביב הכוכב בעבר ומסיבה לא ברורה הוא אבד לפני כ-4.2 מיליארד שנים. אובדן המגן אפשר לכוחות חיצוניים חזקים ולסערות קשות מהשמש לפגוע בכוכב ולהרוס את האטמוספירה שלו שחלקים גדולים ממנה התנדפו הזה לחלל. עד אז סבורים המדענים האווירה על הכוכב הייתה יותר ידידותית לחיים ויתכן שאף היו בו מים זורמים.
 
AFP
בקרוב חיים על המאדים? AFP

הדיון עסק בהקשר לכך בשאלה האם ניתן למנוע מרוחות השמש להמשיך לפגוע בכוכב מאדים ובכך להחזיר לו חלק מהאטמוספירה שאבדה לו. מתברר כי ד"ר ג'ים גרין, אחד החוקרים הבכירים בסוכנות, סבור שמבחינה הנדסית ניתן לייצר למאדים שדה מגנטי מלאכותי ובכך להשיב לו במשך מספר שנים מועט תנאי ישיבות טובים יותר עקב יצירה מחודשת של לפחות מחצית מהאטמוספירה שלו. החוקרים שהביא ד"ר גרין ציינו כי אמנם על פניו מדובר ברעיון שאפתני עד בדיוני אבל המחקר בתחום ראשוני ויתכן שניתן למצוא דרכים מעשיות לעשות זאת.

ההשבה הזו של האטמוספירה תגרום לדעת החוקרים להעלאה של הטמפרטורה בכוכב עד כדי האפשור של הקרח שמצוי בקטבים שלו לחזור להיות נוזל. בנוסף הלחץ האטמוספרי על פני הכוכב יהיה יותר טוב וקרוב יותר ללחץ שקיים על פני כדור הארץ. ג'ים גרין טען שהשיטה הזו טובה הרבה יותר מהצעתו של מנהל הסוכנות לפוצץ פצצת אטום באחד הקטבים כדי לייצר מים נוזליים בכוכב.

המדענים לא רק הציעו את הרעיון אלא הם בחנו מספר סימולציות ממשית להנחת מחסום מגנטי בין מאדים לבין השמש בנקודה לה הם קראו 1L. הבדיקה הראתה כי מחסום כזה יעלה את הטמפרטורה בכוכב ב-4 מעלות מהלך שיגרום להמסת הפחמן הדו חמצני בקטבי הכוכב, מהלך שיחולל בהדרגה אפקט חממה ממשי והטבת תנאים עד השבה חלקית של האוקיאנוסים במאדים.

"כבר כיום אנחנו מבינים יותר טוב איך אפשר לייצר מגן מגנטי ואנו מניחים שעם התעצמות המחקר נוכל ממש ליישם את השיטה הזו. ככה נוכל להנחית בבת אחת כמות עצומה של ציוד על מאדים מבלי שהציוד והאנשים יהיו חשופים לקרינת שמש חזקה. ברור שמדובר בפרויקט שאפתני עם עלות דמיונית אבל המחשבה על יישוב עוד כוכב שווה את ההשקעה הזו", אמר ד"ר גרין.

היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך

המומלצים