הודעה דרמטית של נאס"א: נמצאו שבעה כוכבי לכת חדשים
הכוכבים נמצאו סביב כוכב שמש, במרחק 40 שנות אור מכדור הארץ. שלושה מהם ממוקמים בחגורת המים וייתכן שיש עליהם מים גלויים. מדובר בצעד גדול לקראת התשובה לשאלה האם אנו לבד ביקום
סוכנות החלל האמריקאית כינסה הערב (ד') מסיבת עיתונאים דרמטית שבה הודיעה על מציאת שבעה כוכבי לכת חדשים. כוכבי הלכת נמצאו סביב כוכב שמש במרחק 40 שנות אור מכדור הארץ. שלושה מהם ממוקמים בחגורת המים וייתכן שיש עליהם מים גלויים. התגלית החדשה מהווה צעד גדול לקראת התשובה לשאלה האם אנו לבד ביקום.כוכבי הלכת החדשים שנמצאו:
שבעת הכוכבים, דמויי כדור הארץ, נעים סביב כוכב שמש (גמד קר). מתוך השבעה, שלושה מצויים בטווח שמאפשר את קיומם של מים גלויים, ויתכן שאכן ישנם מים כאלה עליהם. עוד ישנה האפשרות שבתנאים אחרים גם על הכוכבים האחרים יש מים.
התגלית החדשה מחזקת מאוד את האפשרות למציאת חיים בכוכבים אלו. באחד הכוכבים ככל הנראה יש עדויות של ממש למים גלויים. הכוכבים גלויים וקרובים אחד לשני במרחקים שבהם ניתן לראות זה את זה כמו כדור הארץ והירח.
מדובר בגילוי הכי מרגש בתחום בעשורים האחרונים. חשיפת הכוכבים - שגודלו של כל אחד מהם קרוב לזה של כדור הארץ - מלמדת על קיומו של מערכת שמש ממשית.
אחרי המערכת החדשה שנחשפה קל לעקוב, מכיוון שהשמש שלהם חלשה יותר מזו של כדור הארץ. אפשר לחשב את מרחק כל כוכב מהשמש החדשה הזו, זאת כמובן על ידי ההסטות באור השמש כשהכוכבים עוברים לידה. היום כבר אפשר ללמוד על האטמוספירות של הכוכבים, ישנן עדויות שהכוכבים הם סלעיים וייתכן שיש עליהם מים. באחד הכוכבים קיימות אותן טמפרטורות של כדור הארץ.

הודעה דרמטית של נאס''א. מערכת כוכבי הלכת שהתגלתה
צילום: EPA
המערכת החדשה מוכיחה כי יש מערכות שמש דומות מאוד לזו שלנו, עם הרבה כוכבים סלעיים בתוך חגורת החיים. הממצא נחשב למיוחד ומרגש מכיוון שמדובר במערכת שממש מקבילה לזו של כדור הארץ. בעקבות התגלית, כל הטלסקופים החזקים מופנים כעת אל המערכת החדשה והמאמץ האסטרונומי האנושי כולו מופנה כעת לבחון אותה.
בקרב המדענים נעשה מאמץ ממשי להבין את המערכת, את האטמוספירה שלה ואת הקרקע, ולראות האם יש גזים שמלמדים על חיים. בעבר נמצאו כבר הרבה מערכות עם כוכבי לכת בחגורת החיים, אבל אף פעם לא נמצאה מערכת כזו. האתגר כעת הוא לייצר לייצר טלסקופים שיהיו מסוגלים לצפות בכוכבים החדשים.
בעקבות התגלית המרגשת, נראה שאנחנו מתקרבים לענות על השאלה האם אנו לבד בחלל. לשאלה כמה כוכבי לכת ניתנים ליישוב בחלל עונים המדענים כי אין להם דרך לדעת, אבל ככל הנראה יש הרבה כוכבים שדומים לכדור הארץ וצריך למצוא אותם.

מערכת כוכבי הלכת שהתגלתה
הדמיה: ESO
כרגע אין ממש הוכחה למים על אחד הכוכבים החדשים שנמצאו, אך מעתה יופנה מאמץ אדיר בנושא כדי להבין האם זה אפשרי שיימצאו מים, זאת מכיוון שמבחינה טכנית הכוכבים נמצאים ממש בטווח המים הנוזלים.
עוד מדובר כרגע במערכת יציבה סביב שמש קרה ולכן היא מעניינת. לשאלה האם נקראו שמות לכוכבים המדענים הנבוכים ענו כי כרגע יש להם רק מספור מדעי. לשאלה האם הכוכבים חולקים מערכת אטמוספרית אחת, אמרו המדענים שזה אפשרי אבל קשה לדעת.
המדענים מעריכים שתוך שלוש שנים נדע על הכוכבים החדשים הרבה יותר. המדענים האזינו לכוכבים האלו לברר האם יוצאים מהם אותות תבוניים, אך גילו כי אין כאלו. בכל מקרה הם אומרים שזו תגלית מסוג חדש והם מעריכים שהיא הראשונה בסדרה. לדבריהם, אם יש חיים על הכוכבים האלו כנראה שלא מדובר בתרבות גבוהה או בתרבות שפועלת כמו האנושות.
נכון לעכשיו, אין דרך להגיע לכוכבים האלו אבל ייתכן שבעתיד יהיה דרך להגיע, ולכן כדאי לחקור את הכוכבים. הכוכב ההורה, המכונה TRAPPIST-1, הוא גרם שמימי קטן בקבוצת הכוכבים "אקווריוס". הוא ממוקם במרחק של כ-40 שנות אור מכדור הארץ.

הדמיה של הכוכב טראפיסט שנמצא
צילום: AP
TRAPPIST-1 הוא כוכב קטן בהרבה מהשמש שלנו - המסה שלו היא רק שמונה אחוזים משלה - והרבה פחות חם ממנה. הוא דומה במידותיו יותר לכוכב הלכת צדק, אבל הוא בכל זאת שמש - כלומר כוכב המייצר אנרגיה בתהליכי היתוך גרעיני ופולט אור וחום.
שלושת כוכבי הלכת שהתגלו סביבו קרובים אליו הרבה יותר מהמרחק בין כדור הארץ לשמש, אך החוקרים העריכו כי בגלל שהוא פולט הרבה פחות חום, אפשר שהם נמצאים בטווח המכונה "האזור הישיב".
במאמר בכתב העת Nature החוקרים מדווחים שחמישה מכוכבי הלכת הם בעלי מסה דומה לזו של כדור הארץ (b, c, e, f, g) והשניים האחרים (d, h) קטנים מעט יותר. על פי המסה והגודל חישבו החוקרים את הצפיפות המשוערת של כוכבי הלכת, והגיעו למסקנה כי ששת כוכבי הלכת הפנימיים (b עד g) עשויים להיות בעלי הרכב סלעי, ולא כוכבי לכת עשויים מגז.
החוקרים גם סבורים כי הצפיפות של כוכב הלכת f עשויה להעיד על סביבה עשירה בחומרים נדיפים כמו מים, והם מציינים כי לגבי האחרים לא הושגו מדידות מדויקות מספיק.
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg