הדרך למלחמה בטרור עוברת בענן

רשויות האכיפה חייבות למצוא דרכים כיצד ניתן לעשות שימוש גם במידע מבוסס הענן

שחף רוזנסקי | 6/12/2015 10:15
המידע הזמין במכשירים הניידים יכול ללמד אותנו על שיחות שהתקיימו, הודעות שנשלחו כאשר יחד עם ניצול יכולות ה-GPS של המכשיר ניתן גם לאכן אותן ולאמת היכן היה בעל המכשיר בכל רגע נתון. מעבר לכך היעד הבא של אנשי החקירות נמצא ממש מעבר לפינה או יותר נכון בענן. מידע מבוסס-ענן מהווה מכרה זהב וירטואלי של ראיות פוטנציאליות עבור גורמי אכיפת החוק. בשילוב עם המידע הקונבנציונאלי שניתן "לשאוב" מטלפונים ניידים, מידע מבוסס-ענן מספק לעיתים קרובות את הקשרים הנחוצים לחוקרים כדי להבין את התמונה המלאה ולפענח תיקים.

בשנים האחרונות, יותר ויותר מידע מאוחסן בענן כאשר הן חברות והן יחידים תרים אחר שיטות וירטואליות לאחסון מידע, שיספקו גמישות מוגברת וגישה קלה. עובדה זו מתיישבת עם כמות המשתמשים במדיה חברתית. בבריטניה למשל, יש 38 מיליון משתמשי מדיה חברתית– שיעור מדהים של 59% מהאוכלוסייה – ברור שבעת חקירת תיק פלילי, החוקרים פשוט אינם יכולים להרשות לעצמם לפסוח על מידע חברתי, אשר מאוחסן, מן הסתם, בענן. נציין כי מתוך 38 מיליוני המשתמשים ברשתות החברתיות בבריטניה, 30 מיליון, המהווים 79%, משתמשים במדיה החברתית בטלפונים הניידים שלהם, עובדה המדגישה את חשיבות הטלפונים הניידים בשליפת ראיות חיוניות במהלך חקירות.

 
צילום: AP
שוטרים חמושים ברחובות ניו-יורק לאחר הפיגוע בפריז צילום: AP


במידע מבוסס ענן אנו מתכוונים לכלל האפליקציות ושירותי אחסון המידע כאשר הפופולריים שבהם הם: פייסבוק, טוויטר, איסטגרם ועוד...עם זאת, ישנם מספר אתגרים הניצבים בפני החוקרים בבואם להשיג את המידע מהענן. האתגר הראשי הוא נושא הפרטיות. המידע הנמצא בענן הינו מידע פרטי השייך למשתמש, אשר במקרים רבים גם מגדיר אותו באופן אקטיבי ככזה שאינו מעוניין שיהיה נגיש למשתמשים אחרים- אך מה קורה כשהמשתמש ביצע פשע? זו כבר שאלה משפטית שמן הסתם בכל מדינה ומדינה תהיה עבורה תשובה שונה.

האתגר השני הוא נושא הגישה. החוקרים נדרשים לגישה למידע זה כאשר הוא בעל חשיבות עליונה לעבודת החקירה בתיק הפלילי. הבעיה היא, שלעיתים על החוקרים לפנות אל ספקיות השירות, במידה ואין ברשותם את ההרשאות או היכולת לגשת אל שם המשתמש והסיסמה, וזהו תהליך שאורך זמן. צוות חקירה המבקש מידע פרטי בענן מחברה הנמצאת באותה מדינה בה מתבצעת החקירה, צפוי לעמוד בפני תהליך אשר יימשך בין שבועות לחודשים עד לקבלת המידע. כאשר רוצים לבקש את המידע ממדינה אחרת, ובמקרה של חקירות המתבצעות באירופה, רובן המוחלט של ספקיות השירות הגדולות הינו בארה"ב, קבלת המידע עשויה להתארך ולקחת עד שנה. בחקירות פליליות כשיש חשיבות ללוחות הזמנים מדובר באתגר שחובה להתמודד עמו.


- כל התכנים הכי מעניינים - בעמוד הפייסבוק שלנו

אתגר נוסף הינו שימור פרונזי של המידע. קיימת חשיבות עליונה לכך שצוות החקירה ישיג ויטפל בכל מקורות המידע הפרטי בזהירות והתחשבות גבוהות. במקרה של שליפת מידע ראייתי מהענן, על החוקרים להיות בטוחים בכך שהמידע שנשלף מספקית השירות הינו אותנטי וניתן להתחקות אחריו, ולפיכך יהיה קביל ועמיד בבית המשפט.

הבעייתיות שהצגנו כאן יכולה להיפתר במקרים כשמכשיר הטלפון הנייד נתפס במהלך חקירה, רשויות האכיפה יכולות לגשת בצורה קלה ומהירה יחסית למידע פרטי מבוסס-ענן ע"י שימוש בפרטי ההתחברות שנלקחו מהמכשיר הנייד של החשוד או הקורבן- כמובן בהתאם לחוק הנהוג בכל מדינה.

חשוב להדגיש כי, התגברות על המכשולים העומדים בפני החוקרים על מנת להשיג מידע מבוסס הוא אתגר שיש להתמודד עמו, אך "התגליות" שהם יכולים לעמוד מולם לאחר מכן יכולות להיות יקרות מפז לצורך המשך החקירה, גיבוש הראיות והשגת הרשעה או זיכוי. אי-בחינה של מידע זה עלולה בקלות להוביל להחמצת הזדמנויות וכן לתוצאות חמורות בהרבה במהלך חקירה.

הכותב הוא מנהל מוצר בחטיבת המיידע הראייתי של סלברייט

היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

המומלצים