ראשי > סטייליסימו > בריאות וכושר > כתבה
בארכיון האתר
מרגרינה רגילה או "בריאה"?
הדיאטנית נאוה רוזנפלד קובעת עמדה נחרצת, אבל האם אתם יודעים למה בדיוק?
לכתבה הקודמת דפדף בסטייל לכתבה הבאה
נאוה רוזנפלד
30/5/2005 10:04
מרגרינה היא מוצר בסיסי במקרר הישראלי, ונצרכת בארץ פי שלושה יותר ממדינות מערביות אחרות. הסיבה העיקרית
להבדל הוא השימוש במרגרינה מטעמי כשרות, והעובדה שמרגרינה היא רכיב שכיח באפייה הביתית ובכלל.
נבדקים
מרגרינה רגילה (ערכים ממוצעים ל-100 גרם): אנרגיה, 720 קלוריות; חלבון, 0 גרם; פחמימות, 0 גרם; שומנים, 80 גרם; שומן רווי, 21.6 גרם; כולסטרול, 0 מ"ג; חומצות שומן טראנס, למריחה 6.4 גרם/לאפייה 20 גרם.

מרגרינה "בריאה" (ערכים ממוצעים ל-100 גרם): אנרגיה, 540 קלוריות; חלבון, 0 גרם; פחמימות, 0 גרם; שומנים, 60 גרם; שומן רווי, 16.5 גרם; כולסטרול, 0 מ"ג; חומצות שומן טראנס, פחות מ-1 גרם.
מרכיבים
תפריט מאוזן מכיל מזונות מקבוצות שונות: פחמימות, חלבונים וגם שומן. ידוע שהגוף מייצר שומן בעצמו, אך לא את כל סוגי השומן שחיוניים לתפקוד תקין של הגוף, ולכן גם בעודף משקל יש לצרוך שומן בתפריט (30 אחוז מסך הקלוריות היומי), אבל חשוב אילו סוגי שומן אנחנו אוכלים.

ההבדל המהותי בין מרגרינה רגילה למרגרינה בריאה הוא שהאחרונה כמעט שאינה מכילה חומצות שומן טראנס. אלה נוצרות בתהליך כימי (הקשיה) להפקת מרגרינה משמן. שומן הטראנס מזיק לבריאות. הוא מעלה את רמות הכולסטרול ה"רע", LDL, ואת הסיכון למחלות לב. המרגרינה הבריאה מכילה שמנים צמחיים בלתי רוויים, שתורמים לרמות כולסטרול מאוזנות ולבריאות הלב. מקור השומן הבלתי רווי הוא בשמנים, כמו שמן חמניות, תירס, סויה, חריע (חד בלתי רווי) ושמן זית, זיתים, שמן קנולה, אבוקדו וטחינה (רב בלתי רווי).

במרגרינה הבריאה של מזולה-יוניליוור, להבדיל מזו של עץ הזית, יש גם חומצת שומן אומגה 3. זו חסרה יותר בתפריט ובעלת תרומה להורדה של כולסטרול בדם. מקורה בדגים (מקרל, הרינג, סלמון, סרדינים), בעלים ירוקים ובאגוזי המלך.
השורה התחתונה
המרגרינה המסורתית מכילה את השומן המוקשה וחומצות שומן טראנס בכמות גדולה ביותר, ולכן יש להימנע מצריכתה. גם אם תשתדלו מאוד לא לאכול אותה, קשה להתחמק. היא נמצאת במאפים, בבצק עלים, בחטיפים ועוד (מכונה שומן צמחי מוקשה). מומלץ להשתמש בשמנים ולא בשומנים מוצקים. שומן בלתי רווי כמו זה שבמרגרינה הבריאה מצמצם את הסיכוי למחלות לב וכלי דם. אף על פי כן עדיף לקבל אותו מהמזונות שהוזכרו ולא מהמרגרינה.

יצרניות המרגרינה הבריאה מקדימות את החקיקה בישראל, שאינה מגבילה שימוש בשומן טראנס. דנמרק, למשל, אוסרת על שימוש בשומן טראנס במזון. בארה"ב תחול חובת סימון ערכים של חומצות טראנס על אריזות מוצרים החל מהשנה הבאה.

נאוה רוזנפלד היא דיאטנית קלינית, מנהלת המכון לתזונה נכונה.
אופנה
עיצוב
אוכל
  מדד הגולשים
ואפל בלגי עם קצפת ...
                  22.58%
הריח בחינם
                  8.6%
המהפכה הצרפתית
                  8.6%
עוד...

בריאות וכושר
סלח לי, דוקטור, יש לך אש?  
האופרה העירה חולה מתרדמת  
אז כמה אתם באמת מוציאים על סיגריות?  
עוד...