 |
האוכל בפסח עתיר בשומן במיוחד, ולא נשכח ששבעה ימים של אוכל כזה אכן יכולים להוסיף לנו כמה קילוגרמים מעצבנים. לדעתי, רוב האנשים משמינים בעיקר ביום-יום שלהם ולאו דווקא בחגים, אך בהחלט אפשר בקלות רבה לעלות כמה קילוגרמים מעצבנים ב-7 ימי חג עתירי אוכל. אנשים ששמרו על דיאטה והשילו בעמל רב את הקילוגרמים היקרים במשך תקופה ארוכה עלולים להחזיר את רובם.
כדי להיכנס למצב רוח של עשייה ושיפור הנזקים,
אני מציעה להגדיר עלייה במשקל בזמן החגים כעלייה לצורך ירידה. מסתיימים החגים ואנו נתחיל מחדש לשמור, לרזות ואולי נצליח בחג הבא לא להשמין. אלה החיים: מפריזים, משלמים את המחיר אך לא מאוחר לתקן את המצב.
אחרי החג שכולו מצות, כדאי לחזור במהירות למציאות היום יומית שכולה לחם. כדי שתוכלו במהירות לחזור לעצמכם ולהוריד את הקילוגרמים המיותרים וכדי להיכנס לבגדי הקיץ, להלן 10 עצות שימושיות:
1.לשתות 10-8 כוסות שתייה ביום - מים, סודה, משקאות דיאטטיים, תה מכל סוג או (לא הרבה) קפה. לא להוסיף סוכר למשקאות, להשתמש בממתיק מלאכותי.
2.לאכול ארוחות קטנות המחולקות על פני כל היום, כל 4-3 שעות. את הארוחה אפשר להרכיב מכריך - 2 פרוסות (רצוי לחם קל), עם שכבה דקה של ממרח (לבחירתכם: גבינות עד 5%, אבוקדו, טחינה, חומוס, איקרה, פרוסת פסטרמה או סלמון, טונה, סרדין, סלט חצילים ועוד), או כוס (לאחר בישול) של אורז/ פסטה/ גריסים/ קטניות מיובשות, או בטטה או תפו"א.
3.חשוב ללוות כל ארוחה בשפע של ירקות - טריים, מבושלים, מוקפצים, מכל הסוגים ובכל הצבעים, פרט לתפו"א, בטאטה, תירס וקטניות יבשות. את הירקות מותר לאכול גם בין הארוחות.
4. להגביל את כמות הפירות - עד 2-1 ביום. לא לשתות מיצי פירות ולא לאכול סלטי פירות.
5. לאכול 3-4 פעמים בשבוע סוגי בשר רזה (עוף, הודו או בקר - פילה או סינטה), או דג בליווי שפע של ירקות, ללא תוספות אחרות. חשוב לאכול מאכלי בשר ללא עור, שומן או ציפוי מפירורי לחם או קמח וללא רטבים שמנים.
6. חשוב לצרוך כל יום 3-2 כפות שמן זית או שמן קנולה, בסלט או בבישול, וגם מותר לטגן בשמנים אלה ביצה או בשר או להקפיץ בהם ירקות.
7. חשוב לאכול ביצים בכל צורת הכנה 4-3 פעמים בשבוע.
8.לאכול פעם ביום מוצר חלב (שאינו מומתק בסוכר) עד 5% שומן. לדוגמא, 3-2 כפות גבינה לבנה או לבן או יוגורט טבעי, או מעדן חלב דיאטטי.
9. מותר לצאת למסעדה, שם אפשר להזמין מנה בשרית (סטייק עוף או פרגית, או פילה בקר, או שיפודים או דגים או פירות ים, אוכל סיני או יפני, בכפוף לכללים בסעיף 5), בתוספת שפע של ירקות או, לחליפין, לבחור במנה (לא גדולה) של פסטה ברוטב עגבניות או עם שמן זית ועשבי תיבול, גם עם ירקות.
10. כדאי לוותר על מנות אחרונות וממתקים. אכילה תכופה של כל 3-4 שעות תעזור לכם לעשות זאת.
11. ולא לשכוח דבר חשוב נוסף: נצלו את מזג האוויר הנפלא להליכה של 30-45 דקות 4-5 פעמים בשבוע או לכל פעילות מתונה אחרת, לפי בחירתכם.
|
 |
 |
 |
 |
|
 |
 |
 |
 |
|
יומיים של גבינה
|
 |
|
 |
 |
 |
|
כדי לזרז את התהליך, אפשר לעשות במשך 1-2 ימים בשבוע בלבד את מה שנקרה מונו דיאטה, כלומר דיאטה חד-גונית המורכבת מסוג אחד בלבד של מזון. יש כמה דוגמאות של דיאטות חד-גוניות קצרות-טווח כאלה:
דוגמה א': לאכול במשך יום 500-750 גר' גבינה לבנה עד 5% שומן וירקות ללא הגבלה, בכל צורת ההכנה, לשתות 10-12 כוסות נוזלים. לחלק את האוכל לארוחות קטנות כל 3-4 שעות. אפשר להוסיף 2-3 כפיות שמן ביום כדי להכין ירקות יותר טעימים.
דוגמה ב': לאכול במשך יום 5-6 גביעים של מעדן חלב דייאט ו-250 גר' גבינה לבנה עד 5%, ירקות ללא הגבלה, כמו בדוגמה הקודמת. לשתות 10-12 כוסות נוזלים.
דוגמה ג', המתאימה לאלה שאינם יכולים להסתדר ללא פחמימות: 4-5 מנות דייסת קוואקר ביום, שיש לאכול כל 3-4 שעות. הוראות הכנת הדייסה: לבשל 3 כפות שיבולת שועל יבשה ב-2/3 כוס מים ו-1/3 כוס חלב, להוסיף אבקת ממתיק מלאכותי, אבקת קינמון למי שאוהב, ויש גם כאלה המעדיפים את הדייסה דווקא עם מלח. ירקות ללא הגבלה, כמו בדוגמאות הקודמות. לשתות 10-8 כוסות נוזלים.
אזהרה: את דיאטות המונו מותר לעשות ליום-יומיים בלבד פעם בשבוע! המשך דיאטה כזאת מעבר ליומיים לא יועיל, לא יוריד במשקל ועלול להזיק. ראו הוזהרתם.
אולגה רז היא תזונאית קלינית, מנחת סדנאות הרזיה "לאכול לחם ולרזות" במרכז רפואת המאה בת"א. |  |  |  |  | |
|