ראשי > סטייליסימו > בריאות וכושר > כתבה
בארכיון האתר
בולונז או רוטב עגבניות?
הדיאטנית נאוה רוזנפלד שוברת את השוויון בין שתי גרסאות הפגטי הטעימות האלה
לכתבה הקודמת דפדף בסטייל לכתבה הבאה
נאוה רוזנפלד
14/3/2005 13:06
ספגטי הוא מאכל אהוב, ולא רק על האיטלקים. מבוגרים כילדים בוחרים בפסטה כמאכל האהוב עליהם. זמינות הפסטה וקלות ההכנה אף הן תורמות לפופולריות
שלה. אפילו הורים לסרבני אכילה עקשנים מודים שספגטי הוא מהמנות שילדיהם "עלולים" לבקש מהם תוספת. 

בעבר נערכה השוואה במדור
בין אורז מלא לאורז לבן. כך גם בפסטה, התרומה התזונתית של הפסטה תעלה לאין שיעור אם זו תהיה פסטה "מלאה", שעשירה יותר בוויטמינים, במינרלים ובסיבים תזונתיים. 
הנבדקים
ספגטי בולונז, אנרגיה - 450 קלוריות בממוצע למנה.

ספגטי ברוטב עגבניות, אנרגיה - 350 קלוריות בממוצע למנה.

המרכיבים
בארוחה הכוללת ספגטי, הפסטה בדרך כלל אינה "תוספת", אלא מנה בפני עצמה, לעומת פחמימות כמו אורז או תפוחי אדמה. בגלל הכמות זו המנה העיקרית, ומתלווים אליה ירקות טריים כסלט, אם בכלל. כך שההשוואה בין ספגטי בולונז לספגטי ברוטב עגבניות היא למעשה השוואה בין מנת בשר למנת ירקות.

הבשר, שרובו רקמת שריר של פרה או עוף, מהווה מקור טוב לחלבון וכן לוויטמינים מקבוצת B ולמינרלים כמו ברזל וזרחן. החלבון, שבונה את התאים והרקמות, מהווה גם מרכיב עיקרי בהורמונים, באנזימים ועוד. החלבון מורכב מיחידות הנקראות חומצות אמינו. בבשר ישנן כל חומצות האמינו החיוניות לגוף (בחלבונים מעולם הצומח חלק מחומצות אלה אינן בכמות המספקת, ולכן יש ליצור צירוף שיעלה את ערך החלבון, כמו שילוב של קטנית עם דגן בתבשיל מג'דרה). ברזל , שמשתתף בהובלת חמצן מהריאות לתאי הגוף, נמצא בצורה זמינה לגוף, כלומר נספג טוב, שלא כמו ברזל ממקור צמחי.

לאלה שממעיטים באכילת ירקות, קל יותר לאכול אותם בתבשיל, ושילוב של ירקות עם מאכל אהוב כמו פסטה יכול לקדם את צריכת העגבניות. העגבנייה מכילה ויטמין A (ביטא קרוטן), ויטמינים מקבוצת B וויטמין C (שנהרס בחום). הליקופן הוא פיגמנט הצבע האדום של העגבנייה, ויתרונותיו הבריאותיים הם בעצם היותו בולם חמצון. הוא פוגע ברדיקלים חופשיים שגורמים להאצת תהליך ההזדקנות, וכן תורם גם לצמצום הסיכון למחלות סרטן.
השורה התחתונה
לכל מזון תרומה תזונתית ייחודית, לכן לגיוון המזונות חשיבות רבה. הגיוון הוא עיקרון בסיסי לתפריט מאוזן. תכולת החלבון והברזל בבשר מכריעה את הכף לטובת הבולונז, במיוחד בתפריט ילדים ונוער שנמצאים בתקופת גדילה והתפתחות. 

נאוה רוזנפלד היא דיאטנית קלינית, מנהלת המכון לתזונה נכונה
אופנה
עיצוב
אוכל
  מדד הגולשים
ואפל בלגי עם קצפת ...
                  22.58%
הריח בחינם
                  8.6%
המהפכה הצרפתית
                  8.6%
עוד...

סלט ירקות או מרק ירקות?

בירה או יין אדום?


בריאות וכושר
סלח לי, דוקטור, יש לך אש?  
האופרה העירה חולה מתרדמת  
אז כמה אתם באמת מוציאים על סיגריות?  
עוד...