 |
/images/archive/gallery/263/296.jpg קרלסברג.
צילום: יחסי ציבור  |
|
|
הדיאטנית נאוה רוזפלד יורדת לעומקה של עוד שאלה קלאסית. נחשו מי לוקח |
|
|
 | דפדף בסטייל |  | |
נאוה רוזנפלד 21/2/2005 10:05 |
|
|
|
|
 |
צריכת האלכוהול, היין, הבירה ואחרים נמצאת אצלנו בסימן עלייה בשנים האחרונות, אך עדיין לא מגיעה לכמויות ששותים באירופה (למרות שהיינות שלנו זוכים במדליות
בתחרויות בינלאומיות). בדרך כלל הבחירה באלכוהול היא או יין או בירה ולא שניהם ביחד, אולם לעתים נוסף משקה אלכוהולי "לפני" כמתאבן או "אחרי" כקינוח.
|
 |
 |
 |
 |
|
 |
 |
 |
 |
|
הנבדקים
|
 |
|
 |
 |
 |
|
בירה (ערכים ממוצעים ב-100 מ"ל): אנרגיה - 40 קלוריות; כוהל - 4.5 אחוזים. בפחית בירה 330 מ"ל, 130 קלוריות. יין אדום (ב-100 מ"ל): אנרגיה - 85 קלוריות; כוהל - 13 אחוזים; בכוס יין כ-100 מ"ל, 85 קלוריות.
|
 |
 |
 |
 |
|
 |
 |
 |
 |
|
מרכיבים
|
 |
|
 |
 |
 |
|
האלכוהול הוא אחד מקבוצת חומרים אורגניים שנוצר מתסיסה של סוכר בעזרת שמרים. המקור לסוכר בבירה הוא לתת (שעורה נבוטה) וביין - ענבים. האלכוהול מספק שבע קלוריות לגרם. לשם השוואה פחמימות וחלבונים מספקים ארבע קלוריות לגרם, ושומן מספק 9 קלוריות לגרם אחד. כך שערכם הקלורי של הבירה והיין עולה ככל שאחוז האלכוהול גבוה יותר. בצרפת, שתפריטה עתיר בכולסטרול, נמצא, באופן מפתיע, מספר מועט יחסית של חולים במחלות כלי דם ולב. אחד מגורמי הסיכון לחלות הוא ערכים גבוהים של כולסטרול בדם. המנגנון עדיין אינו ברור, אך נראה ששתייה קבועה של יין אדום מצמצמת את הסיכוי למחלות לב, זאת בזכות הפנולים שנמצאים בקליפת הענב השחור (ונותנים לו גם את צבעו) - ובעקבות כך נמצאים גם ביין. הבירה מכילה ויטמינים מקבוצה B וקצת מינרלים. בגלל שהיא משקה מוגז, לעתים השתייה מלווה בנפיחות.
|
 |
 |
 |
 |
|
 |
 |
 |
 |
|
השורה התחתונה
|
 |
|
 |
 |
 |
|
משננים ללא הפסקה ובצדק ש"אם שותים לא נוהגים". האלכוהול משפר את מצב הרוח, מעלה את הביטחון ומעורר לאחר השתייה, אך ככל שעובר הזמן וכמות השתייה גדלה, ההשפעה משתנה: הריכוז ומהירות התגובה יורדים, ויש תחושת עייפות וכבדות. חשוב לזכור גם את ערכם הקלורי של המשקאות האלכוהוליים, ולהתייחס אליהם כאל ממתקים. מי ששומר על גזרתו חייב לקחת בחשבון שאלכוהול תורם מספר קלוריות לא מבוטל. אפשר לשתות, אבל להקפיד על כמויות מתונות של כוס או שתיים ביום לכל היותר ולשתות עם הארוחה ולא על בטן ריקה, אז האלכוהול לא נספג באטיות כרצוי בקיבה ובמעיים ועולה מהר לראש. חולי סוכרת צריכים לשים לב לצריכת אלכוהול שכן הוא סוג של סוכר. לחולי צליאק, הצמודים לתפריט ללא גלוטן, לא ממולץ לשתות בירה או וויסקי (שחומר הגלם בהם מכיל גלוטן), למרות שבגלל תהליך הזיקוק, לא צריכה להיות בעיה. בשנת 1992 פורסמה פירמידת מזון חדשה שמתארת את חלוקת המזון לקבוצות ולכמויות. בפירמידה החדשה מופיעה אפשרות לצריכה מתונה של אלכוהול. בזכות ה"פרדוקס הצרפתי", מומלץ יותר לבחור בכוס יין אדום על-פני בירה.
נאוה רוזנפלד היא דיאטנית קלינית ומנהלת המכון לתזונה נכונה |  |  |  |  | |
|
|
|
|
|
|
|
|