ראשי > סטייליסימו > בריאות וכושר > כתבה
בארכיון האתר
אם לא תאכל לא תגדל
מסתבר שגם פעוטות סובלים מהפרעות אכילה, ויכולים להידרדר עד לאנורקסיה ובולימיה. קשר לקוי עם ההורים הוא הגורם העיקרי לתופעה, והנזק עלול להיות בלתי הפיך
לכתבה הקודמת דפדף בסטייל לכתבה הבאה
ד ן א ב ן
13/1/2005 10:05
אתם נותנים לו כפית של "גרבר", והוא מתחיל לבכות ופולט את המזון מהפה. אתם נותנים לו בקבוק, והוא מסרב למצוץ אותו. יכול להיות שהוא רק בן חצי שנה, אבל הוא כבר מסרב לבלוע מזון. שימו לב, מדובר בתמרור אזהרה: ייתכן מאוד שהתינוק שלכם מפתח הפרעת אנורקסיה של גיל הינקות.
 
אם תנסו להאכילו בכוח, הוא עלול להתחיל להקיא בנמרצות, ולפתח בולימיה.
אם הוא מבוגר בשנתיים ומסרב לאכול מוצרי חלב, פירות וירקות, ומתעקש לאכול רק מול הטלוויזיה-מדובר בסימן מצוקה, ויש סיכוי שהפעוט מראה סימנים ראשונים של השמנת יתר, הפרעות שללא טיפול עלולות להשפיע על ההתפתחות המוחית שלו. בימים אלה נפתחות בארץ מרפאות חדשות, המציעות להורים המוטרדים טיפול בבעיית האכילה של ילדיהם, ואת התמיכה הנפשית הנדרשת.
לא מצליחים להירגע
סרבנות לאכול בקרב פעוטות היא מחלה לכל דבר, ומטופלת תוך שיתוף הילדים בשלבי הטיפול. לפי ההערכות, רבע מהילדים הבריאים סובלים מהפרעת אכילה כלשהי. מבין הילדים שסובלים מהפרעות התפתחות, 80 אחוז יפתחו במקביל גם הפרעת אכילה. במרכז הרפואי תל אביב נפתחה לאחרונה מרפאה חדשה לטיפול בהפרעות אכילה לילדים מהגיל הרך ועד גיל שש. המרפאה פועלת כבר חודשיים במסגרת בית החולים "דנה" לילדים, ומשלבת טיפול על ידי רופאת ילדים, פסיכולוגית, תזונאית, עובדת סוציאלית ואחות ולראשונה גם קלינאית תקשורת. "בחלק מהמקרים הבעיה מסתדרת לבד, או בהתערבות של ההורים. במקרים קשים יש צורך בטיפול", מסבירה ד"ר הדס אבני, מנהלת המרפאה החדשה ורופאת ילדים ב"דנה". כבר מרגע הלידה, מספר רב של הפרעות אכילה עלול להתפרץ. בחודשיים הראשונים לאחר הלידה יכולים ההורים להבחין בבעיות אכילה של התינוק, שנובעות לרוב מבעיה כללית בוויסות החושים שלו.
 
 "התינוק לא מצליח להגיע למצב של רגיעה, שיאפשר לו לאכול כמו שצריך. הוא ישנוני מדי או עצבני מדי. במקרה הזה, הוא עולה לאט מאוד במשקל, או שאפילו יורד", אומרת ד"ר אבני. לעיתים, יש להפרעת האכילה קשר גם לאופי התינוק, ולקשר שלו עם הוריו. "חלק מהאמהות מבחינות בבעיה, ומשנות את יחסן לתינוק", אומרת ד"ר אבני. "הן קוראות את הסימנים נכון יותר, ונותנות מענה הולם לרצונו. למשל, אם הן מבחינות שמפריע לו לאכול במקום הומה, הן יאכילו אותו במקום שקט יותר". אך למרות היכולת להתגבר לבד על הבעיה, לעיתים ההורים לא מצליחים להרגיע את התינוק, ופונים לעזרה. "אם הורים לא מצליחים להתכוונן לפי תחושות התינוק, הם עלולים לפתח חרדה, שיכולה בהמשך רק להחמיר את תגובות התינוק. ללא טיפול, יכול התינוק לפתח הפרעה חמורה יותר בגיל שנה, ואפילו הפרעה התנהגותית בגיל מאוחר יותר".
 
הטיפול במקרים אלו, מצריך ברוב המקרים את לימוד ההורים להבנת צורכי הילד. בגיל חמישה חודשים בערך, עלולה להתפתח הפרעת אכילה מיוחדת, שאופיינית למצבים חריגים של בעיות בתקשורת בין התינוק להוריו, והתינוק יסבול מתת משקל. תינוקות ספורים מגיעים אז לחדר המיון, והרופאים מבחינים בבעיות התקשורת. "התינוק לא יוצר קשר עין, פחות ממלמל, ולעיתים אף מפגין חולשה בשרירים. בהמשך עלולה להתפתח בעיה התנהגותית קוגניטיבית", מסבירה ד"ר אבני.
 
לאחר בדיקה, מתברר לעיתים כי הורי התינוק לא מטפחים את הקשר עימו. "ניתן לראות תינוקות שהוריהם שותים הרבה אלכוהול, ופחות מתייחסים אליהם", אומרת ד"ר אבני. במקרה הזה, הטיפול ייעשה בעירוב עובדת סוציאלית והרשויות, ובמקרים קיצוניים אף דורש אשפוז.

פסיכולוגיה של הפה
אנורקסיה של גיל הינקות היא הפרעת האכילה הנפוצה ביותר בתינוקות, ומופיעה לרוב בגיל שבעה עד תשעה חודשים. "ההפרעה מופיעה במקביל לשלב התפתחותי, שבו התינוק מפגין עצמאות במעבר לאכילת מזון בכפית. אפשר לראות תינוקות שלא מביעים עניין באוכל, ואפילו מסרבים לאכול באופן מופגן. למרות זאת, יש להם קשר טוב עם המטפל. הסירוב אינו מופיע לאחר אירוע דרמטי", מתארת ד"ר אבני. אימהות רבות מגיבות בכעס ובתסכול להפרעות האכילה של ילדיהן. "אלו ילדים שהאימהות שלהן רצות אחריהם עם בננה וכפית. לעומתם, יש תינוקות שיאכלו רק במרפסת או רק מול הטלוויזיה, ויסרבו לאכול ליד השולחן". במקרים אלה נדרש הצוות המשולב לטיפול כוללני, שאורך לרוב שניים עד שלושה שבועות. תרופות לא יעזרו כאן.
 
"במסגרת טיפול פסיכולוגי, אנו עוזרים להורים להבין את הטמפרמנט של הילד, ובסיוע תזונאית אנו מציעים להם תפריט מסוים עבור הילד, עם כללים ברורים: הארוחות צריכות להיות מאורגנות בזמן קצוב, ומקום האכילה יהיה בהחלטת ההורים, אבל יש לאפשר גם לילד עצמאות לקבוע את כמות האוכל. ההורים צריכים לכבד את רצון הילד. הם גם צריכים להעלים מהתפריט את הממתקים, שלרוב משמשים כפרסים". מגיל תשעה חודשים עלולה להתפתח הפרעת אכילה סלקטיבית, הקשורה לסירוב לאכול פריטי מזון מסוימים. החשש העיקרי הוא מאכילת ג'אנק פוד, כשהילד הקטן מוכן לאכול רק מתוקים וחטיפים. מצב זה עשוי להוביל למחסור ברכיבים תזונתיים חיוניים, או להתפתחות השמנת יתר וסיבוכים בלב וכלי הדם בגיל מבוגר. במקביל, עלולה להתפתח בעיה בשרירי הפה, שתשפיע על יכולת הדיבור. "לצורך דיבור, משתמש התינוק באותם שרירים כמו אלה של האכילה. מערכת האכילה מופעלת באופן טבעי, אולם כשיש ירידה בתחושה בפה, מכל מיני סיבות, זה יכול לפגוע במיומנויות האכילה, הלעיסה והבליעה. הלשון גם לא יודעת כיצד להסתדר בתוך הפה, כדי להפיק צלילי דיבור", מסבירה שושי בלקוביץ', שעובדת יחד עם גנית לופו כקלינאית תקשורת במרפאה החדשה במרכז הרפואי תל אביב.
 
הסיבות להפרעות בשרירי האכילה הן לרוב עצביות, וקשורות בעודף או חוסר של רגישות בתוך הפה. "ההפרעה גורמת לתינוקות לא ללעוס טוב, ואז האוכל מתפזר להם בפה. יש תינוקות שמתקשים להחליף מרקמי מזון, למשל לעבור מדייסות למוצקים", מגלה בלקוביץ'. " ככל שהילד יותר קטן, קל לחשוף אותו למזונות חדשים. לכן, כבר מגיל צעיר מומלץ לחשוף תינוקות למגוון רב של מזונות", ממליצה ד"ר אבני. במסגרת הטיפול באנורקסיה של הינקות, מלמדים את התינוק לטעום ממזונות שונים. "כשהילד, למשל, לא אוכל פירות וירקות, אנו מוצאים לרוב שהמשפחה עצמה לא אוכלת הרבה פירות וירקות, ולא קונה אותם. חשוב להסביר להורים כיצד להראות לילד שאפשר לאכול מזונות שונים", וכשהילד מנסה לטעום דבר מה חדש, אסור להראות התלהבות יתר. "יש לקבל זאת בצורה מתונה, ולא לפצוח בריקודים סביבו, כדי שלא ינצל זאת לטובתו".
ארוחת צהריים. אולי תאכל משהו צוציק?
ביטוי לקשר בעייתי
הטיפול אצל קלינאי התקשורת מתבצע בשיתוף עם התינוק, ולא בכפייה. "אם מכריחים את התינוק לאכול, שרירי הלעיסה עלולים לפתח התנגדות לפעולת ההאכלה. הפה של התינוק הוא פרטי, ואם נדחף לתוכו דבר מה, הוא תמיד יתגונן כתגובה בסיסית", מסבירה בלקוביץ'. הפרעת אכילה פוסט-טראומטית מתפתחת בתגובה לאירוע טראומטי בחיי התינוק, שאירע בחלל הפה או מערכת העיכול. "יש פגים שהיו מונשמים במשך תקופה ארוכה, או ילדים שסובלים מ' ריפלוקס' - כשהאוכל עולה לקיבה וגורם לתחושת חומציות", מסבירה ד"ר אבני. במקרים קלים, חושפים המטפלים את התינוקות לצורות אכילה שונות בהדרגה.
 
"לעיתים נותנים לילדים לגעת במזון, והנגיעה וההכנסה הלא-מודעת של היד לפה מעלה את רצונו לטעום". גם מחלות פיזיולוגיות יכולות להוביל להתפתחות של הפרעת אכילה, כמו סיסטיק פיברוזיס, מחלות ריאה או סיבוכים במערכת העיכול. הפרעות האכילה עלולות גם לעבור בתורשה, מהורים לתינוק, אם כי לא ידוע, האם הסיבה היא גנטית או נובעת מהשפעות ההורה על הילד בבית. הטיפול הראשוני במרפאה החדשה בבית החולים "דנה" כולל אבחון הפרעת האכילה אצל התינוק, ובמקרה הצורך התאמת תוכנית התערבות קצרה, הכוללת מספר מפגשים. לאבחון הראשוני ניתן להגיע בהפניה מרופא באמצעות אישור מקופת החולים, או בפנייה ישירה בעלות של 880 שקל.
 
תלונה שכיחה נוספת בגיל הינקות היא ההקאה, שדומה להפרעת הבולימיה בגיל המבוגר. במרפאה לפסיכיאטריה של הגיל הרך בבית החולים "רבקה זיו" שבצפת, תלונות אלה הן שכיחות, בעיקר בילדים מעל גיל שלוש. "יש תינוקות שמתחילים להקיא אחרי הארוחות. אני ראיתי ילדים די צעירים שפתאום, כשאוכל לא טוב להם, הם גורמים לעצמם להקיא. לרוב זה לא קשור לסוג מסוים של אוכל, אלא ביטוי לבעיה רגשית אחרת דרך האוכל", מספרת ד"ר בלה מירוצ' ניק, מנהלת המרפאה.
 
"יש תינוקות שיסכימו לאכול יותר אוכל נוזלי, ויתקשו באכילת מוצקים כמו בשר, כשהפעולה דורשת מאמץ". הטיפול המוצע בצפת יערב לרוב את ההורים. "יש מקרים שבהם ההפרעה היא ביטוי לקשר בעייתי רק עם הורה מסוים, אבל אנחנו מעדיפים לטפל בילד עם שני הוריו, כי התינוק צריך גם את אמא וגם את אבא, ולכל אחד במשפחה תפקיד משלו", מסבירה ד"ר מירוצ' ניק.
לא לתת תה!
אז מתי נרגיל את התינוק למאכלים חדשים? צוות המחלקה לתזונה של משרד הבריאות עמל בנושא בשנים האחרונות, וקבע מועדים מומלצים להעשרת תפריט התינוק. לפי ההמלצות, יש לעודד הנקה של התינוק עד החודש השישי, והחל מהחודש השביעי להיניק בשילוב תוספות חיצוניות. מעבר לכך, מגיל חודש ועד גיל שנה מומלץ לתת לתינוק - בתיאום עם רופא כמובן - תוספת של ויטמינים A ו-D, ומסוף החודש הרביעי ניתן לצרף גם תוסף ברזל. כשאין אפשרות להיניק, מומלץ להשתמש בתחליף על בסיס חלב פרה המועשר בברזל, ולהאכיל בו את התינוק עד גיל שנה.
 
מגיל שישה חודשים יש להוסיף לתינוק מזונות מועשרים בברזל, כמו דייסות ודגנים, שמכילים גלוטן, וכן להימנע ממתן תה, כדי לא להפריע לספיגת הברזל בגוף. מוצרי חלב, כמו לבן, אשל, יוגורט וגבינות אפשר להוסיף לתפריט התינוק רק מסוף החודש התשיעי, ויש לעשות זאת בהדרגה. דגים, חלבון ביצה ומזונות המכילים בוטנים ודבש, ניתן לתת לילד רק החל מגיל שנה. פירות וירקות יש לבשל ולרסק. אין לתת לפעוטות מאכלים שעלולים לגרום לחנק, כמו פופקורן, ענבים, סוכריות מציצה, פיצוחים, וירקות שאינם ברסק. אך לא כולם שומעים להוראות. מחקר אמריקני של חוקרים מאוניברסיטת "ג'ון הופקינס" בבלטימור, ארצות הברית, מצא כי 44 אחוז מההורים מאכילים את התינוקות במזונות מוצקים עוד לפני שמלאו להם ארבעה חודשים.
 
מבין הורים ל-102 ילדים , נמצא כי רובם (80 אחוז ) דוגל בחשיפה מוקדמת של התינוק למזונות מוצקים, ודיווחו על שביעות רצון מצד התינוקות לעניין. רוב ההורים היו מודעים להמלצות, לפיהן יש לעכב את חשיפת התינוק למוצקים עד לגיל שישה חודשים לפחות, אך בחרו לעבור עליהן. החוקרים חלוקי דעות בשאלה, האם אנורקסיה ובולימיה מופיעות בילדות, או שתינוקות סובלים מהפרעות אכילה קלות יותר, שמעלות את הסיכון להפרעות רציניות בגיל ההתבגרות.
חרדה מארוחות משפחתיות מסודרות
במחקר שפורסם ביולי 2003, חוקרים מאוניברסיטת "מרבורג" בגרמניה מצאו, כי הפרעות אכילה בגיל הגן מעלות את הסיכון להתפתחות הפרעות אכילה מוכרות בגיל ההתבגרות. אחת התופעות השכיחות, על פי המחקר, מכונה "נאופוביה", כשהתינוק מראה סימני חרדה מפני ארוחות משפחתיות מסודרות. המוסד הרפואי לטיפול בילדים בשנחאי שבסין, מצא בסקר שבוצע בשנת 2001, כי שיעור התינוקות במדינה שסובלים מהשמנת יתר נמצא במגמת עלייה. המחקר מצא, כי 4 אחוזים וחצי מהתינוקות הסיניים עד גיל שנה סובלים מהשמנת יתר, כמו גם 8.3 אחוזים מהילדים בגילאים שלוש עד שש. בסקר קודם, שבוצע בשנת 1999, התוצאות היו נמוכות ב-30 אחוז . למעלה מ-800 ילדים עד גיל ארבע כבר טופלו במרפאה הראשונה לאכילה והאכלה, שנפתחה בשנת 1999 במרכז "שניידר" לרפואת ילדים. מתברר כי הטיפול בהפרעות אכילה בגיל הטף חשוב גם לשיפור תפקודי המוח.
 
"יש קשר בין התפתחות המוח לעקומות גדילה של ילדים. כשילד לא מתפתח כראוי בשנתיים הראשונות לחיים, זה עלול להשפיע על התפתחותו המוחית, ולכן עד גיל שנתיים חשוב שההורים יטפלו בהפרעות אכילה, כדי שהילד יגדל בצורה תקינה", מסביר ד"ר אברהם זכריה, מנהל המרפאה. פניות רבות למרפאה עוסקות בהנקה, שעשתה קאמבק בשנים האחרונות. "יש הורים, שצריך להדריך אותם לגבי שעות ההנקה ותנוחת ההנקה. חשוב גם לגמול את התינוק מהנקה בזמן. יש תינוקות שמתקשים במעבר מהנקה לבקבוק, ובמקרים אלה ההורים זקוקים לחיזוק", מסביר ד"ר זכריה.
 
בעת האחרונה מובחנת ב"שניידר" עלייה במספר הילדים בני שלוש עד ארבע שסובלים מהפרעות בהרגלי אכילה, בעיקר בזמני הארוחות. "המלצתנו להורים היא, כי כבר מגיל שנה וחצי יש לערוך לפחות ארוחה מסודרת אחת ביום עם כל המשפחה, כי היא עוזרת לארגון הרגלי אכילה תקינים אצל התינוק
 
 d a n e v e n-e v e r @ m a a r i v . c o . i l
אופנה
עיצוב
אוכל
  מדד הגולשים
ואפל בלגי עם קצפת ...
                  22.58%
הריח בחינם
                  8.6%
המהפכה הצרפתית
                  8.6%
עוד...

בריאות וכושר
סלח לי, דוקטור, יש לך אש?  
האופרה העירה חולה מתרדמת  
אז כמה אתם באמת מוציאים על סיגריות?  
עוד...