ראשי > סטייליסימו > אוכל > כתבה
בארכיון האתר
אימפריית השמן
לקראת חנוכה והמסיק: מסע ברחבי הארץ בעקבות זיתי ישראל הפוריים והשמן המופק מהם
לכתבה הקודמת דפדף בסטייל לכתבה הבאה
NRG מעריב
2/12/2004 10:47
"השנה‭,"‬ אומר יוסף מהכפר הגלילי רמה, "היתה שנה טובה. שנת 'עסל' (דבש‭."(‬ אחרי שאשתקד נרשמה שנת "בסל" (בצל‭,(‬ עם יבול מועט בכל בהארץ, כרעו ענפי הזית בחודשים האחרונים מעומס היבול. בימים אלה מגיע מסיק הזיתים הפורה לקראת סיום. היבול הרב נקטף, נאסף, ועתה זורמים הזיתים לבתי-הבד ברחבי הארץ, להכנת שמן זית או לצורך כבישת הזיתים.
  
פה ושם נותרו עצים עם פירות, שחלקם כבר השחירו, כך שחג האורים הקרוב יהיה ההזדמנות האחרונה בהחלט לחוות את המסיק ואת הכנת שמן הזית שלאחריו. זו גם הזדמנות מצוינת ללמוד על שיטות המסיק השונות, מהמודרניות עד אלו שהשתמרו מימי התנ"ך, ועל המסורות הקשורות לזית.
  
המסיק שלי החל השנה עם משפחה דרוזית במורדות רמה. שם, בין עצי זית עתיקים, ירדנו בטנדר מאובק למסיק. בני
המשפחה הצטרפו לחגיגת המסיק מכל רחבי הארץ. חלק עוסקים בחבטות בענפי העץ בעזרת מקל, אחרים אוספים את היבול מיריעת הניילון שלרגלי העץ. מדורה קטנה עלתה במטע, ובין ענני העשן נראו חלק מהנשים עוסקת בהכנת הפיתות הדקיקות שהוגשו עם גבינה וזעתר. ריח משכר של קפה פשט באוויר. חלק מבני המשפחה ערכו הפסקת אוכל, הילדים הקטנים שיחקו בין העצים ולכמה שעות היה כינוס משפחתי חשוב בצל מסורת המסיק.
  
הזיתים נאספו בשקים גדולים. חלקם עבר לביתהבד להכנת שמן זית לצורכי המשפחה וחלקם פוזרו על הרצפה. כמה מכות פטיש והם הפכו לזיתים דפוקים. השלב הבא הוא השרייתם במים כמה פעמים כדי לנטרל את המרירות ואחר-כך כבישה עם מלח, פלפלים חריפים ושיני שום. כדאי להגיע למקום, ולו רק בזכות העצים העתיקים והיפהפיים, שחלקם כבר מתקרבים לגילו של מתושלח.
  
 
איך מגיעים: נוסעים על כביש 85 מכרמיאל לצומת רמה. כקילומטר מהכניסה לכפר, מצד שמאל, נמצא המטע העתיק. 
  

עד הטיפה האחרונה
במושב הדתי בני-דרום המסיק כמעט הסתיים, מלבד מספר עצים שנותרו כדי לעורר את תחושת המסיק גם אצל בני העיר. במטעי הזיתים סביב המושב חלפו הבוצרות ועטפו את העץ במכונה הגדולה (מנערת‭,(‬ שהמטירה את הזיתים ליריעות גדולות ומשם למיכל. חלק מהמסיק בוצע עדיין בשיטה הידנית. טרקטורים רתמו שורה ארוכה של מיכלים והובילו אותם למפעל הגדול שנמצא במרכז המושב. 
 
במרכז המבקרים היפה אפשר ללמוד על שמן הזית. ברחבת החניה ניצבות דוגמאות לבתי-בד עתיקים: אבן גדולה שפעם סובב אותה חמור (הזיתים היו נגרסים והשמן נאגר באגן מיוחד) ושיטת הבורג הענק, שהיה לוחץ וסוחט כל טיפת שמן.
  
בית בד עתיק הוכן במיוחד עבור הילדים, ובו מוצג בין היתר סרט המספר על תעשיית שמן הזית וחושף סודות מסגולותיו. בסיור במפעל אפשר לראות את המכונות הגדולות, שבהן נכנסים זיתים תמימים לבית-הבד והופכים אחרי כבישה קרה לשמן משובח.
   במהלך חנוכה יתקיימו במקום הפעלות וסיורים בעקבות שמן הזית. רוב הפעילות בחינם, למעט תשלום סמלי על נסיעה בטרקטור למטע הזיתים, אפיית פיתות והכנת חנוכיות לילדים לחג האורים. לפרטים: ‭.08-8515548‬
   
איך מגיעים:
נוסעים על כביש 4 מתל-אביב לאשדוד, פונים לכביש 41 לכיוון אשדוד ומיד רואים שלט מצד שמאל שמפנה לבני-דרום.
בעקבות התנ"ך
בשמורת נאות-קדומים ליד יער בן-שמן מתקיימת פעילות בעקבות שמן הזית בתנ"ך. במתחם "חצרות יצהר" עורכים היכרות עם תעשיית שמן הזית המקראית, ומפיקים אותו כמו שעשו זאת בימים ההם. המקום כולל בית-בד פעיל ומתחם להכנת נרות מסוגים שונים. במקום מתקיימת תערוכה של נרות ושמנים מימי קדם, בתצוגה חומרי בעירה ופתילות קדומים, מסלולי טיול ושעת סיפור בעקבות הזית וסיפורי החנוכה.   לפרטים: ‭.08-9770770‬
   
איך מגיעים: מכביש 1 פונים במחלף מודיעין ממשיכים בכביש ‭.443‬ יש שילוט על הכביש לנאות-קדומים (בתשלום‭.(
משאול המלך ועד סמל המדינה
 באזור עמק יזרעאל נערך טיול משפחות ארוך (כשש שעות) בעקבות שמן הזית, מתקופת שאול המלך ועד הפיכתו לסמל המדינה. הסיור מתחיל ליד תל-יזרעאל וכולל תצפית, ירידה במסלול רגלי אל עמק חרוד (מקום הלחימה בין הפלישתים לישראל) ומסע רגלי קצר לעין-יזרעאל (שבו התכנס עלפי המסורת המחנה של שאול המלך‭.(‬
   
משם ממשיכים בכלי רכב פרטיים לעין-דור, דרך כרם זיתים (סמוך לעין-דור המקראית) שבו מוסקים, ושומעים סיפורים על עץ הזית ועל חשיבותו בעבר ובימינו. לקראת סוף הסיור מפיקים שמן זית ומבקרים במוזיאון הארכיאולוגי בקיבוץ עיןדור, שם מוצגת התערוכה "הזית בסמל המדינה‭."‬ בסיום מכינים את ה"למפיון" המסורתי (ראו מסגרת) ומקנחים בסופגניות ובמסע לפידים אל תוך הלילה. משך הסיור כשש שעות והוא מתקיים בכלי רכב פרטיים. פעילות נוספת מתמקדת בהכנת שמן זית בלבד ואורכת כשלוש שעות (הסיורים בתשלום‭.(‬ לפרטים: המוזיאון הארכיאולוגי בעין-דור, ‭.04-6770333‬
   
איך מגיעים: נוסעים על כביש הסרגל מצומת מגידו עד צומת הסרגל, פונים ימינה לכביש 675 עד צומת יזרעאל. משם יש שילוט לתל-יזרעאל.
אחרי המסיק
במרכז "מלוא הטנא‭,"‬ לא רחוק מכרמי-יוסף (דרומית לרמלה‭,(‬ השאירו כמה עצים עם זיתים למסיק ואחריו הכנת שמן זית. במגרש החניה יש אבני ריחיים כבדות להכנת שמן זית, מבנה בורג גדול לסחיטת שמן הזית, וגם מטע רימונים, תאנים (שכבר תמה עונתם‭,(‬ פסיפלורה, ענבים ועוד עצי פרי רבים. שורות שורות של עצי זית מיושרים כחיילים, עליהם ממתינים הזיתים לידיים הקטנות של הילדים למסיק. בחזית גת ענקית להכנת יין בדריכה.
   אחרי המסיק מתכנסים במבנה, שבו תוכלו להכין זיתים דפוקים לקראת כבישה בעזרת מכונה מיוחדת שהגיעה לכאן מסוריה. אפשר גם להפיק שמן זית בחצר. אם אתם כבר בענייני חקלאות, אפשר לרדות דבש מהכוורת למיכל. הדבש ניגר מברז מיוחד ישר לצנצנת שלכם. חובבי הנרות יכולים להמשיך בעסקי הדבורים ולהכין בפינה מיוחדת נרות צבעוניים מהדונג שנותר. אפשר גם ללמוד להכין טחינה וחלבה מגרגרי הסומסום הלבנים שסובבים במעגלה גדולה. הפעילות מתאימה לילדים ומבוגרים כאחד (בתשלום‭.(‬ לתיאום מוקדם: ‭.08-9797039‬
   
 
איך מגיעים: נוסעים בכביש ‭,1‬ יורדים במחלף לוד לכביש ‭.40‬ במחלף רמלה-לוד פונים שמאלה לכביש 44 ונוסעים דרומה. לפני כרמי-יוסף משמאל תבחינו ב"מלוא הטנא‭." ‬
אופנה
עיצוב
אוכל
  מדד הגולשים
ואפל בלגי עם קצפת ...
                  22.58%
הריח בחינם
                  8.6%
המהפכה הצרפתית
                  8.6%
עוד...

אוכל
להצמיח כנפיים  
דג בורי עם חומץ וטחינה  
יאללה, תעמיסו: בואי כלה  
עוד...