 |
אם פעם סדנאות בישול היו מצרך נדיר, היום כמעט בכל עיר, בכל מושב ובכל חווה אקולוגית תמצאו שיעורי בישול למתחילים ולמתקדמים, או שף שמארח בסלון ביתו או בחצר
שלו לחוויית בישול של כמה שעות. הסדנאות הן דרך מצוינת להכיר מסורות רחוקות, להיחשף לטעמים חדשים או סתם ללמוד לבשל, ובאותה הזדמנות גם לטייל קצת בארץ.
|
 |
 |
 |
 |
|
 |
 |
 |
 |
|
ברבורים אבוסים וקלי בגורן
|
 |
|
 |
 |
 |
|
"לבשל עם התנ"ך" היא כנראה הסדנה היחידה בעולם שבה מבשלים לפי מתכונים וטעמים המוזכרים במקרא, במשנה ובתלמוד: ברבורים אבוסים שעלו על שולחנו של שלמה המלך, גבינה משרף תאנים, הלביבות שהכינה תמר לאחיה החורג אמנון, קלי בגורן כפי שהכין בעז לרות ועוד. הסדנה, שמתקיימת בשמורת נאות קדומים שליד יער בן-שמן, היא מיזם של טובה דיקשטיין, שכתבה את הדוקטורט שלה בנושא האוכל בעת העתיקה והחליטה לתת למתעניינים בנושא הזדמנות לטעום את ההיסטוריה ולמצוא את השורשים, תרתי-משמע. הסדנה מיועדת לקבוצות של 30-15 איש ונמשכת בין ארבע שעות לשש שעות, כולל סיור בשמורה. במהלך הסיור קוטפים, מריחים, ממוללים וטועמים צמחים. בסדנה מתחלקים למשימות, ולפעמים יש תחרות על מידת היצירתיות. המוצרים בריאותיים, בדגש צמחוני, נטולי שומן, סוכר וקמח לבן. הרבה מהם תלויים על העצים, כמו, למשל, שרף התאנים, שאותו צריך לקלף מהענפים, לסנן דרך חיתול ולקבל בסוף תהליך לא ארוך גבינה בטעם ריקוטה. בסוף הסדנה אוכלים בפינת הבישול מאכלי קטניות, ירקות וחלב ומקבלים שקית אזוב, שמן זית שהוכן במקום וספר מתכונים עב כרס שבו משוחזרים גם טקסטים קולינריים שכתבו בשלנים רומאים. אחרי הסדנה אפשר לקפוץ לביקור בקפה כסלו בלב השמורה, שמציע ארוחות קלות וחנות שיש בה מוצרים בסגנון מקראי, כמו מחרשת עץ דקורטיבית לגינה, קלשון תנ"כי לאיסוף עלים סוררים, ספרים ומזכרות. מחיר הסדנה: 2,500 שקל לקבוצה. טלפון לתיאום: 08-9770770.
|
 |
 |
 |
 |
|
 |
 |
 |
 |
|
מלכת הקובה
|
 |
|
 |
 |
 |
|
הבית של אסנת, מלכת הקובה הכורדית, במושב עג'ור הוא בית פתוח שבו תמיד מתבשל משהו על האש. "אש" היא הגדרה רחבה אצל אסנת משה, והיא כוללת כיריים, פרימוס, פתיליות או מדורה. בסלון שלה או במרפסת, מתחת לעצי ההדר, מעבירה אסנת סדנאות שמתובלות בהווי העדה הכורדית ובהרבה צחוקים ושמחת חיים. הגענו לעג'ור מכיוון צפון. בכביש 38 עוברים את צומת האלה וקילומטר אחרי הצומת פונים ימינה ומתפתלים בכביש קסום שטובל בחורש עד לעג' ור, שאין בו אפילו מכולת, אבל יש בו בשלנית שהיא כבר סבתא לתשעה נכדים, שקוטפת את רוב המצרכים שלה בשדות ובגבעות שמסביב. בסדנאות, שנמשכות כשלוש-ארבע שעות, לומדים להכין מרקי קובה בטעמים שונים, ממולאים ואורז חמצמץ בטעם עלי קארדי, ומתחברים לחיי כפר אמיתיים של אישה שחיה את עונות השנה ומבשלת על פיהן. את עלי לוף הבר (הקארדי) היא מבשלת כמה שעות כדי להוציא מהם את הרעלים ומאוד אוהבת להקפיא בשקיות, שיהיה לסדנאות. במקפיא שלה מצאנו גם כרובים נטולי ליבה ובצלים קצוצי ראש שבמרכזם שסע, שלדברי אסנת צריך רק להפשיר ולקלף מהם עלה-עלה בקלילות, במקום לריב עם הירק. אסנת היא אלופת הגלגולים והלישות. ביד זריזה היא הופכת כל חומר גלם למשהו שעושה חשק לאכול עוד בטרם התבשל. היא מקפלת עלי גפן כמו שמקפלים אוריגמי למוזיאון. לך תתחרה בבשלנית שמעדיפה לטגן בנפרד את עלי הגפן ואת הירקות בגלל תהליכי האידוי. בשביל הנוחות יש לה קרש חיתוך מוגבה וסכין פשוטה, שהיא לא נפרדת ממנה ושלדעתה היא הסוד לקיצוץ ירקות טוב. באוכל שלה היא אוהבת לפזר מלח בנדיבות, פלפל אדום בשביל הצבע והמתיקות ופלפל שחור בקמצנות. מאחד החדרים היא שולפת קרטון שבתוכו מאוחסנת קונכיית לחם כורדי. הלחם נשמר עד חצי שנה, קשה כמו אבן. לפני ההגשה טובלים אותו במעט מים ומקבלים לאפה פריכה. בסדנה היא מלמדת איך לאפות אותו, אבל כולם, כמובן, מבקשים לדעת את סוד הקובה שלה, שניתן לטגן או לבשל במרק והוא יוצא חמים ועסיסי. מחיר סדנה: 120 שקל לאדם. אפשר לבוא לארוחה בלבד (75-60 שקל ) הכוללת ממולאים, חמוצים, סלטים, בשרים לפי הטעם, לחם כורדי וקינוחים. לתאם מראש עם אסנת בטלפון: 067-671504.
|
 |
 |
 |
 |
|
 |
 |
 |
 |
|
לחם שאור וחלות קלועות
|
 |
|
 |
 |
 |
|
בעידן שבו אפילו בסופרמרקט אפשר להשיג את כל הלחמים הכי בריאים ועתירי דגנים, שאור ושאר ירקות, מצאנו סיבה טובה ללכת לסדנת לחמים. חוויה חושנית מאין כמוה, שעושה חשק לזרוק לפח את כל סגנון החיים של הפאסט-פוד וללוש בצק ריחני. בסטודיו למחול בעין-כרם, בבית עם נוף מדהים, וגם ביקב מישר ליד גדרה ובמסעדת המטבח של רמה ביישוב נטף מעביר יוסי אלעד סדנאות אפייה. בנטף, תלוי בעונה ובהיענות המשתתפים, גם יוצאים לקטיף עשבי תיבול, שחלקם ישולבו מאוחר יותר בלחמים. מינימום שמונה אנשים מתכנסים לשש שעות, כי בלחם יש תהליכים שדורשים זמן וסבלנות. למשל, לחכות שהקמח והמים יתססו, שהבצק יתפח. ללמוד לעצב לחם זה אמנות. יש בצורת עיגול ויש באגט ויש אליפטי וחלות קלועות, והמיומנות קריטית לא בגלל היופי, אלא לטובת הלחם, שיהיה אוורירי ויתפח טוב יותר. מניסיון, שווה לחכות ללחם השאור, שהוא יותר משביע ודל שומן וקלוריות מלחם רגיל. חוץ מלחמים מכינים בסדנה גם ממרחים שונים, למשל מעגבניות מיובשות. בזמן ההמתנה לבצק יוסי מנדב טיפים. הביתה הולכים עם שניים-שלושה סוגי לחם. מחיר הסדנה: 150 שקל לאדם. 180 שקל לסדנה עם ארוחה. לתאם מראש בטלפון: 052-5367711.
|
 |
 |
 |
 |
|
 |
 |
 |
 |
|
גבינות אורגניות בטעם של פעם
|
 |
|
 |
 |
 |
|
חוות העזים "הר הרוח" בנטף היא מקום פסטורלי ששווה להגיע אליו, בעיקר בשביל הנוף והאוכל הטעים במסעדה שנטועה על כלונסאות. צופים אל היער, ואם יש מזל, רואים את 150 העזים שחוזרות הביתה מהמרעה ומצלצלות בפעמוניהן. סדנאות הגבינות שדליה הימלפרב מקיימת בחווה הן חלק מפרויקט אקולוגי שבו נשמר האיזון של הטבע, ולכן מקבלים חלב אורגני משובח שממנו מייצרים גבינות רכות וחצי קשות, יוגורט ולבנה בטעם של פעם. הגבינות מושפעות מטעמי המרעה ומריחותיו, והן מיוצרות באופן מסורתי ולא מתועש. במסעדה ניתן לטעום ולקנות גבינות טריות ומתובלות, זיתים, לחמים כפריים ומאפי גבינות. הסדנה נמשכת כשעתיים, וניתן לקיים אותה למינימום עשרה אנשים. המחיר: 1,200 שקל . לומדים את תהליכי ייצור הגבינות, דליה נותנת טיפים להכנת גבינות ולבנה ביתית, ובסוף יש מבחן טעימות. הגבינות, מסוג נטף, יתלה, הר הרוח מסוג תום, קממבר ואחרות, מגיעות לשולחן אחרי שעברו תהליכים בקטריאליים במשך יממה וחצי עד שבועיים, ולכן לא מכינים אותן בסדנה. אטרקציה נוספת ששווה התנסות, אם כבר הגעתם, היא סדנת ציור ורישום במרעה בעקבות העזים המקומיות ואמנים ישראלים שציירו עזים וכבשים. דליה, בוגרת בצלאל ומורה לאמנות, מביאה לשטח את כל הציוד הנדרש, כולל רפרודוקציות של אמנים ידועים, בסל קש.
שעתיים וחצי עולות 65 שקל למבוגר ו-30 שקל לילד. טלפון: 054-4934566.
|
 |
 |
 |
 |
|
 |
 |
קורס בישול עם 4-שף. פירה שאי אפשר לסרב לו.
|
|
 |
 |
 |
 |
|
יסודות הבישול והקונדיטוריה
|
 |
|
 |
 |
 |
|
במרכז תל-אביב, בחנות שהיא סופרמרקט של אלפי מוצרים לטבח המקצועי והחובבן, גילינו סדנת בישול חיונית למי ש(כמונו) טריטוריית המטבח מאיימת עליו ולולא המצאת המקפיא והמיקרוגל ילדיו היו גוועים. ב-4 שף ברחוב קרליבך 11 נתקלנו בקורס יסודות הבישול, 14 מפגשים. אנחנו הגענו לפגישה השמינית, "דגנים, קטניות ותפוחי אדמה". זהו קורס מעשי ש"מפרק" בשרים, דגים וירקות ועוזר לבנות תפריטים. השף יניב גור-אריה (לשעבר מסעדת קרן), עושה את השיעור לחוויה יצירתית, שבמהלכה ארבע שעות טסות במהירות. עשרה אנשים ישבו סביב שולחן ערוך בגב החנות, שבה מצאנו כל מיני גימיקים ששווים ביקור בלי קשר לקורס. יניב נתן סקירה ממצה על דגנים ועל קטניות, ובסירים ובתנורים התבשלו להם בינתיים מרכיבים לשיעור. מקופסאות פלסטיק שקופות נשלפו מיני קטניות ודגנים בשלל צבעים, והמיקסר נכנס לפעולה. התלמידים התבקשו לקום ולקצוץ ירקות, ובתוך כמה דקות עפו באוויר בדיחות וחדוות הבישול השתלטה על הכל. הרעיון הוא לבוא רעבים לארוחה שמתבצעת בשלבים, תוך כדי הכנה, למרות שהיו כאלה שלא הפסיקו לטעום כל עלה כרוב וגזר פנוי, הרבה לפני ייעודם הסופי. יצאנו מהשיעור עם מתכונים לקוסקוס בשילוב מרק ירקות עשיר, ניוקי עדין, פירה שאי אפשר לסרב לו, מג'דרה של עדשים ובורגול, פולנטה רכה כמו חמאה עם ראגו פטריות יער ועוד. במקום מתקיימות גם סדנאות חד-פעמיות בנושאים: לחם, ארוחת גורמה, טאפס, פרלינים וסושי, שכל אחת עולה 185 שקל. קורס יסודות הבישול עולה 2,600 שקל לאדם. קורס יסודות הקונדיטוריה: 2,200 שקל . טלפון: 03-5611803. |  |  |  |  | |
|