 |
/images/archive/gallery/116/275.jpg יערת דבש.
צילום: יחסי ציבור  |
|
|
גבי בר חיים חוזרת מהכוורת עם פרופיל מדוקדק ושלושה מתכונים מעוררי תאווה |
|
|
 | דפדף בסטייל |  | |
גבי בר חיים 13/10/2004 15:41 |
|
|
|
|
 |
השבוע התבליניה יצאה מדעתה - ומסיבה מאוסה במיוחד: דבש. שלושה שבועות אחרי שנסגרה הבאסטה על פולחן ראש השנה, לא תמצאו מקומי אחד שבארונו לא מתנמנמת איזה צנצנת דביקה ולצערי, לרובנו אין מושג מה לעשות איתו. ייתכן שזו נקמתו המתוקה על האינוס היהודי שמבצעים בו עם תפוח. בטוח שהוא מתוק להחריד, אבל עדיין - רצוי להוציא את הדבש מהארון. בעיקר, כי אפשר לעשות איתו עוד דברים מלבד עוגות חנק, תה או הפיכתו תופין לנמלי הבית.
לגבי השימוש הראשון בדבש הדעות חלוקות עד היום. הסיבה: הוא מופיע בתנ"ך, בכתבים מצריים והודים עתיקים, כמו גם אצל שבטים אינדיאנים. מלבד להשתמש בו כממתיק, במצריים הוא היה שווה ערך לכסף, ובסוריה ובבל היו שופכים ממנו על מפתן הדלת כסגולה למזל טוב. היוונים העלו והשוו - הם רקחו את אלכוהול הדבש הראשון בהיסטוריה, ובנוסף הוא נחשב אצלם כמנחה לרוחות של מתים סרבנים במיוחד. רפרנטים קולינריים נוספים לשימוש קולינרי בדבש
נמשכים לאורך ההיסטוריה, כמו גם התייחסות מיסטית קיצונית לתכונותיו, עד כדי האלהתו בתרבויות מסוימות. הסבר מעניין לפולחן סביב הדבש מספק קלוד לוי שטראוס, הטוען כי הסיבה טמונה בתודעה האנושית המזהה מאכלים כדיכוטומיים - חיים או מבושלים. הדבש אינו נופל באף אחת מהקטגוריות, וכדי לצאת מהדיסוננס, התייחסו אליו בעולם העתיק כאל מינימום רופא אליל.
כך, מצא עצמו הנוזל הכתום מככב במנהגי קבורה ופולחני פריון, נחשב כמרפא דיכאון ופגעים קוסמטיים, וביהדות מיוחס למזל טוב ודעת.
בעולם קיימים יותר מ-300 סוגי דבש שונים, המתאפיינים בפרחים כמו גם בתהליכי הכנה שונים. דבש זני, המורכב מפרח אחד, ייחשב לאיכותי יותר מדבש המורכב מכמה סוגי פרחים שונים. בארץ, הז'אנרים הפופולאריים הם דבש מפרחי בר ודבש הדרים, ורצוי לבדוק בזמן הקנייה כי אלו אינם מעורבים זה בזה. מצד שני, מה זה משנה. לרוב הלא מיומן, התוצאה ברוב המקרים מתוקה (כמעט) באותו אופן.
|
 |
 |
 |
 |
|
 |
 |
 |
 |
|
וינגרט דבש ותפוזים
|
 |
|
 |
 |
 |
|
של שף תמר כהן צדק, ממסעדת "דיאדה" המצרכים: 100 מ"ל חומץ בלסמי 300 מ"ל שמן צמחי 200 מ"ל שמן זית 100 מ"ל מיץ תפוזים טבעי 150 מ"ל מיץ לימון, סחוט טרי 80 גרם דבש שן שום כתושה מלח, פלפל שחור הכנה: מעבדים את כל מרכיבי הרוטב בבלנדר או מנערים בצנצנת עד שמתקבל רוטב אחיד. לפני כל שימוש כדאי לנער היטב.
וטיפ כללי מצדק לענייני דבש: כדאי להוסיף 2-3 כפות דבש לחמין על מנת לקבל תבשיל בצבע עמוק ויפה.
|
 |
 |
 |
 |
|
 |
 |
סלט ירוק מחכה לווינגרט. צילום: נאור רהב
|
|
 |
 |
 |
 |
|
פסטרמה ביתית בדבש
|
 |
|
 |
 |
 |
|
של שף תמר כהן צדק מ"דיאדה" (זוהי גרסת העשה זאת בעצמך ללהיט מקומי. ואגב, חוסר אהדתי הבסיסית לבשר הודו הוביל אותי לנסות את המתכון הפשוט הזה עם נתח זהה של בשר חזיר. התוצאה מהממת). המצרכים: 1 ק"ג חזה הודו כחצי כוס דבש פפריקה פלפל שחור, גרוס טרי מלח גס ההכנה: 1. מחממים תנור ל-160 מעלות צלזיוס. 2. מורחים את חזה ההודו בתערובת של דבש, פלפל ופפריקה. 3. בוזקים בנדיבות מלח גס בתבנית אפייה ועליו מניחים את הבשר. 4. אופים את הנתח כ-40-50 דקות.
|
 |
 |
 |
 |
|
 |
 |
 |
 |
|
קדאיף בדבש במילוי קרם אגוזים ותאנים
|
 |
|
 |
 |
 |
|
של יניב כספי, שף הבר-מסעדה LAVAN המצרכים: 100 גרם שערות קדאיף 50 גרם חמאה 3 כפות דבש 250 מ"ל שמנת מתוקה 3 כפות מחית אגוזים (להשיג מחנויות למוצרי מטבח ושפים) 3 כפות אגוזים, קצוצים 30 גרם חמאה 3 כפות דבש 4 תאנים חתוכות לרבעים 2 תרמילי הל 1/2 ענף רוזמרין 1/2 כוס יין מוסקט להכנת הקדאיף: 1. מסדרים את האטריות בתבניות אישיות. מערבבים את החמאה והדבש ויוצקים על הקדאיף. אופים ב-180 מעלות כ-10 דקות או עד להזהבה.
להכנת הקרם: מחממים יחד את השמנת, קרם האגוזים והאגוזים עד לסף רתיחה. מצננים היטב. כשהקרם קר מקציפים לתערובת תפוחה ויציבה. להכנת התאנים: 1. ממיסים חמאה ודבש בקלחת. מוסיפים את יין המוסקט ומבשלים כ-2 דקות. 2. מוסיפים פנימה את התאנים והתבלינים ומבשלים יחד 5 דקות נוספות עד שהרוטב מצטמצם. להרכבת המנה: ממלאים את קלתית הקדאיף בקרם, מניחים מעל את התאנים ויוצקים מסביב את הרוטב. |  |  |  |  | |
|
|
|
|
|
|
|
|