 |
/images/archive/gallery/174/402.jpg מרק ירקות.
צילום: מיכל לנרט  |
|
|
|
|
| קרין גורן הדרימה עד למצפה רמון, שם פגשה בדייזי אטיאס, שציידה אותה בסעודה מפסקת ביתית למהדרין. הסליחה לשניצלים של אמא |
|
|
|
 | דפדף בסטייל |  | |
קרין גורן 23/9/2004 17:16 |
|
|
|
|
|
|
 |
חבל שאין אולימפיאדה של שניצלים, כי אמא שלי בטח היתה לוקחת את הזהב. מאות קילוגרמים של חזה עוף עברו תחת ידיה במשך השנים: נחתכו, נחבטו ושוטחו, תובלו ונטבלו בהמון קמח, ביצים ופירורי לחם. אבל השניצלים של יום שישי היו הכי טעימים. ברגע ששמעתי את רחש השניצל הראשון שהונח על המחבת המשומנת, והריח המוכר היה מתחיל להתפשט בבית, הייתי שועטת אל עבר המטבח, אוספת בדרך את אחותי, ויחד היינו מתכוננות לטקס השניצל הקבוע שלנו: פותחות את המקרר ומוציאות לימון. בתור האחות הגדולה, הייתי אחראית על חיתוך הלימון - הייתי לוקחת סכין וחוצה אותו בזהירות לשניים, חצי לי, חצי לאחותי. אחר כך הייתי מביאה את הצנצנת עם המלח ופותחת אותה. עכשיו הכל מוכן, וכל שנותר היה להמתין שגם השניצלים יהיו מוכנים. ואמא, כבר מתורגלת, תמיד הקפידה לשים בראש ערימת השניצלים שניים קטנים, תוך שהיא ממלמלת בהיסח דעת "תיזהרו בנות, זה חם" ומניחה את הצלחת העמוסה על השיש, כדי שנוכל לבצע בה את זממנו. מיד היינו סוחטות כמה טיפות של לימון מעל, קמצוץ של מלח,
עושות "פווווווו" ארוך ואוכלות את השניצל בתענוג. תמיד היו על השולחן גם שני סירים של קציצות, צלי בשר ברוטב עגבניות (הכי טעים עם במיה או שעועית), ובחורף ובחגים, או כשמישהו סתם היה מצונן, גם סיר גדול של מרק עוף מהביל. אבל כל השפע הזה פשוט לא הזיז לאחותי ולי, ולתסכולם הגובר של הוריי, היינו תוקפות רק את הצלחת עם ערימת השניצלים. אז כמו שאתם מתארים לעצמכם, כבר תכננתי לצלם את המדור הזה בבית ילדותי, אבל ניתוחון קטן שאמי נאלצה לעבור שיבש את כל התוכניות, וגייסתי במיוחד את דייזי אטיאס - הבשלנית של מעון נעמ"ת במצפה רמון. דייזי, ירושלמית במקור, הגיעה למצפה רמון לפני 33 שנה, בגיל 18, ואז היתה כבר אם לשני ילדים. יום אחד היא הגיעה כדי להפקיד את בנה במעון ואמרו לה שהמבשלת חולה. היא החליפה אותה ליום אחד ונשארה 26 שנה. דייזי המקסימה הכינה לנו סעודה מפסקת של בית: אוכל לא מיופייף, לא בנוי משכבות וממגדלים, ללא טיפת דאווין, אבל עם ידיים טובות, ריח של בית והתבלין המיוחד והטעים מכולם - אהבה.
|
 |
 |
 |
 |
|
 |
 |
 |
 |
|
מרק ירקות ועדשים
|
 |
|
 |
 |
 |
|
מרק ירקות מועשר בעדשים משביע ומחמם. אופציה צמחונית ונהדרת לסעודה מפסקת.
כמות: 8 מנות, זמן הכנה: שעה ורבע החומרים: בצל גדול 4 קישואים 2 תפוחי אדמה 4 גזרים כוס עדשים 2 כפות אבקת מרק עוף פרווה צרור כוסברה קצוץ אופן ההכנה: קוצצים לקוביות בצל גדול, קישואים, תפוחי אדמה וגזרים. מוסיפים עדשים ואבקת מרק עוף פרווה. מבשלים כשעה עד שהעדשים מתרככות. מוסיפים כוסברה קצוצה ומסירים מהאש.
|
 |
 |
 |
 |
|
 |
 |
 |
 |
|
מרק עוף
|
 |
|
 |
 |
 |
|
לא חייבים להיות מצוננים בשביל ללגום מרק עוף מנחם. ההכנה מהירה, ואין יותר ריח של בית ממרק עוף מהביל. אמא שלי מוסיפה תמיד למרק בצל שלם ועגבנייה, כדי שהמרק יהיה צח במיוחד ולנטרול ריח הלוואי של העוף. בעלי ממשיך ומשכלל את המרק, ומוסיף לו עשבי תיבול ריחניים בזמן הבישול, מוציא אותם בסוף הבישול ומכניס עשבים חדשים וריחניים, סוגר את המכסה וחולט את העשבים ממש כמו שקית תה. המרק מתקבל ריחני במיוחד.
כמות: לסיר בנפח 6 ליטרים, זמן הכנה: שעה ו20- החומרים: עוף שלם מפורק ל8- חלקים 2 בצלים קלופים שלמים עגבנייה שלמה שורש סלרי קלוף וחתוך לרבעים 6-5 גבעולי סלרי 6-5 גזרים, חתוכים לשניים צרור פטרוזיליה צרור כוסברה צרור שמיר כף גדושה מלח אופן ההכנה: שמים את העוף בסיר, מכסים במים ומביאים לרתיחה. מכסים את הסיר ומבשלים חצי שעה. מדי פעם מסירים את הקצף שמצטבר למעלה בעזרת כף. מוסיפים בצלים, עגבנייה, שורש וגבעולי סלרי, גזרים, חצי מכל צרור עשבים (קשורים יחד, כך שאפשר יהיה לשלוף אותם ולהיפטר מהם בתום הבישול) ומלח. מכסים ומבשלים על להבה נמוכה 40 דקות. מכבים את האש ונפטרים מהעשבים. קוצצים גס את העשבים הנותרים ומוסיפים למרק. מכסים ומשהים 5 דקות לספיגת טעמים. מגישים חם, עם ירקות וחתיכות מהעוף. אפשר להכין גם אטריות ביצים (בנפרד, במי מלח רותחים) לפי ההוראות על האריזה, ולהגיש לשולחן. כל סועד יוסיף לעצמו אטריות אם ירצה.
|
 |
 |
 |
 |
|
 |
 |
|
פשטידת הצ'יפס המפורסמת. צילום: מיכל לנרט
|
|
 |
 |
 |
 |
|
פשטידת צ'יפס
|
 |
|
 |
 |
 |
|
פשטידת הדגל של דייזי, שהילדים במעון הכי אוהבים. הפטנט הוא להשתמש בצ'יפס קפוא ומופשר - התפוגנים למיניהם עוברים תהליך טיגון ראשוני, וזה חוסך לנו עבודה.
כמות: פשטידה אחת בתבנית חד פעמית גדולה ומלבנית, זמן הכנה: 55 דקות החומרים: 2 בצלים חתוכים לרצועות 2 כפות שמן סלסילת פטריות שמפיניון שלמות חצי קילו צ'יפס קפוא ומופשר 4 ביצים טרופות מלח ופלפל שחור לפי הטעם כף אבקת מרק (עוף או בצל) אופן ההכנה: מחממים תנור ל180- מעלות. מטגנים את הבצל ב2- כפות שמן, עד שהוא זהוב. מוסיפים את הפטריות ומטגנים שתי דקות נוספות. מערבבים עם הצ'יפס המופשר ומעבירים לקערה. מוסיפים ביצים, מלח, פלפל ואבקת מרק. מעבירים את התערובת לתבנית מרופדת בנייר אפייה ואופים 45-40 דקות, עד שהפשטידה מזהיבה.
|
 |
 |
 |
 |
|
 |
 |
 |
 |
|
עוף ותפוחי אדמה בשום ובפפריקה
|
 |
|
 |
 |
 |
|
ארוחת צהריים מושלמת שמכינים בצ'יק, דוחפים לתנור ובתוך שעה הבית מתמלא ניחוחות גריל נהדרים. עם ערימה של קטשופ בצלחת, אין יותר אוכל של בית מזה.
כמות: 6-4 מנות, זמן הכנה: 15 דקות, זמן צלייה: שעה וחצי
החומרים: 6 תפוחי אדמה גדולים, קלופים וחתוכים לקוביות גדולות עוף שלם מפורק ל8- חלקים רבע כוס שמן 12 שיני שום כתושות כפית גדושה מלח כף פפריקה מתוקה, או תבלין גריל 50 גרם מרגרינה 2 עגבניות גדולות, חתוכות לפרוסות דקות אופן ההכנה: מחממים תנור ל180- מעלות. בסיר מביאים מי מלח לרתיחה. מוסיפים את תפוחי האדמה ומבשלים 5 דקות. מסננים ומעבירים לקערה. בינתיים שוטפים את העוף ומייבשים היטב. מערבבים בקערה שמן עם שום, מלח ופפריקה. לוקחים כף מתערובת הפפריקה ומוסיפים לתפוחי האדמה, יחד עם המרגרינה. מערבבים עד שהיא נמסה ותפוחי האדמה מצופים בתערובת. מורחים את חלקי העוף ביתרת תערובת הפפריקה - מעסים אותם עד שהם מצופים מכל הצדדים.
בתבנית מרופדת בנייר אפייה מסדרים בשכבה אחת את תפוחי האדמה המתובלים. מניחים מעל את חלקי העוף, ומכסים את העוף בפרוסות עגבנייה.
מכסים את התבנית בנייר כסף וצולים בתנור החם שעה. מסירים את הנייר וממשיכים לצלות חצי שעה נוספת, עד שהעוף שחום וריחני ותפוחי האדמה רכים. מגישים חם.
|
 |
 |
 |
 |
|
 |
 |
|
מאפינס דבש. צילום: מיכל לנרט
|
|
 |
 |
 |
 |
|
מאפינס דבש
|
 |
|
 |
 |
 |
|
זהו בעצם מתכון מעולה לעוגת דבש רכה ונהדרת שעושה נעים בבטן. אפשר להכין אותה בצורת מאפינס, כמו במתכון הבא, ואפשר גם לצקת לתבנית אינגליש קייק ולאפות בתור עוגה משפחתית. המתכון מתאים ל2- תבניות אינגליש קייק, זמן האפייה כ45-40- דקות. שימו לב לא למלא את עטרות הנייר (או תבניות האינגליש קייק) עד הסוף - העוגה תופחת מאוד במהלך האפייה.
כמות: חומרים ל15- מאפינס גדולים, או 24 מאפינס קטנים, זמן הכנה: 30 דקות החומרים: כוס סוכר כוס דבש כוס שמן כוס תה חזק (או קפה) מוכן ופושר 6 ביצים 3 כוסות קמח שקית אבקת אפייה חצי כפית אבקת סודה לשתייה כפית גדושה קינמון קמצוץ ציפורן אופן ההכנה: מחממים תנור ל170- מעלות. בקערה טורפים יחד סוכר, דבש, שמן, תה וביצים לתערובת אחידה. מוסיפים קמח, אבקת אפייה, אבקת סודה לשתייה, קינמון וציפורן, ומערבבים לתערובת חלקה ואחידה ללא גושים. יוצקים לתבנית מאפינס מרופדת בעטרות נייר ואופים 20 דקות, או עד שקיסם הננעץ במרכז כל מאפה יוצא יבש. |  |  |  |  | |
|
|
| |
|
| |
|
|
|