ראשי > סטייליסימו > בריאות וכושר > כתבה
בארכיון האתר
אם זה הולך כמו סרטן
הקמפיין נגד נרגילות: למה נזכרו דווקא עכשיו וכמה באמת יכול להזיק טבק בטעם תפוחים
לכתבה הקודמת דפדף בסטייל לכתבה הבאה
פוריה גל
23/8/2004 11:35
כן, אני מודה באשמה. אחי הקטן מעשן נרגילה. כשהוא רוכן על האביזר עם פוזה של מינימום מוכתר הכפר, מרכין את הראש בלהט ושואף את החומר ישר לתוך הריאות, קצת קשה להאמין שהוא בסך הכל בן 15.
 
הנרגילה, שהיתה בעבר פריט חובה בקרב הבני דודים הגברים, עברה בגלגולה המודרני הסבה לאביזר בילויים הכרחי: אפשר למצוא אותה בפאבים לפליטי המזרח הרחוק באווירת השאנטי, שמזמינים אותך לשבת על מחצלות עם חבריך לובשי השרוואלים ולשאוף מהעשן המתוק. אפשר למצוא אותה בחדרי מתבגרים, בטיולים שנתיים ובמסיבות כיתתיות. אפילו בחלק מהישיבות התיכוניות של בני עקיבא היא נמצאת, ולא מזמן פורסמו ידיעות על סילוקם של כמה תלמידים מישיבות ירושלמיות לאחר שנתפסו מעשנים מהחפץ המסתורי.
 
באגודה למלחמה בסרטן החליטו לשים קץ לתופעה. לאחרונה יצאה האגודה בקמפיין נגד עישון נרגילה עם הסיסמה "אל תרמו את עצמכם - נרגילה זו סיגריה", בהשתתפות שניים ממנחי תוכנית
הנוער "אקזיט" בערוץ 10, מלי לוי ואסי עזר.
 
הליהוק אינו מקרי, הקמפיין נעשה ברוח צעירה ותוססת ופונה בעיקר לצעירים. בסרטון הפרסומת נראית לוי משתכשכת באמבטיית קצף ומשחקת עם ברווז צעצוע צהבהב, חמוד כמעט כמו שמעון גרשון. היא מציגה את הברווז ואומרת: "אם זה צהוב כמו ברווז אמבטיה, עם קול של ברווז אמבטיה, עם מגע של ברווז אמבטיה - זה ברווז אמבטיה!!!". השלב הבא הוא הצגת הנרגילה: "אם זה מסוכן כמו סיגריה, מרעיל כמו סיגריה, מזיק כמו סיגריה - זו סיגריה. אל תרמו את עצמכם - נרגילה זו סיגריה".
 
זה המסר החד משמעי של הקמפיין. כמה פשוט ככה קליט וללא התחכמויות מיותרות: אין שום הבדל בין עישון נרגילה לעישון סיגריות - שניהם מזיקים ומשניהם צריך להימנע. הקמפיין הופק על ידי משרד הפרסום גלר נסיס וציבלין תקשורת צעירים. כל המעורבים נרתמו אליו כמעט בהתנדבות, כולל שני הכוכבים שהצטלמו, מתוך הכרה בחשיבות העניין.
ההורים מקלים ראש
תפקיד לא קטן באופנת עישון הנרגילה משחקים ההורים. מנתוני האגודה למלחמה בסרטן עולה כי ההורים, שקופצים מזעזוע כשהם מגלים שילדם עישן סיגריה, נוטים להקל ראש כאשר מדובר בנרגילה. היידישע מאמע, שתרחרח את בנה באובססיביות כדי לוודא שלא נודף ממנו ריח של עשן, עשויה להרשות לו להחזיק נרגילה בחדרו. חלק מהנימוקים הם: "זה שטויות", "זה בניחוח תפוח", "הילד ממילא לא מכניס את זה לריאות, הוא רק רוצה לעשות רושם על החברים".
 
באגודה למלחמה בסרטן מקווים לשנות תפיסה זו. "כל תינוק יודע שעישון סיגריות הוא מזיק והרסני, אבל עישון נרגילה עדיין נתפס כמשחק, כמשהו קליל ובלתי מזיק", אומרת נאווה ענבר, ראש מחלקת ההסברה באגודה למלחמה בסרטן. "הסיבה לכך שהורים ומבוגרים אחרים אינם מתנגדים לעישון נרגילה היא חוסר המודעות שלהם לסכנות שבכך ולעובדה שעישון נרגילה הוא הרבה פעמים פתח לעישון מוצרי טבק אחרים כמו סיגריות וסיגרים. את זה אנחנו מתכוונים לשנות".
 
האגודה למלחמה בסרטן חושפת נתונים מדאיגים על היקף התופעה: כ-40 אחוז מהילדים בכיתות ו' עד י' מעשנים נרגילה; כ-20 אחוז מהבנים ותשעה אחוזים מהבנות בכיתות י' מעשנים נרגילה לפחות פעם בשבוע; אחוז המתבגרים היהודים שמעשנים נרגילה בישראל גבוה מזה של מתבגרים ערבים; כ-47 אחוז מבני הנוער סבור שעישון נרגילה אינו מזיק כמו עישון סיגריות.
 
למעשה, כל המחקרים שנערכו בעולם הוכיחו חד משמעית כי מדובר בסכנה בריאותית דומה לזו של סיגריה, וחלק מהחוקרים אף סבורים כי הסכנה חמורה יותר משום הזמן הרב שמוקדש לעישון ומשום שעשן רב יותר נספג בשל היות הכלי מכיל מים. מסקרים שערכה האגודה למלחמה בסרטן עולה כי רוב המעשנים מאמינים בטעות שהתערובת אינה מזיקה משום שהיא מכילה פירות. על פי אמונה מוטעית אחרת, כל החומרים המזיקים "מזדקקים" כשהם עוברים דרך המים בנרגילה. הלחות שנוצרת עקב נוכחות המים בעישון הנרגילה מקלה על התחושה בגרון במהלך העישון בהשוואה לסיגריות, ולכן אנשים חושבים שהנזק קטן יותר.
 
על פי אותם סקרים, הנרגילה מספקת אצל בני הנוער צורך חברתי ונתפשת כתחביב לשעות הפנאי: הם אוספים נרגילות, מתנסים בעישון סוגי טבק שונים ובשיטות עישון שונות, לוקחים אותה למקומות בילוי וחלקם אף מחזיקים נרגילה אישית, שעימה הם מגיעים לאירועים חברתיים. בניגוד לסיגריות, שאסורות למכירה על פי חוק לצעירים מתחת לגיל 18, את הנרגילה, הפחם והטבק הדרושים לפעולת העישון אפשר לקנות בכל קיוסק.
 
אלמנט בעייתי נוסף הוא העובדה שטבק הנרגילה מיובא לישראל בעיקר ממדינות ערביות ומהרשות הפלשתינית, ולכן רבים ממעשני הנרגילה אינם מסוגלים לקרוא ולהבין את הכתוב על גבי האריזות. על חלק מהאריזות מצוין כי הן מכילות מולסה (חומר מתוק המופק מסוכר), חומרי טעם וחומר משמר וכן זפת הנקראת עטרן (TAR), הידועה כמסרטנת. לעתים כתוב על האריזה שהתערובת מכילה 0.0% מ "ג TAR, דבר שעלול ליצור את הרושם שחומר זה אינו קיים בעשן הטבק, אך לא כך הדבר.

נרגילה. אפשר לקנות בכל קיוסק
זפת, ניקוטין ומתכות כבדות
במחקר שנערך באוניברסיטה האמריקנית בביירות שבלבנון והתפרסם בשנת 2003, נמצא כי עשן הנרגילה מכיל כמויות משמעותיות של זפת, ניקוטין ומתכות כבדות שהן רעילות ומסרטנות. יחסית לעשן של סיגריה אחת נמדדו כמויות גבוהות של חומרים רעילים ומסרטנים כמו ארסן, כרומיום ועופרת.
 
מחקר שנערך בפקולטה לרפואה של אוניברסיטת ירדן שבעמאן ופורסם בשנת 2002 גילה כי לאחר עישון נרגילה ריכוז הניקוטין והקוטינין (תוצר פירוק של הניקוטין) בגוף עולה לרמות גבוהות. מחקרים נוספים שפורסמו כבר בשנת 93' הוכיחו כי בקרב מעשני נרגילה נמצאו רמות גבוהות של חד תחמוצת הפחמן (CO) בדם, דבר הגורם לפגיעה באספקת חמצן תקינה לרקמות שונות בגוף ועשוי לגרום מחלות לב וכלי דם ומחלות ריאה כרוניות.
 
במאמר שפורסם בעיתון "הרפואה" בנובמבר 2003 מאת ד"ר שבתאי ורסנו מהיחידה לחינוך וטיפול באסתמה במחלקה לרפואת ריאות בבית החולים מאיר, נקבע כי הטבק המשמש לעישון נרגילה מכיל כמויות גדולות יותר של ניקוטין מאשר הטבק המשמש לעישון סיגריות. הטבק מיובא ממקומות בלתי מבוקרים בארצות ערב, ולא ניתן לדעת אם הוסיפו לו חומרים נוספים. בניגוד לסיגריות, שמשך העישון שלהן קצר, נרגילה עם טבק דחוס היטב יכולה להספיק ל-45 דקות עישון. את הנרגילה מעשנים לרוב בצוותא ומשתמשים באותה פומית, באותה צנרת ובאותו מכל מים.
 
נאווה ענבר, מנהלת ההסברה של הקמפיין באגודה למלחמה בסרטן, הנרגילה קיימת במחוזותינו כבר שנים רבות. מה קרה שנזכרתם עכשיו?
"אנו מודאגים מהתופעה כבר למעלה משנה וחצי. היא קיימת מאות שנים בעולם הערבי, אבל לעולם המערבי היא נכנסה כטרנד בקרב צעירים רק בשנים האחרונות. רוב בני הנוער מודעים לסכנות שבסיגריה, אבל מתייחסים לנרגילה כאל בילוי חברתי. יש להם תחושה שהם מעשנים סוג של מטהר אוויר ולא משהו מסוכן שמכיל ניקוטין.
 
"קהל היעד של הקמפיין הוא בני נוער, ואנו מקווים שהם יבינו שעישון נרגילה מסוכן כמו עישון סיגריות אם לא יותר מכך ושזה לא משחק או בילוי חברתי כמו לראות סרט. פרט לכך יש סכנות נוספות שנובעות מהעובדה שכולם מעשנים את הנרגילה מאותו כלי, למשל העברת הרפס וזיהומים. חשוב לנו שבני הנוער יהיו ערים לכך".
 
מדוע בחרתם דווקא בכוכבי "אקזיט"?
"הקמפיין נעשה כמעט בהתנדבות, ורצינו למצוא דרך לפנות לצעירים בעזרת דמויות שהם מכירים בשפתם ובסגנון שלהם. שני השחקנים בפרסומת הם סוג של מובילי דעת קהל, שיכולים ליצור שינוי בתפיסה אצל צעירים".
 
המצב שלפיו כל מי שחפצה נפשו בנרגילה יכול ללכת ולקנות אותה בחנות או בפיצוצייה הסמוכה, גם אם הוא עדיין נער צעיר, השתנה לפני שבועות אחדים. בעקבות הלובינג של האגודה למלחמה בסרטן הצליחו להעביר במליאה תיקון לחוק איסור מכירת סיגריות לקטינים, שכולל את הנרגילות. בעל עסק שימכור נרגילה או מוצרי עזר לעישון נרגילה לקטינים, יסתכן בקנס בגובה 13 אלף שקל. החוק ייכנס לתוקף בעוד שלושה חודשים.
 
ענבר: "אנו מקווים שהקמפיין והחקיקה החדשה יעזרו לשנות את המצב, שהחוק ייאכף ושמספר המעשנים ירד. חשוב לנו מאוד להשקיע במעשנים הצעירים, כי ידוע שרוב המעשנים התחילו לפני גיל 18. כל נער שנצליח להשפיע עליו, נרוויח אותו כמבוגר לא מעשן".
"יש בזה משהו מרגיע"
כדי לבדוק את ממדי התופעה יצאנו לשטח. מצאנו את גל, נער בן 17 וחצי מחיפה, שמבלה את רוב שעותיו הפנויות כשהוא אפוף עשן. "אין בזה שום דבר רע, הכל שטויות", הוא פוסק. "נהיה לנו קטע כזה בערך לפני שנתיים, ומאז זה ממשיך. נפגשים בבית של אחד החברים, סוגרים את הדלת ומעשנים. חברה שלי אפילו קנתה לי נרגילה ליום ההולדת. היא עצמה לא מעשנת כי היא לא אוהבת את הריח. אנחנו מעשנים גם במקומות בילוי - בפאב ה'פוטש' בקיבוץ משמרות ובפאב 'שלתיאלי' בחיפה. אלה מקומות שכולם מגיעים אליהם כדי לעשן, וזה חלק מהקטע של המקום".
 
אבל אתה יודע שזה כמו סיגריה? להורים שלך לא אכפת?
"תראי, שני ההורים שלי מעשנים, גדלתי בבית של מעשנים, אז ההורים שלי לא יכולים להגיד לי שום דבר. אני לא מאמין שאחרי שנים שאני נושם את העשן של ה'טיים' שלהם, מהילדות ועד היום, עישון נרגילה יכול להזיק לי במשהו. חוץ מזה, בצבא אסור לעשן נרגילות, אז אני מאמין שכשאתגייס, ההרגל הזה ייגמר. אחר כך, כשאשתחרר, לא נראה לי שאמשיך לעשן נרגילה. זה מין קטע כזה של צעירים".
 
תעבור לסיגריות?
"יכול להיות".
 
שרון, שותף של גל לעישונים, מוסיף נקודות אור: "יש בזה משהו מרגיע. אחרי יום לחוץ בלימודים ובבגרויות אני ממש אוהב לשבת לעשן. זה פחות מזיק מסיגריה ופחות מסריח ממנה. זה משאיר טעם וריח די טובים בפה, ככה שאין בעיה".
 
הקמפיין החדש לא מטריד אותו במיוחד: "חוץ מזה שמלי לוי היא כוסית על, זה לא הזיז לי בכלל. סתם מדברים שטויות. אני לא מאמין שזה מזיק כמו סיגריה, וגם אם כן, מה יש? חיים רק פעם אחת. גם זיהום האוויר מזיק ואף אחד לא עושה כלום".
 
אמו של גל, חיה, מעצבת גרפית, לא רווה נחת מהתופעה: "להגיד את האמת? זה מאוד מטריד אותי שהוא מתעסק עם הנרגילה כל היום. דיברתי איתו על זה, אבל הוא ניסה להרגיע אותי שזה שום דבר, שזה פחות מסיגריה ושזה נורא כיף עם החברים כי כולם מעשנים. הוא אמר, 'אני לוקח שאכטה פעם בשעה כי זה מסתובב בין עשרה אנשים'. אבל יום אחד התקשרתי לרדיו, לתוכנית'המומחים' עם דליק ווליניץ, ושאלתי את המומחה. נתנו לי תשובה שמאוד הפחידה אותי. הסבירו לי שזה בלי פילטר ולכן מסוכן יותר מסיגריה. בינינו, הוא כבר לא מעשן רק עם חברים אלא גם לבד בחדר. אנחנו חייבים לשים סוף לעניין הזה. הקמפיין הזה עוזר מאוד, כי עכשיו יהיה ברור וחד משמעי שנרגילה זה דבר מסוכן".
 
הוא טוען שבגלל שאתם מעשנים זה ממילא לא משנה.
"אנחנו אנשים בוגרים והוא לא. כשהיינו בגילו מי בכלל חשב לעשן? התביישנו מהצל של עצמנו, ובטח לא היינו מעזים לעשן ככה בריש גלי ליד ההורים. היום הכללים נשברו. ברור שאנחנו דוגמה רעה לילדים, אבל עם כל הכבוד, אני ובעלי בני 40 פלוס. אנחנו ילדים גדולים. וחוץ מזה, גם אנחנו יודעים שזה רע".
אופנה
עיצוב
אוכל
  מדד הגולשים
ואפל בלגי עם קצפת ...
                  22.58%
הריח בחינם
                  8.6%
המהפכה הצרפתית
                  8.6%
עוד...

בריאות וכושר
סלח לי, דוקטור, יש לך אש?  
האופרה העירה חולה מתרדמת  
אז כמה אתם באמת מוציאים על סיגריות?  
עוד...