 |
/images/archive/gallery/129/290.jpg מסמנים מוצרים בסופר.
צילום: אילוסטרציה  |
|
|
כדי לזכות בהמלצה מהאגודה הישראלית לסוכרת, צריכים יצרני המזון לשלם. מי שלא משלם, גם אם המוצר שלו טוב וזול יותר מהמתחרים, לא זוכה לתו. ומי מפסיד? ברור שהחולים |
|
|
 | דפדף בסטייל |  | |
רויטל פדרבוש, "את" 30/6/2004 17:43 |
|
|
|
|
 |
כשחולי סוכרת יוצאים לעשות קניות בסופרמרקט, זו משימה לא פשוטה. בשל מחלתם, הם לא יכולים לצרוך סוגי מזון מסוימים, ולא תמיד יודעים אם המוצרים השונים מותרים להם. עכשיו שוקדים במשרד הבריאות על מהפכה בסימון מוצרי המזון, שתהפוך את חייהם לפשוטים יותר. כיום נעזרים חולי הסוכרת בתו של אי"ל (האגודה הישראלית לסוכרת,( שמבדיל בין המזונות שמותרים להם לאכילה לבין אלה שלא. התו נחשב אמין מאוד בקרב ציבור החולים, כנראה בגלל שעומדת מאחוריו אגודה, שלכאורה פועלת ללא כוונת רווח ומטרת פעילותה היא טובת הציבור. האגודה נוהגת להמליץ לכל חולי הסוכרת "לחפש אחרי התו של אי"ל," אבל מעטים יודעים שהתו מסחרי לכל דבר. יצרנים
המעוניינים לסמן את מוצריהם בתו של אי"ל, נדרשים לשלם 2,700 דולר בשנה לכל מוצר, והסכום יורד באופן הדרגתי ככל שלחברה יש יותר מוצרים. אבל לעתים קרובות אפשר למצוא מוצרים מומלצים יותר, ואף זולים יותר, שלא מסומנים בתו אי"ל, מאחר שהיצרן מסרב לשלם את הסכום הנדרש. מי שסופג את עלות התו של אי"ל הם דווקא הצרכנים, שעליהם אמורה האגודה לשמור. בחלק מהמקרים, המצב אפילו חמור יותר, ומוצרים לא טובים ולא בריאים מקבלים את האישור של האגודה. "מטופלים רבים מגיעים אלינו עם מוצרים שיש עליהם תו של אי"ל. פעמים רבות אני נאלצת לומר להם שמדובר במוצרים שלא מומלצים להם", אומרת ציונה אברהם, מנהלת היחידה לתזונה ודיאטה בבית חולים "השרון".
|
 |
 |
 |
 |
|
 |
 |
 |
 |
|
המחיר נובע מהעלויות
|
 |
|
 |
 |
 |
|
מסיבה זו, וגם בשל תלונות רבות של חולים ואנשי מקצוע על בלבול עצום בנוגע למוצרים המותרים, החליטו במשרד הבריאות לבצע מהפכה בסימון המוצרים. לדברי ראש שירותי המזון והתזונה במשרד הבריאות, ד"ר דורית ניצן-קלוסקי, במשרד שוקדים בימים אלה על תקנות חדשות להנפקת תו למוצרי מזון עבור חולי סוכרת. התו יינתן ליצרנים ללא תשלום, וייכנס לשוק תוך כמה חודשים. ומה אומרים על זה באגודה הישראלית לסוכרת? חיה כהן, מנכ"ל האגודה, מוסרת בתגובה: "עצם השימוש בתו האגודה מפחית במידה ניכרת את הקושי באיתור מוצרי מזון מומלצים לסוכרתיים ברשתות השיווק ובחנויות המזון, ומונע הטעיות. יש לציין שהאישור אינו מהווה המלצה להעדפת מוצר זה או אחר, אל אישור על התאמת המוצר לכלכלת הסוכרתיים. התמורה שמקבלת האגודה נובעת מהעלויות שכרוכות במעקב ובפרסום המוצר שיש לו תו אגודה, מאחר שאנו מעוניינים שמספר רב ככל שניתן של חולי סוכרת יקבלו את המידע בדבר מוצרים עם תו". התחקיר המלא, בגיליון "את" של השבוע
|  |  |  |  | |
|
|
|
|
|
|
|
|