ראשי > סטייליסימו > אוכל > כתבה
בארכיון האתר
עולים לקפה
הדרינק הכי מעורר באזור חוגג יומולדת 1,000. חברים מספרים על הטורקי
לכתבה הקודמת דפדף בסטייל לכתבה הבאה
גייל זאבי-ציבלין
27/5/2004 11:38
אגדה ישנה על הולדת הקפה מספרת על רועה צאן באתיופיה לפני 1,000 שנה, שהעזים שלו נטפלו באופן מעורר חשד לשיח בעל פירות אדומים שלא הכיר. אחרי שהעזים אכלו מהשיח הן החלו לקפוץ, לרוץ ונמלאו מרץ בלתי רגיל, מחזה שעשה לרועה הצאן חשק לנסות את הפרי בעצמו. כך נולד הקפה.

אגדה אחרת נשארת עם אותו רועה אתיופי, אלא שבגרסה הזאת לקח את פולי הקפה האדומים שמצא והביא אותם לזקני שבטו. הם חשבו שהפרי רעיל וזרקו אותו לאש. כשהתפוצצו הפולים באש, עלה ריח חריף ומשכר, שגרם לאנשי השבט לבחון מחדש את הפרי המוזר.

הקפה הוא המשקה החם הפופולרי ביותר בעולם, למרות שהוא התגלה רק לפני 1,000 שנה , בעוד התה והקקאו נחשבים משקאות עתיקים
יותר. ציון כהן, טכנולוג הקפה הקלוי ב''עלית'', מדווח כי בעולם צורכים בשנה 110 מיליון שקי קפה (כל שק מכיל 60 קילוגרם פולים).

''מאתיופיה נדד הקפה לתימן. התימנים הם הראשונים שהחלו לגדל מטעי קפה, ובמקום ללעוס, שתו אותו'', מספר כהן. ''הם גילו את התכונות הממריצות של הקפה והם אלו שהפכו את השתייה של הקפה למשהו שעושים בחברותא, מחוץ לבית. ההתכנסויות של האנשים בתימן מחוץ לבית התחילו את תרבות מספרי הסיפורים. מהר מאוד אנשים התחברו לסגולות של הקפה, והוא החל לנדוד בעולם עד שהגיע לטורקיה''. הקפה הטורקי קיבל את שמו בזכות ההמצאה הטורקית - מטחנת הקפה מנחושת. בעוד בתימן כתשו את הקפה במכתש ועלי, הטורקים טחנו אותו.
85 זנים שונים
''הדרך מפולי קפה לכוס קפה מאוד ארוכה'', אומר כהן. ''שיח קפה מניב בעונה בממוצע בין 700 ל-900 גרם של פולים ירוקים אחרי קילוף, מה שייתן כ-500 גרם קפה טחון.

''עולם הקפה מתחלק לשתי משפחות עיקריות: משפחת הקפה הקלוי (הטורקי, הפילטר והאספרסו) ומשפחת הקפה הנמס (אבקה או מגורען). קיימים היום 85 זנים של קפה, שמתוכם הצליח האדם לתרבת ולהשביח רק שני זנים - הערביקה והאורובסטה. זן הערביקה נחשב ליותר איכותי, מאחר שהוא יותר מעובד ונותן יותר ארומה לקפה, והוא גם הכי פופולרי. זן האורובוסטה יותר עמיד, ומעניק יותר חוזק ומלאות למשקה. שילוב של שני הזנים ייתן את הקפה המשובח ביותר''.

ההבדלים העיקריים בין סוגי הקפה הם בשיטת ההכנה. את הקפה הטורקי מבשלים במים או מוסיפים מים רותחים לאבקה (קפה בוץ). קפה הפילטר התפתח באירופה ושיטת ההכנה שלו היא בהפרדה בין האבקה לנוזל. את האספרסו פיתחו שני מדענים צרפתים בסוף המאה ה-19. המשקה נדד לאיטליה, שם פותחו מכונות האספרסו. בעזרת מים חמים שעוברים בלחץ לאבקת הקפה מתקבל קפה במיצוי מהיר, ארומטי וחזק.
אופנה
עיצוב
אוכל
  מדד הגולשים
ואפל בלגי עם קצפת ...
                  22.58%
הריח בחינם
                  8.6%
המהפכה הצרפתית
                  8.6%
עוד...

אוכל
להצמיח כנפיים  
דג בורי עם חומץ וטחינה  
יאללה, תעמיסו: בואי כלה  
עוד...