רב הקהילה בוונצואלה: "אין אוכל ועבודה, אנשים עוזבים"

איתן וייסמן הגיע לארץ כדי להשתתף בכנס לרגל חמישים שנות שחרור ירושלים. הוא מספר שהחיים בוונצואלה לא קלים, למרות שהקהילה חמה מאוד. גורמים העוסקים בעידוד העלייה מסרבים לדבר על שיטות הפעולה שלהם, אך מודים: מספר היהודים שבאים לארץ גובר

צביקה קליין | 2/1/2017 11:36
תגיות: ונצואלה, יהודים,בעולם
המשבר הכלכלי החמור בוונצואלה עודד יהודים רבים במדינה לעלות ארצה, ומספריהם של בני הקהילה שמעתיקים את מקום מגוריהם לישראל גדולים מבעבר. אלה שנשארים מאחור נאלצים להתמודד עם תנאים קשים, הכוללים רעב, אנטישמיות והתנכלויות.

הרב איתן וייסמן, רב הקהילה האשכנזית בבירה קרקס, השתתף הבוקר (יום ב') בכנס רבנים מיוחד של "ההסתדרות הציונית העולמית" לציון חמישים שנה לשחרור ירושלים. יותר ממאה רבנים מרחבי העולם השתתפו בכנס, שנערך מעט יותר משבוע אחרי שמועצת הביטחון של האו"ם החליטה כי חלקים מבירת ישראל, כולל הכותל המערבי, "אינם חוקיים". בין השאר הגיעו לכנס רבנים מקהילות גדולות כגון ארה"ב וצרפת, אך גם מאזורים כגון אמזונס, הודו וסינגפור.
 
צילום: AP
המצב קשה. אנשים ממתינים בתור לבנק בוונצואלה צילום: AP

הסיפור של ונצואלה הוא מקרה חמור במיוחד, המדגיש את הצורך בעידוד עלייתם של יהודים ארצה. המשבר הכלכלי במדינה כה חריף עד שהאזרחים מוכרחים להמתין בתור במשך שעות במרכולים כדי לרכוש מוצרי צריכה בסיסיים, או שהם נאלצים לשלם מחירים מופקעים מאוד בשוק השחור. היו מי שמתו אפילו ממחלות פשוטות בשל המחסור בציוד רפואי.

וייסמן מספר כי המשבר בוונצואלה מקשה על חיי היהודים. "המצב לא פשוט, הן מבחינה כלכלית והן מבחינה פוליטית. לאנשים אין אוכל, אין עבודות. מבחינה פוליטית יש מאבק בין האופוזיציה והשלטון. נערך אמנם דו-שיח בין הצדדים בתיווך הוותיקן, אך כנראה הניסיון הזה נכשל".

עשרות אלפי בני אדם עזבו את המדינה בשנים האחרונות, כולל מספר הולך וגדל של יהודים מקומיים. "הקהילה היהודית סובלת אף היא מהעוני", סיפר וייסמן, "יש נזקקים רבים יותר בקהילה ופחות הכנסות, אז קשה להתקיים. הרבה אנשים עזבו לכל העולם - למיאמי, לפנמה, למקסיקו. חלקם עולים לישראל. הרבה אנשים שיכולים היו לעזור כבר לא תומכים בקהילה כלכלית. הקהילה מזדקנת, ויש יותר לוויות מחתונות ובריתות. בבית הספר התחילו השנה שלושים ילדים את כיתה א', ופעם היו יותר ממאה ילדים מדי שנה, כך שאין ספק שהקהילה מצטמקת".

האפשרות להגר לישראל אינה קלה, שכן לוונצואלה ולמדינה היהודית אין קשרים דיפלומטיים. ב-2009, בעקבות מבצע "עופרת יצוקה", הנשיא דאז הוגו צ'אבז גירש את השגריר הישראלי ואת אנשי הצוות של השגרירות מקרקס. הוא צידד בפלסטינים, ושנה מאוחר יותר הכיר בזכותם למדינה. בנוסף הוא פיתח את קשריו עם איראן, האויבת המושבעת של ישראל. "תייר ישראלי שמגיע היום לוונצואלה צריך ויזה, והם לא ששים לתת ויזה, זה לא פשוט", אמר וייסמן, "אפשר להיכנס עם דרכון אירופי או של מדינה דרום-אמריקאית".
 
צילום: אי-פי-אי
האנטישמיות התגברה במהלך כהונתו. צ'אבז צילום: אי-פי-אי

ההגירה באוויר כמו בצרפת, יש כל כך הרבה עזיבה?
"רואים שאנשים עוזבים, לא צריך להזכיר את זה. לא מדברים על לסגור את האורות, שהרי הקהילה מתפקדת בצורה מדהימה. חשוב להבין שבתקופות הטובות, עד לפני 15 שנה, היו 20 אלף איש בקהילה היהודית, ומאז זה הולך ופוחת".

איך הקהילה נערכת להתמודד עם העוני?
"קיצוצים נערכים במוסדות היהודיים, ומנסים לייעל את הדברים כמה שיותר. ההתייעלות נעשית גם ברמה של המשפחות, ולא רק בבית הכנסת. ארגון-הגג, 'ועד הקהילות', מנסה לייעל את המערכת כמה שיותר. כרגע בקהילה מחזיקים מעמד, אבל מבינים שהעתיד לא חיובי כל כך. יש כאלה שבאים ואומרים שאין אוכל לילדים. יש ארגון שנקרא 'יחד' שמסייע בעזרה סוציאלית, בבעיות של אוכל, בגדים או בתי חולים. זה לא פשוט".

עם זאת, וייסמן מבקש גם להסתכל על הצדדים החיוביים בוונצואלה. "מדובר בקהילה חמה מאוד, ומאוחדת בין אשכנזים וספרדים - דבר שאינו מובן מאליו. יש בית ספר אחד, ואף חתונות בין אשכנזים וספרדים".
אנטישמיות בוטה

מתוך מדינה של כ-30 מיליון בני אדם, כ-6,000 עד 9,000 יהודים מתגוררים במקום, חציים אשכנזים וחציים ספרדים. הקהילה בוונצואלה היא אורתודוקסית בלבד, למרות שרוב חבריה אינם דתיים. "הייתה פעם קהילה רפורמית, אבל כבר המון שנים היא לא קיימת", הסביר וייסמן, "יש כבוד גדול לקהילה האורתודוקסית, למרות שרוב היהודים לא דתיים. הקהילה נוהגת לפי חוקי ההלכה האורתודוקסית בכל הקשור לגיורים, לחתונות או לכשרות. אני אוהב להגיד שאנחנו לא קהילה דתית, אבל אורתודוקסית".

כמה נפוצה העלייה לישראל?
"יש עלייה לישראל, והיא הולכת וגוברת עם השנים. פעם היו עולים לארץ בסוד, כי לא רצו שידעו שיש עלייה לישראל, אבל היום זה כבר גלוי. המזל הוא שישראל נותנת לעולים מוונצואלה את התנאים הכי טובים בגלל המצב שם. ישראל עוזרת לנו מאוד".

 

צילום: נעם שרון, ATP Productions‏
הרב יחיאל וסרמן ורבה של ונצואלה, איתן וייסמן (מימין) צילום: נעם שרון, ATP Productions‏


ארגונים המסייעים לבני הקהילה לעזוב את ונצואלה, הכוללים את הסוכנות היהודית, אמרו ל"וושינגטון פוסט" כי הם מעדיפים לא לדבר על התהליך מכיוון שהם יכולים לסכן את מי שנותרו עדיין במדינה הסגורה. נתונים רשמיים של הממשלה מראים ש-111 יהודים מוונצואלה עלו ארצה לישראל ב-2015, מספר הכפול משיעורם ב-2012. אף שלא נמסרו עדיין נתונים סופיים לגבי שנת 2016, "הקרן לידידות" ציינה כי סייעה לכתשעים יהודים מהמדינה האמריקאית להגיע ארצה.

"אנו עובדים בחוץ לקהילה היהודית ומתחת לרדאר, ואוספים מידע מהיד לפה על היהודים שמעוניינים לעלות לישראל", הסבירה ל"וושינגטון פוסט" עובדת של "הקרן לידידות", שדיברה בעילום שם בגלל שהיא נעה בין שתי המדינות על בסיס קבוע. לדבריה, בעבר היהודים בוונצואלה העדיפו לעבור לארה"ב או לפנמה, אבל המקומות הללו יקרים מדי כעת בגלל שהמשבר הכלכלי הפחית את הערך של רכושם ושל נכסיהם האחרים. "ישראל היא באמת האפשרות היחידה מבחינתם", היא אמרה.

האנטישמיות בוונצואלה הפכה נפוצה תחת משטרו של צ'אבז, ונמשכה מאז מותו ב-2013. ארגונים יהודיים מעריכים שבערך 20 אחוזים מ-22 אלף היהודים שהתגוררו במדינה עם עלייתו של הרודן המנוח לשלטון נאלצו לעזוב מאז.

שנה שעברה יצאה "הליגה נגד השמצה" בגינוי חריף נגד מגזין במדינה שבאיור על השער שלו תלה את האשמה לצרותיה הכלכליות של ונצואלה ב"אנשים עשירים ממוצא ישראלי".



מקור ראשון במבצע היכרות. הרשמו לקבלת הצעה אטרקטיבית » היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך

המומלצים

פייסבוק