מעוז צור: התשובות לשאלות הבוערות לחג החנוכה

מה עושים כשמזמינים אתכם למסיבת חנוכה? האם הדלקת נרות בכינוס משפחתי שאינו בביתכם מוציאה אתכם ידי חובה? ולמה אישה חייבת במצווה? הרב עמית קולא עם התשובות

nrg יהדות | 23/12/2016 8:59
ראש בית המדרש ההלכתי של ארגון רבני ורבניות בית הלל ורב קיבוץ עלומים, הרב עמית קולא, מסכם את כל מה שצריך לדעת על הדלקת נרות החנוכה - האם ניתן להדליק במקום העבודה, האם נשים חייבות בהדלקת נרות, איפה רווק או רווקה הגרים בדירת שותפים צריכים להדליק ועוד.

"הדלקת נרות חנוכה היא לזכר נס הישועה והניצחון על היוונים ונס פך השמן", מסביר הרב. "לכן כשמדליקים את הנרות מברכים מלבד ברכת המצוות 'אשר קדשנו במצוותיו וצוונו להדליק נר שלחנוכה' גם ברכת 'שעשה ניסים לאבותינו בימים ההם בזמן הזה'" (ביום הראשון מברכים גם ברכת 'שהחיינו').
 
צילום: שאטרסטוק
חנוכיה צילום: שאטרסטוק

זמן ההדלקה הינו סמוך ואחר שקיעת השמש, בסביבות השעה 17:00. גם לאחר שעה זו ניתן להדליק, זאת במידה שיש עוברים ושבים שיצפו בנרות מלבד המדליק, כך שאם אתם גרים ברחוב אבן גבירול בתל אביב ייתכן שמותר לכם להדליק אפילו אחר חצות.

מקום ההדלקה הוא בבית. יש עדיפות לפתח (דלת או חלון) הפונה לרשות הרבים, אל הרחוב בו עוברים ושבים, מקום בו אנשים מבחוץ יוכלו לראות את הנרות. יתכן שקביעת מקום פרסום הנס בבית הפרטי (ולא בציבור – בבית הכנסת, כמו בקריאת המגילה בפורים) קשורה למסורת שעל פיה חלק מגזירות היוונים היו 'גזירת הבית', גזירה שהעמידה במבחן את האדם הפרטי, האם יעדיף חיים נוחים חברתית וכלכלית תוך התכחשות לאמונת ישראל ('אין לבעליו חלק בעליון') או יוותר על הרכוש ועל המבנה השלם של ביתו ובלבד שיישאר נאמן ליהדותו.

הרב מתייחס לסוגיית הדלקת נרות על ידי נשים, "אישה חייבת בהדלקת נרות כאיש. האירועים המכוננים את חנוכה הנוגעים לגורלו של עם ישראל משמעותיים לגברים ונשים כאחד. גם נשים היו בקו החזית של היפוך היוצרות, במאבק נגד היוונים, ולכן חובתן בהדלקת הנרות גמורה".
 
צילום: נעם ריבקין פנטון
אישה מחוייבת בהדלקת נרות חנוכה צילום: נעם ריבקין פנטון

הדלקה במקום העבודה לא עונה על הקריטריונים של מצוות הדלקת נר חנוכה, מאחר שהאחריות בהדלקה היא על כל יחיד בביתו. גם רווק או רווקה המתגוררים באופן קבוע בדירה משלהם, חייבים להדליק ולברך במקום מגוריהם.

עם זאת, במשך הדורות צמח מנהג להדליק נרות גם בבית הכנסת. על אף שאין בית הכנסת ביתו של האדם, דימו את בית הכנסת למקדש ובקשו לקיים גם בציבור את 'פרסום הנס'. על בסיס תקדים זה, יש נוהגים להדליק בכינוסי משפחה וחברים, בדומה להדלקה של בית הכנסת. אולם אין ראוי לברך את ברכת המצווה והנס על הדלקה, שכן עם כל חשיבות החוויה, הדלקה מחוץ לבית אינה חלק מן החובה ההלכתית.

לכן, כשמדליקים במקום העבודה, במסיבת רעים או בכינוס משפחתי - מבקשים להזכיר את הימים ההם בזמן הזה, זהו דבר בעל ערך. אפשר גם להוסיף את תפילת הנרות הללו ושירת מעוז צור, אך יש לזכור שעיקר החובה היא חובת היחיד בביתו ולכן אף שמדליקים בחבורה, אין לוותר על ההדלקה בבית.


מקור ראשון במבצע היכרות. הרשמו לקבלת הצעה אטרקטיבית » היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך

המומלצים

פייסבוק