בת 16 התקבלה לרפואה בבלגיה; בארץ נדחתה
ג'סיקה רוזנבלום בת ה-16 כבשה לאחרונה את הכותרות במדינתה בלגיה כשהתקבלה ללימודי הרפואה כבר בגיל צעיר. הנערה היהודיה רצתה ללמוד בישראל, ואף נרשמה ללימודים באוניברסיטת בר אילן, אלא שלא קיבלה תשובה בעוד שבארצה מיהרו להכיר בכשרונה

היום כמו פעם בולטים הצעירים היהודים ברחבי העולם בכל מה שנוגע לתחומי המדע, הטכנולוגיה וכמובן גם הרפואה ועריכת הדין - הרי כל אם יהודייה רוצה שבתה תתחתן עם רופא או עם עורך דין.
ג'סיקה רוזנבלום בת ה-16, צעירה יהודייה מאנטוורפן שבבלגיה, חלמה תמיד ללמוד רפואה. אביה משמש כרופא משפחה וכנראה שהגדילה במחיצתו עשתה את שלה. "הוא מעולם לא דחף אותי ללמוד רפואה", היא אומרת.
למען האמת, לדבריה היא לא תכננה בהכרח ללכת בדרכו של אביה אלא סיבות רבות אחרות דחפו אותה להשתלם בענף, שידוע ככזה שמצריך לימודים אינטנסיביים ורבי שנים. "אני אוהבת מדעים ונהנית לעזור לאנשים", היא מציינת.
בראיון שערכה רוזנבלום עימנו היא מדברת בעברית שוטפת - לא פחות - ובצורה אינטלגנטית וקולחת במיוחד. אין ספק, היא בוגרת מאוד לגילה. סביר להניח גם בגלל העובדה שקפצה כיתה וסיימה זה עתה את כיתה י"ב בהצטיינות בבית הספר היהודי "תחכמוני" והיא רק בת 16. כיאה לבוגרת בני עקיבא מבלגיה ("הייתי חניכה וגם שימשתי מדריכה במשך שנתיים") רוזנבלום השתוקקה לעלות לישראל וללמוד רפואה בארץ, אך היא מספרת כי הדבר לא פשוט. "בבלגיה שיטת הקבלה למוסדות האקדמיה אחרת", היא מסבירה. "יש מבחן ארוך ומפרך שצריך לעבור והוא מתעסק ספציפית בנושאים של רפואה. מי שעובר מתקבל אוטומטית ללימודי רפואה. לעומת זאת בישראל צריך להגיע לציון גבוה במיוחד בבחינת הפסיכומטרי והבנתי שהסיכויים שלי יהיו נמוכים".
במקביל ללימודים לקראת מבחן לימודי הרפואה בבלגיה, רוזנבלום הגישה מועמדות ללימודי ביוטכנולוגיה באוניברסיטת בר אילן שבישראל. "תמיד ידעתי שאלמד בבר אילן אחרי שאסיים את לימודיי", היא אומרת, "וקיוויתי שאתקבל למסלול הזה שם". אלא שעד כה רוזנבלום לא זכתה לכל תגובה מהמוסד הישראלי.
"התקשרתי כמה וכמה פעמים לישראל כדי לקבל מענה בנוגע להליך הקבלה, ואמרו לי שהטפסים הגיעו ושאקבל תשובות בהקדם. עם זאת, עד כה לא פנו אלי וכשהתקשרתי לשם פעם נוספת לא היתה תשובה".
למבחן הרפואה הרשמי שאותו צריכים המועמדים היא למדה לבד, אך קיבלה מעט עזרה מאביה הרופא ומאחיה, שלמדו פיזיקה בטכניון בחיפה. איך מתקבלים לביה"ס לרפואה בבלגיה?
"בצפון בלגיה מבחן הקבלה די קשה", היא מספרת, "בבוקר יש 40 שאלות על מדעים ובצהריים צריך לקרוא קטעים רפואיים ולענות על סיטואציות שרופא מתמודד עימם. זה מבחן קשה מאוד והוא מתקיים רק פעמיים בשנה".
אלפי צעירים מתמודדים בכל שנה על המקומות הספורים במוסדות הלימוד בבלגיה. למרות גילה הצעיר הצליחה רוזנבלום לגבור על מתמודדים מנוסים ומבוגרים ממנה. "רק 18 אחוז מהנבחנים עברו בהצלחה", היא אומרת. וכיאה לאחת שנכללת בין אותם בודדים, כשהיא נרשמה ללימודי רפואה באוניברסיטה באנטוורפן, היא התקבלה מהר מאוד. "תוך שעה קיבלתי תשובה ונרשמתי", היא מציינת.
התקשורת הבלגית איתרה את רוזנבלום וקבעה כי מדובר ברופאה הצעירה ביותר בבלגיה - זאת למרות שטרם החלה את לימודיה. התואר המחייב מבהיר את המסר: מדובר באחת הסטודנטיות הצעירות ביותר ללימודי רפואה במדינה אי פעם, וללא ספק הצעירה ביותר שמתחילה ללמוד השנה.
"אתמול הייתי בטלוויזיה", היא מספרת בהתרגשות. "זה נראה להם מיוחד שמישהי בת 16 עברה את המבחן". מתברר שאחת מתוכניות הטלוויזיה בבלגיה ערכה בדיקה שבמהלכה התברר שנערה נוספת בת 16 עברה אף היא את המבחן, אלא שהיא לא תלמד רפואה. גם בשאר אמצעי התקשורת המקומיים לא פספסו את ההזדמנות להרעיף שבחים על הצעירה מאנטוורפן. הכותרות היו מגוונות - החל מ"ילדה בת 16 הולכת ללמוד רפואה" ועד "הרופאה הכי צעירה בבלגיה".
שאלו אותך על זה שאת יהודייה דתייה?
"כמעט ולא התייחסו לזה. אמנם ידעו שאני יהודייה וציינו שלמדתי בבית ספר יהודי, אבל בשביל התקשורת זה פחות מעניין. בקהילה אמרו לי שכשיש אירוע שלילי אז מזכירים שמדובר ביהודים, אבל אם זה סיפור חיובי כמעט ולא מתייחסים לכך".
איך זה להיות יהודיה בבלגיה?
בישראל שומעים על הרבה אירועים נגד יהודים ועל אנטישמיות. "בהחלט יש אנטישמיות אבל אנחנו לא ממש מרגישים את זה פה. וזה נכון בעיקר כי אני גרה בשכונה יהודית. לפעמים יש אירועים אלימים ברחוב או הפגנות נגד ישראל, אבל לרוב לא מרגישים את זה". לדבריה של רוזנבלום העובדה שהיתה יכולה ללמוד במדינה שבה מציינים את החגים היהודיים, היתה יכולה לעזור לה. "אין ספק שיותר קל ללמוד בארץ כיהודיה", היא מציינת, ומצביעה על הדילמה הראשונה שלה בהקשר זה: "הלימודים מתחילים באמצע חג הסוכות וזו הבעיה הראשונה שאצטרך להתמודד איתה.
תזדהי באוניברסיטה כיהודיה?
"לא נראה לי. לא אכנס לאוניברסיטה ואצעק 'אני יהודיה'. אנשים כבר יבינו באיזה שלב שאני יהודיה ואני לא מצפה לבעיות. אולי כמה מוסלמים לא יאהבו את זה. עם שם כמו רוזנבלום זה די מובן".
כמו כן, רוזנבלום מציינת שתשמח מאוד להצטרף לאוניברסיטה ישראלית במהלך לימודי הרפואה באם הדבר יתאפשר. "אמרו לי שזה מסובך. אולי אפילו אצטרך ללמוד פסיכומטרי, אבל אני מאוד רוצה לנסות", היא מציינת.
שללת את האפשרות ללמוד ביוטכנולוגיה בבר אילן באופן סופי?
"אם הייתי מתקבלת בהתחלה כנראה שהייתי הולכת על זה, אבל כעת, ובמיוחד אחרי תשומת הלב שקיבלתי בבלגיה, אני שלמה עם החלטתי ללמוד כאן. הראיונות שנתתי פה נתנו לי מוטיבציה להשאר בבלגיה כמה שנים לפחות. מוזר שעוד לא קיבלתי מבר אילן תשובה, כבר ממש מאוחר, שנת הלימודים כבר מתחילה. עכשיו קשה לי לעזוב ולהגיע לישראל".
איפה תהיי עוד 10 שנים מהיום?
"יכול להיות שבדיוק אתחיל לעבוד כרופאה, אחרי שאעשה התמחות".
ובאיזו מדינה?
"אני לא יודעת. יכול להיות שבבלגיה אבל אני מקווה שבארץ ישראל. קשה לדעת. חשבתי שאהיה בבר אילן השנה. אני לא מעוצבנת עליהם אבל אינני מבינה למה בבלגיה כל כך צריך לעבור פחות משוכות כדי להתקבל ובישראל זה כל כך קשה.
מאוניברסיטת בר אילן נמסר כי רוזנבלום אכן התקבלה ללימודים באוניברסיטה, וכי הודעה נשלחה אליה בנושא. בעקבות פניית "מעריב" מכתב הקבלה נשלח אליה שוב. רוזנבלום אישרה את קבלת ההודעה, אך ציינה כי מדובר בעדיפות השלישית שלה: לימודים לתואר ראשון במדעי החיים, ולא בביוטכנולוגיה כפי שייחלה.
רוצים לקבל בחינם שני גיליונות סוף שבוע של מקור ראשון? לחצו כאן היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg