 |
/images/archive/gallery/152/621.jpg ספגטי
צילום: מיכל לנרט  |
|
|
תימור דיל, מבקר המסעדות הכשרות של NRG יהדות, יצא לנגב פסטה גלאט כושר בבירת איטליה. האפיפיור בטירוף |
|
|
 | דפדף ביהדות |  | |
תימור דיל 22/8/2004 16:18 |
|
|
|
|
 |
הקהילה היהודית ברומא מונה כיום כ-13,000 חברים. הם מספרים כי קהילתם שוכנת בעיר מאז חורבן בית המקדש השני. לקהילה יש מנהגים המיוחדים רק לה בעולם היהודי: חגיגת בת-מצווה בצורה לא שגרתית, כאשר הבת ואביה עולים בצוותא לתורה, אמירת קדיש כשהחזן עומד אל מול פני המתפללים וכמובן מאכלים ייחודיים ששמם נודע מנהר הטיבר ועד לפיאצה נבונה.
ליד הכניסה לגטו הישן סמוך לבית הכנסת הגדול, נמצאת מסעדת יטבתה (yotvata), כשרה למהדרין. יהודי רומא, עקב קרבתם לוותיקן ולאפיפיור, סבלו כל השנים מדיכוי, הגבלות ועוני. גן ההישרדות היהודי עזר להם להתמודד ולהמציא מתכונים ייחודיים מהאוכל הפשוט והזול ביותר. כיום, אוכל זה הפך להיות מזוהה עם מאכליה המסורתיים של רומא וזוכה לעדנה קולינרית.
מנה עיקרית- אז זהו, שאין מנה עיקרית. הארוחה האיטלקית מחולקת למספר מנות המוגשות אחת אחרי השנייה, שינוי הרגלים לסועד הישראלי שרגיל לאכול פסטה עם שניצל, סלט קטן בצד וכמובן חומוס באותה צלחת.
קצת שונה, אבל בשביל זה הגענו לחוצלארץ, לא? סדר המנות מסודר בתפריטים כך שתוכלו לדעת מה להזמין ומתי. (רמז למביני העניין, נסו להשוות בין סדר המנות האיטלקי למנהגי ליל הסדר, תגליות מעניינות צפויות לכם...). נפתח את הסעודה עם אנטיפסטי - כשמו כן הוא - לא פסטה, אלא ירקות בסגנונות שונים אשר נועדו לפתוח את התיאבון. המנה המפורסמת והפופולארית היא ה"קרשופי א-לה ג'ודיה"- ארטישוק היהודים – לב ארטישוק מיוחד מזן רומנלו, הגדל רק באזור רומא, מבושל במים ומעוך בקצוות. הטעם מדהים. אנטיפסטי נוסף שעבר גיור הוא ה"קונצ'ה"- זוקיני עם שום ושמן זית- מנה פשוטה ומרעננת, בבית אפשר לאכול אותו עם קצת גבינת פרמז'ן, שמן זית איכותי ומעט מלח גס. פרימו ( או פרימי ברבים) - המנה הראשונה, בה תוגש פסטה עם רוטב לפי בחירתכם, ריזוטו או מרק. ביטבתה מומלץ מאד להזמין "ספגטי בוטריגה"- בוטריגה הוא שמם של החלקים הפנימיים התחתונים של הדג, שבעבר נזרקו כלאחר יד על ידי הדייגים. הם נאספו ויובשו על ידי היהודים ופוררו בתוך רוטב עגבניות שרי ושום שנמזגו על הפסטה. טעם הדג דומיננטי מאד, לא כולם יאהבו אותו, אבל שווה לנסות. אגב, את הבוטריגה שפעם השליכו לזבל מוכרים כיום ב-200$ לקילוגרם.
סקונדו - מנה שנייה - בשר או דגים. הרומאים מלווים את הסקונדו ביין, יין מיוחד הוא הקיאנטי הכשר המוצע במסעדה, הוא פחות טוב מעמיתיו הלא כשרים, אך גם הוא מתאפיין באיכות המסורתית של חבל קיאנטי וילווה את המנה בנאמנות ובמסירות. ביטבתה המליצו על אנשובי א-לה אנדיביה- דג אנשובי אפוי בתוספת סוג מיוחד של ירק המזכיר תרד. קונטורני - תוספות שמוגשות לאחר הסקונדו – סלטים וירקות שונים. דני, חבר יוצא איטליה, סיפר כי בכל ביקור שלו ברומא הוא מגיע ליטבתה רק בשביל הsuppli שלהם, מנה של אורז מטוגן ומגולגל עם רוטב עגבניות וגבינת מוצרלה. דולצ'י – מנה אחרונה, פירות או מיטב הקינוחים המפורסמים דוגמת הטירמיסו, הגלידה האיטלקית וכמובן אספרסו חזק שמעיר את הלשון. חשבון בבקשה- מחיר ארוחה מלאה יגיע ל - 20 יורו לסועד, לא כולל יין. בשקלים, החשבון ינוע בין 100 ל-120 שקל. יחסית לאירופה – לא יקר מדי, יחסית לארץ - חור בכיס (מצד שני, מי שיש לו כסף לטוס עד לרומא, יכול להרשות לעצמו גם חוויה תרבותית כזו).
טיפ- הכי טוב- האווירה,הנוסטלגיה והכשרות. הכי נאחס- האוכל סביר בלבד. עשו לעצמכם טובה - וותרו על הלזניה, גוש ורדרד ועיסתי לא מהוה תחליף ללזניה המוגשת בארץ. גם בתחום הפיצה צפויה להירשם אכזבה רבתי, בעיקר מאגף הנוער והילדים. ראו הוזהרתם. בונוס- המסעדה פתוחה עם הכשר מיוחד גם בשבת. פרט מעניין ומעלה מחשבות על אלטרנטיבה דומה גם אצלנו. קבלות שבת נערכות שם עם הקהילה היהודית. פסוקו של יום- נשבע לכם ששמעתי את זה משני ישראלים שעברו ברחוב לידי-" ברומא התנהג כרומני". יטבתה, yotvata, piazza cence 70 שתי דקות מבית הכנסת הגדול ברומא, טלפון 0668134481 כשר למהדרין, כולל חלב ישראל ופת ישראל למקפידים, פתוח גם בשבת עם כשרות מיוחדת.
|
 |
 |
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|