ראשי > הרשת > גאדגט וסלולר > כתבה
בארכיון האתר
יפיופים
כשהטכנולוגיה תקועה, המעצבים הופכים לאנשים החשובים באמת בתעשיית הגאדג'טים והאלקטרוניקה. ואף מילה על ה-iPod
לכתבה הקודמת דפדף בהרשת לכתבה הבאה
נמרוד גנצרסקי, עסקים און ליין
10/1/2005 7:50
"הטכנולוג מת, יחי המעצב!"
 
השנה אנחנו עומדים בפני מהפכה: אם בעבר בחרנו את מוצרי האלקטרוניקה שלנו על-פי האיכות שלהם, היום תופס עיצוב המוצר חלק מרכזי בהחלטות שלנו. הימים שבהם הגבר נהג לחזור הביתה ולהצהיר בקול: "תראי מה הבאתי - מגבר RX7700, עם דופלר אקטיבי, חצי בס פסיבי ורמקול תת-אגרסיבי", עברו מהעולם. העידן הזה פינה את מקומו לעידן העיצוב, ועכשיו על המגבר החדש להיות חזק, אבל גם יפה, אלגנטי ומשתלב היטב בבית.
 
"בחודשים האחרונים רואים יותר ויותר זוגות שמגיעים יחד לחנויות", אומר ירון צפדיה, מנכ"ל רשת הוליווד. אם עד היום המפרסמים הטיחו בפנינו את הנתונים הטכנולוגיים על אודות המוצרים, ועד כמה הם איכותיים, הרי שהשנה החדשה תהיה נקודת מפנה. המפרסמים מבינים שיש בשוק העולמי קהל עצום של צרכנים שהאיכות חשובה להם, אבל לא פחות האסתטיקה - וחלק גדול מההחלטות קמות או נופלות עלפי מראה המוצר.
 
החברות המסחריות כבר התחילו להפנים את השינוי הזה. הן מעסיקות עוד ועוד מעצבים, ציירים, פסלים ועוד אמנים למיניהם, כדי להוציא לשוק קו מיוחד ואופנתי של מוצרים שפונים ללקוחות שהיופי חשוב להם לא פחות מהאופי. אבי
שניאור, שעובד 25 שנה בתחום כמעצב תעשייתי שותף בשניאור מעצבים, מספר שהמושג "עיצוב" לא מתייחס רק למראה המוצר, אלא גם לפונקציונליות שלו, לחשיבה הטכנולוגית שמאחוריו ולסטיילינג - המראה הסופי של המוצר.
 
"תהליך הסטיילינג הוא חלק מכל מוצר טוב, אחרי שממצים את הפונקציונליות והטכנולוגיה שבו", אומר שניאור, "ברגע שאין כמעט התפתחות טכנולוגית בתקופה מסוימת, נושא הסטיילינג נכנס לתמונה". לדבריו, לפני הכל, המוצר חייב להיות פונקציונלי: "אם אי-אפשר להפעיל את המוצר בגלל המראה שלו, מהר מאוד הוא ייעלם מהשוק". שניאור מוסיף כי סיבה נוספת לסטיילינג היא התדמית: "כשחברת אלקטרוניקה מפרסמת מוצר בעל סגנון ייחודי, היא ממתגת את עצמה כחברה יוקרתית, והתדמית הזו נקשרת לכל קו המוצרים שלה".
 
בכל מה שנוגע לעיצוב אלקטרוני - ישראל לא נשארת מאחור. כבר בימים אלה אפשר לראות בארץ את תחילתו של הטרנד העיצובי. כמו בכל התחלה ישראלית, גם במקרה הזה המוצרים פונים לשכבות המבוססות במיוחד, אבל אנחנו כבר יודעים שאם היום זה טוב לעשירי ישראל, בעוד שנה זה יגיע לכולנו. בינתיים, עד שהמחירים יירדו מהשמים, כדאי לראות מה מחכה לנו.
 
הלו, זה טלפון?
סביר להניח שאף אחד לא ראה בשנים האחרונות פרסומת לטלפון סלולרי שמשבחת את אורך חיי הסוללה שלו. גם לא פרסומת שמסבירה שבאמצעות סלולרי מדור שלישי בטכנולוגיית UMTS אפשר לגלוש באינטרנט במהירות מסחררת. הטלפונים הניידים הם כנראה הדוגמה הטובה ביותר למוצר שנמכר לא מעט בגלל המראה החיצוני שלו. העיצוב, החוויה והשיק האופנתי הם שחקנים ראשיים כאן.
 
רק לפני שבועיים מצאנו את עצמנו בוהים במכשירים חדשים של נוקיה שיגיעו בקרוב לארץ, שכל מטרתם בחיים היא להיות יפים ולשתוק. נוקיה 7280, לדוגמה , מבוסס כולו על טהרת העיצוב. מקל סלולרי שמאפיל על יכולתו הטכנולוגית על-ידי חיזוק הקו העיצובי.
 
וזה, במשפט אחד, תיאור כמעט מדויק של הטרנד החדש, שמתחיל לצבור תאוצה בכל המכשירים האלקטרוניים סביבנו. גם בתחום הטלפון הקווי יש שינוי בתפיסה. השדרוג הטכנולוגי כבר נכנס לחיינו בדמות טלפוני ה-DECT שפרצו לשוק לפני כמה חודשים. עכשיו הדגש הוא על מכשירים שתוכננו על-ידי מיטב המעצבים בעולם. כך, למשל, מכשיר הטלפון שמשווקת בארץ חברת בנצ'מר עוצב במיוחד על-ידי המעצב הדני יקוב ינסן ונמכר במחיר התחלתי של 499 שקל. העובדה שמאחורי הטלפון עומד אמן בעל מוניטין הופכת אותו למוצר יוקרתי, ומאפשרת לחברה לגרוף עוד כמה דולרים, תוך מיתוג קו מיוחד שפונה לאנשים שאוהבים שהטלפון שלהם גם יפה וגם אופה.
 
וזה גם מצלם
עד לא מזמן נדמה היה שאף אחד לא יוכל לעצור את הדהירה חסרת המעצורים של המצלמות הדיגיטליות, אבל לקראת סוף 2004 התחלנו לגלות סימני מצוקה בקרב חברות הצילום, שסבלו מקיפאון מסוים במכירות. הפתרון הלא צפוי הבא איפשר ליצרנים לפנות לקהל חדש: מרכז הכובד עבר מ"איזו תמונה תקבלו" אל "איך הצלם ייראה בזמן הצילום".
 
אולימפוס היתה החברה הנועזת הראשונה שיצאה מהמסגרת המקובלת של עיצוב מצלמות דיגיטליות, ושחררה (גם לשוק הישראלי) את ה"מיו מיני דיגיטל", מצלמה שהייחוד שלה טמון בצורתה היפהפיה. תמורת מחיר שנע סביב 2,000 שקל תוכלו להחזיק ביד מצלמה שתיתן לכם הרגשה שכל תמונה שתצלמו - פיקאסו. האמת? צלמי אמנות לא תהיו עם מצלמה כזאת. יש לה חיישן של 4 מגה-פיקסל, זום אופטי x2 בלבד, ועוד כמה פונקציות שאפשר למצוא בכל מצלמה פשוטה יחסית. במחיר שלה אפשר למצוא מצלמות מתקדמות הרבה יותר, אבל למי אכפת? עם מצלמה כזאת תרגישו כמו מיליון דולר.
 
הקץ לכיעור
מנגנים עם החיפושיות
באנג ואולפסון היא חברה דנית שמכשירי הרדיו והפטיפונים שלה תמיד גנבו את אור הזרקורים בכל מה שקשור לעיצוב, עוד משנת 1925. לאחרונה החברה יצאה בקו מוצרים שונה מכל מה שהכרנו. עיצוב המוצרים שלה מהפכני עד כדי כך שלא תמיד אפשר לדעת על מה בדיוק אנחנו מסתכלים.
 
BeoCenter-2, למשל , הוא נגן דיסקים (DVD ומוזיקה), אבל על-פי המראה החיצוני לעולם לא היינו מנחשים. המכשיר הזה נראה כמו חיפושית משה רבנו שמנמנה, שתפתח את כנפיה בכל פעם שנרצה להכניס או להוציא דיסק. העיצוב המיוחד הזה נועד לשנות את הרגלי קניית מוצרי האלקטרוניקה. לא עוד טלוויזיה שיושבת על מזנון שמחביא בתוכו כמה מכשירים מרובעים, אלא מוצר מדהים ביופיו שמושך את תשומת הלב ומציב רף חדש לעיצוב הייחודי והעשיר - גם ברעיונות וגם בכסף.
 
 BeoCenter-2 מאפשר לתכנת בזיכרון כמה שירים מכל דיסק, וכך המערכת תזהה את התקליטור שהכנסתם ותשמיע רק את השירים שתוכנתו מראש - אבל כל העובדות האלה לא באמת חשובות כשבסלון שלכם מונח מעשה אמנות שכזה. המחיר של החיפושית הזאת, תחזיקו חזק, הוא 29,850 שקל .
 
גם ברמקולים יש לבאנג ואולפסון בשורה. בדגם BeoLab-5, למשל , תמצאו טכנולוגיה ייחודית שנקראת "עדשה אקוסטית". העדשה עשויה אלומיניום עדין, שמפיץ את הצלילים בזווית אופקית של 180 מעלות. חוץ מזה, צלילי הבס הנמוכים בוקעים מתחתית היחידה שקוטר" 15 אינץ', ויש גם יחידה בחלק העליון של הרמקול, שקוטר" 6.5 אינץ' והיא מיועדת לתדרים הגבוהים של הבס. לכל זה תוסיפו מיקרופון שמודד את גלי הקול בחדר ומתאים את עצמו בצורה אוטומטית. זאת עדיין לא סיבה להוציא 98 אלף שקל (!), אבל העובדה שהרמקול הזה הוא אחד היפים שנבראו אי-פעם מצדיקה כנראה את המחיר האסטרונומי.
 
גינה מוזיקלית
גם חברת BOSE עוסקת בעיצוב לא שגרתי. מוצר הדגל שלה לשנה החדשה הוא ללא ספק נגן המדיה (מוזיקה וסרטים) LifeStyle 38/48, שמכיל את uMusic - יחידה שמקטלגת 200 עד 340 שעות של מוזיקה, על-פי סגנון, אלבום, זמר - ואפילו מצב רוח.ה-LifeStyle לומד את טעמכם האישי: אם העברתם שיר מהר מדי, המערכת תזיז אותו למקום אחר במצעד הפזמונים האישי שלכם. מחיר האיכות המעוצבת הזו: 28,990 שקל בלבד.
 
ב-BOSE חשבו אפילו על החצר הפרטית שלכם, למקרה שתרצו לשמוע קצת מוצרט בזמן שאתם משקים את העציצים. רמקול הגינה של החברה מוגן מפני מפגעי מזג האוויר, ויש לו הספק של עד 100 ואט. החלק התחתון שלו קבור באדמה ומשתמש בה כדי לחדד את צלילי הבס. המחיר של השתיל הזה הוא 450 דולר בארצות הברית, ואפשר להזמין אותו גם בארץ. 
חדשות
חיי רשת
טיפים
גאדג'ט
גיימינג
סלולר
  מדד הגולשים
ויאקום תובעת...
                  15.49%
פלאפון מצטרפת...
                  9.86%
לעקוף את חוק...
                  8.45%
עוד...

גאדג'ט
ישפאר ולייף בקרב על הנייד  
פלטינה סלולרי לעפיה וסרנגה  
שירים כבקשתכם ישירות דרך הנייד  
עוד...