ראשי > הרשת > איך זה עובד?
בארכיון האתר
איך עובד מכשיר ראיית לילה?
ארז בן ארי מזפזפ עוד מסתורין טכנולוגי
לכתבה הקודמת דפדף בהרשת לכתבה הבאה
ארז בן-ארי, עסקים און ליין
8/12/2004 7:07
בצה"ל קוראים להם "שפנפנים". הם שינו משמעותית את פניה של הלחימה ברחבי העולם. כיום המכשירים לראיית לילה, או בשמם הרשמי מא"כ (מגבר אור כוכבים), זמינים אפילו בשוק האזרחי במחירים לא גבוהים במיוחד.
 
המכשירים לראיית לילה פותחו לראשונה לפני יותר מ-40 שנה. רובם מבוססים על הגברת אור כוכבים, וחלקם על הדמיה תרמית. כיום קיים מגוון אדיר של מכשירים כאלה, ומחירם מתחיל ב-300 דולר בלבד. המכשירים הנפוצים בשוק מציגים תמונה חדגונית ירוקה, אבל לאחרונה החלו להגיע לשוק גם מכשירים עם תמונה צבעונית.
 
מה שמאפשר למכשירים הללו להאיר לנו גם את הלילה החשוך ביותר הוא האור הקלוש שתמיד מגיע מהכוכבים ומהירח. בתוך המא"כ יש שפופרת מיוחדת הקולטת את האור החלש הזה ומגבירה אותו. גלי האור פוגעים בתוך השפופרת ברכיב חשמלי, הנקרא פוטו-קתודה,
הטעון במתח גבוה. במקום שבו פוגעים חלקיקי האור (פוטונים) בקתודה, משתחררים אלקטרונים בהתאם לעוצמת הפגיעה, וכך מתקבלת תמונה אלקטרונית.
 
בשלב הבא, האלקטרונים עוברים דרך לוחית עם מיליוני חריצים מיקרוסקופיים, המכונה Microchannel Plate. החריצים דקים וארוכים, ובזמן שהאלקטרונים עוברים דרכם, הם פוגעים בדפנות החריצים וגורמים לשחרור נוסף של אלקטרונים ולהגברת האות המקורי. כל האלקטרונים, המקוריים והמוגברים, פוגעים בקצה השפופרת במסך המצופה זרחן, וגורמים לו לזרוח בנקודת הפגיעה. נקודות הזרחן הזוהרות יוצרות מחדש את התמונה המקורית, כשהיא מוגברת במידה משמעותית.
 
מכשירי מא"כ רבים מכילים גם מערכות שונות של עדשות המאפשרות להם "לקרב" את התמונה כמו משקפת או זום של מצלמה. מכשירים אחרים מכילים גם אמצעי לכידת תמונה אלקטרוני (
CCD), שמאפשר להם להציג את התמונה על מוניטור או להעביר אותה לעיבוד ממוחשב.
 
במקרים מסוימים אפילו אור הכוכבים חלש מדי, ולכן מכשירי ראיית לילה רבים מכילים גם "פנס" אינפרה-אדום. השפופרת במא"כ מסוגלת להגביר אור אינפרה-אדום באותה מידה כמו אור רגיל, אבל אור אינפרה-אדום אינו נראה לעין האנושית, ולכן השימוש בו אינו חושף את מיקומו של חובש המכשיר.
 
יישום אחר של אור אינפרה-אדום הוא מכשירי ההדמיה התרמית, המבוססים על כך שעצמים רבים פולטים חום. מכשירים אלה מכילים חיישנים, שקולטים את הטמפרטורה של כל עצם בטווח הראייה שלהם ויוצרים ממנה תמונה. תמונות של הדמיה תרמית אינן מפורטות כמו תמונות מא"כ, אבל הן יעילות במיוחד לשימושים צבאיים, מאחר שבתמונה כזאת גוף אנושי נראה בהיר מאוד בשל החום הרב שהוא פולט. גם כלי רכב, מכשירים, מכונות וכל עצם חי אחר נראים היטב. בעזרת מכשירים כאלה ניתן אפילו לזהות אם אדם המתקרב אליכם הוא זכר או נקבה, מאחר שאיברי המין פולטים חום בצורה שונה אצל נשים וגברים.

שרטוט שמסביר את פעולת מכשיר ראיית הלילה. הקליקו להגדלה
קונים את האור
רק חלק קטן ממבחר מכשירי ראיית הלילה הקיימים בעולם מיובאים לישראל, ואפשר למצוא אותם ברשתות כמו ריקושט ולמטייל, וגם בחנויות למוצרי חשמל ואלקטרוניקה ובחנויות לציוד אבטחה.
 
המחירים למכשיר חדש בישראל מתחילים בסביבות ‭1600‬ שקל. פרט למכשירים הללו, יכולת ראיית לילה משולבת במצלמות וידיאו רבות ובמצלמות דיגיטליות מודרניות, אבל היא מבוססת על הגברת תמונה דיגיטלית, ולכן לא מסוגלת לצלם בחושך מוחלט כמו מכשירי מא"כ אמיתיים.
המחשב השתגע?
רוצים לדעת עוד? ארז בן-ארי עונה על כ-ל שאלה שקשורה למחשבים בפורום "המחשב השתגע?!" ב-NRG.
חדשות
חיי רשת
טיפים
גאדג'ט
גיימינג
סלולר
  מדד הגולשים
ויאקום תובעת...
                  15.49%
פלאפון מצטרפת...
                  9.86%
לעקוף את חוק...
                  8.45%
עוד...

איך זה עובד?
איך עובד אינטרנט במטוס?  
איך עובד PayPal?  
מחשב שחמט  
עוד...