הסקרים מטעים: בכלל לא בטוח שיש לשמאל רוב
המצביעים של המחנה הציוני חונים אצל לפיד; המצביעים של הליכוד חונים בבית היהודי; המצביעים של ש"ס, חונים ביהדות התורה. האם מדובר בחניית קבע?
מתקפת הסקרים אתמול (ד') בחדשות 10ובחברת החדשות מובנת. כל סקר או משאל, בעיקר סקר פוליטי, הוא מסקרן, מושך רייטינג ונושא לוויכוחים, ניתוחים וטוקבקים. אחרי הפיצול הגדול זו הייתה עוד דרך להשיג צופים לשתי מהדורות החדשות. לזכותם של הסוקרים ייאמר כי הצליחו להביא סקרים מעניינים. תוצאות סקר חדשות 10: ליכוד-26, יש עתיד-22, המחנה הציוני-19, רשימה המשותפת- 12, בית יהודי-11, מרצ-8, כולנו-7, יהדות התורה-6, ישראל ביתנו-5, ש"ס-4.סקר חברת החדשות (לשעבר ערוץ 2): ליכוד-24, המחנה הציוני-21, יש עתיד-20, בית יהודי-12, הרשימה המשותפת-12, כולנו-8, יהדות התורה-8, מרצ-5, ישראל ביתנו-6, ש"ס-4.

גבאי נואם בועידת מפלגת העבודה
צילום: יוסי זליגר
בשני הסקרים, גם בחברת החדשות וגם בערוץ 10 מחנה המרכז-שמאל עומד על גוש חוסם. פירוש הדבר שיש למפלגות האופוזיציה הציוניות (המחנה הציוני, יש עתיד, מרצ) ברגע זה אפשרות לחסום את מחנה הימין, בבואו להקים קואליציה חדשה. בנתונים הללו מסתתרת הטעייה. המחנה הציוני, יש עתיד ומרצ נעים סביב 45-50 מנדטים ביחד, אבל הם לא יכולים להקים ממשלה. גם יאיר לפיד וגם אבי גבאי הודיעו כי לא יקימו ממשלה שנשענת על רוב ערבי ולא יצרפו את הרשימה המשותפת לקואליציה שלהם. גבאי אפילו מדלל את מפלגת העבודה מנוכחותם של חברי כנסת ערבים, ולפיד לא שילב ערבי ברשימה שלו.
גבאי ו/או לפיד צריכים למשוך אליהם מפלגות מהימין כדי להקים ממשלה, ובעצם לפרק את הגוש הלאומי. 'הבית היהודי' של בנט ו'ישראל ביתנו' של אביגדור ליברמן מחוץ למשחק הזה. גם משה כחלון, לדעתי, לא מועמד להפיל את גוש הימין-דתי-לאומי-חרדי לטובת שיתוף פעולה עם לפיד, גבאי או מרצ. כחלון בדעותיו המדיניות עומד מימין לליכוד והקואליציה הנוכחית היא הבית הטבעי שלו. נשארו החרדים שנהנים בימים אלה מתקופת שלטון שלא הייתה להם כמוה מאז קום המדינה. האם הם יסכנו את תור הזהב הזה לטובת הרפתקה עם המרכז-שמאל?

בנט ודרעי בפתיחת מושב החורף של הכנסת. ש''ס עלולה למצוא את עצמה בסכנת קיום לקראת הבחירות הבאות.
צילום: אורן בן חקון
לפיד או גבאי מתאמצים למצוא שותפים. זו עיקר הפעילות הפוליטית שלהם. לפיד נפגש לאחרונה עם כחלון והציע לו עוד עסקה פוליטית (לפני הבחירות לפיד הגיע לכחלון עם סקרים לפיהם האיחוד בין השניים מניב 27 מנדטים. כחלון לא התרשם). גבאי מופיע בהצלחה בריכוזים חרדיים, נפגש עם עיתונאים חרדים ועל הדרך זורק הצהרות דתיות וימניות, אבל שיתוף פעולה פוליטי ספק אם יקום כאן. צריך תמיד לזכור איך אריה דרעי הבטיח ליצחק הרצוג שהוא יהיה ראש הממשלה הבא, עד שרץ להצטרף לנתניהו אחרי הבחירות.
אחד המונחים הנפוצים בסקרים שלא נעשים בימי בחירות היא "החנייה". המצביעים של המחנה הציוני חונים אצל לפיד; המצביעים של הליכוד חונים בבית היהודי (בנט עולה בשני הסקרים מ-8 ל-11 ו-12 מנדטים!); המצביעים של ש"ס, שירדה באופן דרמטי לארבעה מנדטים בשני הסקרים חונים ביהדות התורה וכו'. השאלה היא האם מדובר בחניית קבע, או שהמצביעים ייסעו בחזרה לנקודת המוצא לקראת הבחירות. בהקשר הזה הסיפור של ש"ס מעניין במיוחד כי שם הירידה בכוח היא עקבית. ההיעדרות של הרב עובדיה, החקירות החוזרות ונשנות של אריה דרעי והחתירה הבלתי פוסקת מבחוץ של אלי ישי תחת המפלגה – כל אלו עושים שמות בש"ס.
אם לא יחול שינוי ש"ס עלולה למצוא את עצמה בסכנת קיום לקראת הבחירות הבאות, וזה אולי הממצא המעניין ביותר בשני הסקרים.
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg