ארה"ב לוחצת נגד פרסום רשימת חברות הפועלות ביו"ש
נציב זכויות האדם של האו"ם אמר כי יפרסם עד סוף השנה את "הרשימה השחורה" של חברות הפועלות בהתנחלויות. לפי דיווח בוושינגטון פוסט, ממשל טראמפ עושה מאמצים למנוע את פרסום הרשימה, שטרם ידוע בוודאות אילו עסקים נכללים בה
ממשל טראמפ מפעיל לחץ על האו"ם שלא לפרסם את מה שהוא מכנה "הרשימה השחורה" של חברות בינלאומית המנהלות מסחר בהתנחלויות ישראליות, כך דווח היום (ב') בוושינגטון פוסט. מועצת זכויות האדם של האו"ם צפויה לפרסם את הרשימה עד סוף השנה.
מועצת זכויות האדם של האו''ם
צילום: EPA
מאגר החברות הקשורות ליו"ש ולמזרח ירושלים, האמור להתעדכן מדי שנה, אושר בשנה שעברה במועצת זכויות האדם של האו"ם. זאת על אף התנגדותן הנחרצת של ארצות הברית ושל ישראל, שטענו כי זהו פתח לחרם נגד ישראל. לפי גורמים הבקיאים ברשימה, בין החברות האמריקאיות המופיעות בה נמנות Airbnb, טריפאדווייזר, קטרפילר ועוד. לא ברור אם הרשימה סופית. עם זאת, פקידי הממשל בארצות הברית סירבו לדווח אילו חברות נכללו בגרסת הרשימה שנמסרה לאחרונה לידי דיפלומטים אמריקאים.
נציב זכויות האדם של האו"ם, זייד ראאד אל-חוסיין, אמר לפקידים אמריקאים כי הוא מתכנן לפרסם את הרשימה עד סוף השנה. אל-חוסיין ביקש שתגובת המדינות שבהן ממוקמים בסיסי החברות שברשימה תוגש לו עד 1 בספטמבר. הנציב כבר אישר פעם אחת השנה דחייה של פרסום הרשימה, בין השאר בשל בקשת ארצות הברית. אך כעת הוא הודיע על כוונתו לקדם את הפרסום.

נציב האו''ם לזכויות האדם, זייד ראאד אל-חוסיין
AFP
דוברת מחלקת המדינה של ארצות הברית, הת'ר נאוארט, אמרה כי "ארצות הברית התנגדה בנחישות להחלטה הזאת מההתחלה", וכי מדינתה נאבקה נגד הרשימה בכמה ממוסדות האו"ם. "החלטות מסוג זה אינן מועילות ואינן מקדמות את הנושא הישראלי-פלסטיני", אמרה נאוארט.
הדוברת הוסיפה כי ארצות הברית ניסתה, לצד ישראל, להתנגד לכך שהאו"ם יממן את הפעילות הקשורה למאגר הנתונים. "הבהרנו את התנגדותנו ליצירת מאגר נתונים של עסקים הפועלים ביישובים הישראליים בשטחים הכבושים, ולא השתתפנו ולא נשתתף ביצירתו או נתרום לתוכנו", אמרה.

''אנטישמיות מודרנית''. דני דנון
צילום: UN Photo
שגריר ישראל לאו"ם, דני דנון, תקף בחריפות את כוונת מועצת זכויות האדם לפרסם את רשימת החברות הפועלות בהתנחלויות, וכינה את הצעד "אנטישמיות מודרנית". דנון הוסיף: "הנציב לזכויות אדם הפך לפעיל הבכיר ביותר של תנועת ה-BDS בעולם ושם לו למטרה לפגוע במדינת ישראל במקום לבצע את תפקידו. אני קורא לקהילה הבינלאומית ולאו"ם לעצור מיד את הצעד המסוכן הזה".
ביוני האחרון אמר זייד ראאד אל-חוסיין כי הכיבוש הישראלי שהחל ב-1967 הפר את החוק הבינלאומי, ו"שלל מהפלסטינים רבות מהחירויות הבסיסיות ביותר שלהם". דיפלומטים אמריקאים טענו כי מועצת זכויות האדם של האו"ם חרגה מסמכותה כשהורתה על הכנת מאגר הנתונים.
נאומה של היילי באו"ם בעד ישראל (צילום: רויטרס)
ראש הממשלה בנימין נתניהו אמר כי הרשימה תסייע לקמפיין החרם על ישראל. שגרירת ארצות הברית לאו"ם, ניקי היילי, כינתה את הרשימה "מבישה" בדברים שאמרה בז'נבה ביוני. היילי אף אמרה שארצות הברית תשקול אם להישאר חברה במועצת זכויות האדם, אשר לדבריה מוטה נגד ישראל וסלחנית מדי כלפי רודנים.
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg