ארה"ב תחרים דיון במועצת זכויות האדם על ישראל

דובר מחלקת המדינה הודיע כי הסעיף הקבוע נגד ישראל ובעד הפלסטינים בסדר יומה של המועצה הוא "הוכחה להטיה שלה", וציין כי ארצו תצביע נגד כל החלטה שתעלה במסגרת סעיף זה

nrg חדשות | 20/3/2017 14:22
תגיות: מועצת זכויות האדם, ממשל טראמפ, ישראל, פלסטינים, בעולם,מדיני
דובר מחלקת המדינה של ארה"ב הודיע בצהריים (יום ב') כי היא מתנגדת לקיום הדיון במועצת זכויות האדם היום על "מצב זכויות האדם בפלסטין ובשטחים ערביים כבושים אחרים". מסיבה זו, הוא הוסיף, ארה"ב לא תשתתף בדיון זה, ואף תצביע נגד החלטות שיעלו בסוגיה זו בהמשך השבוע – ותעודד מדינות אחרות לעשות אותו דבר.

 
צילום: EPA
מועצת זכויות האדם של האו''ם צילום: EPA


מרק טונר פרסם הצהרה בצהריים שבה טען כי "ארה"ב מתנגדת חד-משמעית ובחריפות לקיום סעיף מספר 7 בסדר היום של המועצה, 'מצב זכויות האדם בפלסטין ובשטחים ערביים כבושים אחרים'". לדברי טונר, "הפעולות במועצה היום הן תזכורת נוספת להטיה ארוכת השנים של גוף זה נגד ישראל. אין מדינה אחרת שסעיף שלם של סדר היום מוקדש לה במועצה", הדגיש טונר.

יתרה מכך, הוא הוסיף, "הקיום הנמשך של סעיף זה בסדר היום הוא בין האיומים הגדולים ביותר על האמינות של המועצה". בשל כך, קבע טונר, וכ"ביטוי לשכנוע העמוק שלנו שיש להתייחס להטיה הזאת בשביל שהמועצה תעמוד במטרתה הלגיטימית, ארה"ב החליטה לא לקחת חלק בדיון על סעיף 7 של המועצה היום". לדבריו, בהמשך השבוע וושינגטון גם "תצביע נגד כל החלטה שתוגש בהתאם לסעיף זה, ותעודד מדינות אחרות לנהוג כמוה".

בתחילת מרץ הודיעה ארה"ב באופן רשמי למועצת זכויות האדם כי היא שוקלת לפרוש מגוף זה. ממלאת מקום מזכיר המדינה ציינה כי ארצה "בוחנת אפשרות ליצור אג'נדה מאוזנת במועצה מול הכפייתיות שלה בנוגע לישראל".

ארין בארקלי, הבכירה האמריקאית, אמרה כי "מחויבותה של ארה"ב לזכויות אדם, כולל חופש דת, חופש ביטוי וחופש התאגדות, חזקה מאי פעם. לצערי, יותר מדי מפעולותיה של המועצה לא תומכות בעקרונות האוניברסליים האלה. למעשה, הן סותרות אותם".

ארה"ב היא כרגע אחת מ-47 המדינות שנבחרו לפורום של המועצה בז'נבה, וכהונתה בת שלוש השנים תסתיים רק ב-2019. החלטה על פרישה מהגוף יכולה להתקבל רק בהרכב מצומצם של הדרג הבכיר, הכולל את שגרירת האו"ם האמריקאית ניקי היילי, מזכיר המדינה רקס טילרסון והנשיא דונלד טראמפ.

נציב זכויות האדם, זייד ראאד אל-חוסיין הירדני, ביקר בחריפות את ממשל טראמפ לפני כשבועיים, במיוחד על רקע הטרדות של עיתונאים והתקנה של הנשיא האוסרת על כניסת אזרחי שבע מדינות מוסלמיות לשטחי ארה"ב. בהמשך שונה הצו והוגבל לשש מדינות.

 
צילום: EPA
טילרסון צילום: EPA


הגיב לביקורת הזאת מזכיר המדינה טילרסון בשבוע שעבר, שבמכתב רשמי ששיגר למועצה ושהגיע לידי המגזין "פוריין פוליסי" הבהיר את התנאים שארצו תיוותר חברה בגוף הבינלאומי: "רפורמה ניכרת", כדבריו. "אם הם לא יעברו את הרפורמות האלו, נשים בסימן שאלה את הערך של חברותנו במועצה", אמר יועץ בכיר של טילרסון. "איננו מורידים מהשולחן את הפסקת החברות".

במכתבו לתומכי האו"ם ולארגוני זכויות האדם, אמר טילרסון כי בעוד ארה"ב "ממשיכה לשקול את האפקטיביות" של המועצה, היא נותרה סקפטית בנוגע ליתרונות שבחברות במועצת זכויות אדם הכוללת מדינות בעלות רקורד בעייתי של שמירה על זכויות אדם – כגון סין, מצרים וסעודיה.

"ייתכן שיש ביננו אי הסכמה על כך", כתב טילרסון לארגונים, שדרשו מארה"ב להמשיך את חברותה במועצה. "אמנם ייתכן שזהו הארגון היחיד מסוגו שמוקדש לזכויות אדם, אך מועצת זכויות האדם דורשת רפורמה ניכרת כדי שנמשיך להשתתף בה".
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך